Menu
Veiligheid

Hoe overleef je… Suicide showers?

  1. Hoe overleef je… Suicide showers?
  2. Veiligheid | Hoe overleef je een hostel?

Je herkent het vast wel. Op reis kom je soms situaties tegen waar je eigenlijk helemaal geen raad mee weet. Of je komt er thuis achter dat je iets hebt gedaan dat je beter niet had kunnen doen. Het kan ook zo zijn dat je überhaupt geen idee had dat er iets gevaarlijks speelde, totdat je het ergens per toeval tegenkwam. Dat overkomt je niet nog een keer! In de serie Hoe overleef je… lees je tips hoe je om kan gaan met bepaalde situaties. Deze keer in ‘Hoe overleef je…’: suicide showers.

Wat zijn suicide showers?

Suicide showers zijn elektrisch verwarmde douchekoppen waarbij de bedrading niet geïsoleerd of op een andere manier beveiligd is. Je vindt suicide showers met name in Midden- en Zuid-Amerikaanse landen en in mindere mate in Azië. Suicide showers worden ook wel Widow Showers genoemd en hebben niet voor niets zo’n lugubere naam. Je herkent een suicide shower vrij gemakkelijk aan de losse elektrische draden die vanuit de muur in de douchekop steken. Daarnaast heeft de douchekop een vaak abnormaal groot formaat.

hoe-overleef-je-een-suicide-shower

Een typische suicide shower: zichtbare stroomdraden en een grote douchekop. Foto by Gabriel Rodríguez

Waarom zijn suicide showers gevaarlijk?

Het water in suicide showers wordt niet verwarmd in een centrale boiler, maar wordt verwarmd via de douchekop. Juist. Elektriciteit en water gaat in veel gevallen niet samen, zeker niet in minder ontwikkelde landen. Het gebeurt zeer regelmatig dat er kortsluiting ontstaat of dat water op de verkeerde plekken komt. Het risico bestaat dan ook dat je geëlektrocuteerd wordt zodra je de douchekop of de kraan aanraakt.

Wat kun je beter niet doen??

Eigenlijk heel simpel: stap gewoon niet onder een suicide shower. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, want je moet tenslotte af en toe wel douchen. Een van onze travelgirls kwam er pas later achter dat ze gedoucht had in een suicide shower in Ecuador, maar heeft het gelukkig gewoon overleefd. Heb je geen keuze en moet je toch onder een suicide shower? Zorg er dan altijd voor dat je de douchekop niet aanraakt als je aan het douchen bent. Blijf liever gewoon helemaal van ieder onderdeel af. Een laaghangende douchekop kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Kun je die niet verstellen? Dan is het verstandiger om een emmer heet water te vragen bij je host en je gewoon aan de wastafel te wassen.

Hoe overleef je een suicide shower?

Het water in een suicide shower op de juiste temperatuur krijgen is sowieso een uitdaging. Indien je de knop te ver open draait heb je een harde straal, maar koud water. De douchekop heeft dan niet genoeg tijd om het water te verwarmen. Indien je knop niet ver genoeg open draait slaat de douchekop af. Je moet dus ergens een goede middenweg zien te vinden voor de juiste warmte. In de praktijk komt het er altijd op neer dat je een slappe warme straal hebt.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat voor soort knoppen de douche heeft. Plastic knoppen? Geen probleem. IJzeren knoppen? Die kun je beter niet aanraken. In veel landen wordt stroom niet geaard, waardoor de kans groot is dat de ijzeren knoppen onder stroom staan. Het kan wel helpen om een extra droge handdoek mee te nemen en deze te gebruiken om de douche uit te zetten. Ook handig: draag slippers met een dikke rubberen zool. Mocht je onverhoopt toch een schok krijgen breekt het in ieder geval de intensiteit.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.