Menu
Azië / Indonesië

Indonesië | Het eiland Java ontdekken met de trein

Backpack op de rug en treintickets in de hand. Je ervaart het ultieme vrijheidsgevoel als je met de trein door Java reist en het prachtige Indonesische landschap aan je voeten ligt. Dat is wat travelgirl Iris afgelopen september samen met haar man heeft mogen beleven. Het eiland Java ontdekken met de trein is een van de tofste dingen die Iris ooit deed en vandaag deelt ze haar verhaal op travelgirls.nl!

Vertrek vanaf Gambir station in Jakarta

“Tuuuut!” Het fluitje van de conducteur galmt door het hele station. De trein naar Bandung vertrekt op de minuut precies, daar kan de NS nog iets van leren. Op een rustig tempo rijdt de, voor Indonesische begrippen, moderne trein het station uit. Ik geniet. In een comfortabele stoel met genoeg beenruimte kijk ik uit het raam. De stad gaat aan mij voorbij en ik fantaseer over wat ik de komende tijd nog mag gaan zien en beleven. Wat is reizen toch heerlijk!

het-eiland-java-ontdekken-met-de-trein

Het eiland Java ontdekken met de trein

Toen mijn man en ik besloten om naar Java af te reizen, duurde het niet lang voordat we de keus maakten om het eiland per trein te verkennen. Treinhoppen is ideaal!

In bijna elk stadje is wel een treinstation te vinden en je kunt het gehele eiland van links naar rechts doorkruisen. Het is zelfs mogelijk om helemaal naar het oostelijke puntje af te reizen en daar de boot te pakken naar het buureiland Bali.

Java kent een relatief plat en afwisselend landschap en daardoor kom je tijdens je treinreis genoeg moois tegen. Zo genoten wij van een prachtig uitzicht op sawa’s, teakbossen en berghellingen waarbij we ons soms in benarde situaties bevonden terwijl we langs enorme afgronden reden!

Comfortabel reizen door Indonesië

Reizen met de trein is een onwijs handige manier om jezelf te verplaatsen over het eiland. Daarnaast is het ook nog eens erg comfortabel! De treinen beschikken over luxe stoelen, veel beenruimte en genoeg plek om je koffer of backpack op te bergen. Wel raad ik je aan om de hoge nood zo lang mogelijk op te houden. De wc’s in de trein zijn namelijk gewoon een gat in de vloer en niet erg hygiënisch… Haha!

In één woord genieten

Het eiland Java ontdekken met de trein is een must! Je ziet veel van het landschap, ontdekt de vele gezichten van het eiland en ontmoet vriendelijke locals die samen met jou naar de volgende bestemming afreizen. Mocht je erover denken om naar Indonesië te vertrekken, raad ik het zeker aan om de trein te pakken en zo je weg over het eiland te vinden!

treinreizen-door-java

Praktische informatie

 • Het is mogelijk om van tevoren online tickets te reserveren. Wij hebben dit gedaan via de website tiket.com. Daarbij kun je de stoelen uitkiezen en hoef je alleen nog op het station de barcode te scannen en ontvang je de tickets meteen uit de automaat. Super simpel!
 • Net als in de Nederlandse treinen kennen ze in Indonesië verschillende klassen. Eksekutif is de meest luxe klasse, maar nog steeds goedkoop en zeer comfortabel. Een aanrader dus!
 • Let erop dat er sinds 2016 een limiet is gesteld voor bagage. De bagage mag niet groter zijn dan 70 x 48 x 30 cm en niet zwaarder wegen dan 20 kg. Voor iedere kilo meer geldt er een kleine geldboete. Wij hebben geluk gehad, tijdens onze reis is onze bagage niet gecheckt.
 • Wil je graag foto’s maken van het mooie uitzicht? Zoek dan een open raam, aangezien de ramen bedekt zijn met een zonwerende folie. En het zou toch zonde zijn als je niet van die mooie foto’s zou kunnen maken!

het-eiland-java-ontdekken-met-de-trein

Het eiland Java ontdekken met de trein

Er zijn maar weinig toeristen die Java ontdekken met de trein. Daardoor is de kans groot dat je vooral locals tegenkomt en maar weinig toeristen. Je ontdekt het land echt op zijn puurst, een aanrader voor mensen die van off the beaten track houden en graag onder de locals zijn!

1 Comment

 • info@larahermse.nl'
  Lara Hermse
  maart 23, 2018 at 10:54 am

  Hey Iris,
  Bedankt voor de blog en de tips! Wij gaan komende zomer met de trein Java doorkruisen ik heb er super veel zin in!
  X Lara

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.