Menu
Azië / Indonesië

Review | Trek in Indonesië

Vulkanische eilanden, groene oases van de jungle, rijstterassen en uitgestrekte stranden waar palmbomen het decor vormen. Indonesië heeft het allemaal! Omdat deze archipel meer dan 17.000 eilanden telt, ben je niet snel uitgekeken. Travelgirl Ellen droomt ervan om het allemaal met eigen ogen te zien. Dankzij het boek Trek in Indonesië van Flip Stoltenborgh kan ze een voorproefje krijgen van deze fascinerende bestemming. 

Over de auteur

Flip, eigenaar van de reisonderneming Merapi Tour & Travel, zijn interesse in Indonesië begon in de keuken. Als klein kind zat hij op het aanrecht bij tante Leen toe te kijken hoe de Indische snacks en rijsttafels werden bereidt. Na ook de verhalen van zijn ouders te hebben gehoord over een reis naar Indonesië, besloot Flip zelf het vliegtuig te pakken naar de andere kant van de wereld. Sindsdien heeft hij aan Indonesië zijn hart verpand. Koken en reizen zijn twee van zijn favoriete bezigheden. In dit boek brengt hij het samen. 

Over het boek

Trek in Indonesië is een dik (lees: 400 blz.) boek waarin je meegenomen wordt in Indonesië. Het zit vol inspiratie over de verschillende eilanden en de heerlijke keukens. Er staan maar liefst 80 – veelal lokale – recepten in het boek, waarvan vele vegetarisch. Hmmm, ik krijg hier echt trek van! 

Deel 1: Introductie en algemene informatie

Het boek is super fijn opgedeeld. Zo krijg je eerst een introductie over het boek en de auteur. Daarna lees je een stuk feiten en geschiedenis over Indonesië. Vervolgens krijg je een stuk over wat waar te zien en te beleven is. Je leest waar de Nationale Parken te vinden zijn, waar je vulkaan kan klimmen, waar je op en top cultuur kan snuiven, waar duikers hun hart op kunnen halen en nog veel meer algemene informatie! Want welke taal spreken ze er eigenlijk? Hoe zit het met de seizoenen? En hoelang is de vlucht? De antwoorden vind je in het boek!

Deel 2: De eilanden in vogelvlucht

Het tweede deel van het boek bestaat uit informatie over de eilanden. Zo kom je erachter dat Sumatra een van de grote groene longen van Indonesië is, waar orang oetans zich meer dan thuis voelen. Java is zo’n beetje het kloppend hart van Indonesië. Het is hartstikke populair onder de backpackers en je kan het eiland perfect ontdekken met de trein. Een ander populair eiland is Bali. Als ik zelf aan Indonesië denk, denk ik meteen aan Bali. Wist je dat dit eiland de kleinste bekendste is van de archipel? Als je toch een beetje begeleiding wil tijdens jouw backpack avontuur hier, lees dan zeker ook deze blog. Ben jij een echte sieradenliefhebber? Bezoek dan ook zeker dé Buddha to Buddha winkel op het eiland. 

Voor diegene die cultuur willen snuiven, is Lombok een perfect eiland. Dit eiland staat bekend om haar duizenden moskeeën. Maar ook om zijn vulkaan en traditionele Sasak dorpjes. Voor een duikvakantie ben je op Flores aan het juiste adres. Dit ongerepte eiland valt in de smaak onder duikers, omdat het onderwaterleven een grote diversiteit kent. Een ander eiland is Sulawesi dat bekend staat om haar veelzijdigheid. Zo kent het verschillende culturen en verschillende soorten natuur. Andere eilanden zijn Kalimantan, Molukken en Papua. Kortom: genoeg te ontdekken!

Deel 3: De Indonesische keuken

Nu mijn favoriete deel van het boek: eten! De Indonesische keuken lijkt ingewikkelder dan dat het is. Als je de Daftar Makan (menukaart) checkt, zie je allerlei losse gerechten. Vaak rijst en mie, kip, vlees of vis en meerder groenten. Het zijn dus vaak losse gerechten die samen worden gegeten. Wist je dat over het algemeen het eten lauw of zelfs koud wordt opgediend? Hooguit is de rijst zelf nog warm. Ook worden de recepten zonder een korreltje zout gemaakt, letterlijk. De ingrediënten bevatten al zoveel smaak, dat zout het alleen maar weg zal nemen. En dat is natuurlijk jammer. 

In het boek vind je een kruidenoverzicht (en die is lang!), meer informatie over de verschillende soorten rijst en aardappelen. Daarna begint het echte werk: de recepten. Van Babi pangang tot Kerang Padang en Urap-Urap. De recepten staan geclusterd in de volgende categorieën: vlees- en gevogeltegerechten, vis en schaaldieren, groenten, vegetarisch, sambals en bumbu’s, bijgerechten en snacks. Loopt het water je al in de mond? 

Deel 4: De eilanden

Last but not least is dit boek een echte reisbijbel. Zo vind je achteraan super uitgebreide informatie van de eilanden die eerder in deel 2 benoemd zijn. Je vindt hier informatie over de omvang, de bevolking, het klimaat en bezienswaardigheden. Dat allemaal inclusief een kaartje van het eiland. Zo kan je super gemakkelijk je reis voorbereiden. En hopelijk kan ik dit snel gaan doen!

Wist je dat…

Je ook een voorproefje kan krijgen van Indonesië op de Tong Tong Fair? Deze jaarlijkse fair is geworteld in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag. Veel mensen zullen het kennen onder de naam Pasar Malam waar Oost en West elkaar ontmoeten, al sinds 1959. Ik heb het echt ervaren als een feel good-event dat voelt als een mini-vakantie nar Zuidoost-Azië (maar dan zonder jetlag). Er waren geschiedenisverhalen en marktkraampjes met wierook en kleurrijke stoffen. Bij de kookshow leerden we hoe we dé perfecte loempia moesten maken (inclusief tasting). En in een hal verder was een groot food walhalla. Sateetje hier, spekkoek daar. Het was een heerlijke dag! 

Ben je benieuwd geworden naar het boek en heb je ook wel trek in Indonesië gekregen? Bestel hem dan via deze link.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.