Menu
Algemeen / FailFriday

FailFriday | Hoe ik bijna dakloos raakte in Basel

Tegenwoordig is het regelen van een reis vrij makkelijk. Vliegtickets kunnen we online vergelijken, een tour boeken op voorhand bij een bureau en ook slaapplekken kunnen via het internet zorgvuldig met elkaar worden vergeleken voordat we besluiten ergens te boeken. Voor de reizigers met een kleiner budget zijn er talloze mogelijkheden. Een slaapplek vinden via Couchsurfing is avontuurlijk, kosteloos én de beste manier om locals te leren kennen. Toch gaat dit niet altijd (helemaal) goed. Travelgirl Danique ondervond dit in Basel en vertelt je hier meer over in onze rubriek FailFriday.

Reizen pre Corona

Super enthousiast was ik in januari dit jaar. Ik studeerde nog en had na weken van examens eindelijk wat tijd voor mezelf. Dus besloot ik het vliegtuig te pakken en in 2 weken tijd zo veel mogelijk landen binnen Europa te bezoeken. Dit zou mijn laatste reis worden voor de Corona ook in België (waar ik op dat moment woonde) zou uitbreken.

Op 29 januari vloog ik aan het einde van de dag van Boedapest naar Basel. Ik was nog niet eerder in Zwitserland geweest en was daarom enorm nieuwsgierig naar de stad. De vlucht ging goed en ik had binnen no time een transfer van de luchthaven naar het centrum van de stad geregeld.

Omdat mijn budget voor deze trip niet zo hoog lag probeerde ik alles lowbudget te houden. Reizen deed ik het meest met openbaar vervoer en slaapplekken probeerde ik via couchsurfing te regelen, ik had immers geen geld voor een hotel. Voor Basel was dit gelukt. Zodra ik in het centrum was aangekomen ging ik dan ook vol goede moet opzoek naar het huis van mijn host.

verkeerde vliegveld
Tijdens de vlucht had ik nog geen erg in wat mij te wachten stond.

Onvindbaar

Terwijl ik zoekend met mijn navigatie app op zoek naar het door mijn host opgegeven adres kwam ik er al snel achter dat ik rondjes aan het lopen was. Mijn route begon bij het Basel SBB en volgende over een brug naar de overkant van de Rijn. Hier stonden echter alleen maar wolkenkrabbers die een toevallige passant mijn aanwees als kantoorgebouwen. Dit werd het punt dat ook mijn navigatie er moeite mee begon te hebben.

Telefoon niet opgeladen

Vanwege de late vlucht vanuit Boedapest had ik mijn telefoon al een goede dag in gebruik zonder op te laden. Ik was er van overtuigd dat het allemaal wel zou lopen en ik zonder enige moeite op mijn nieuwe verblijfsadres zou aankomen. Het was dan ook niet in mij opgekomen om mijn telefoon op te laden toen ik hier eerder de dag nog de kans voor had gehad.

Terwijl ik het percentage van mijn batterij inmiddels onder de 10 procent zag verdwijnen, sloegen de eerste stress perikelen toe. Daar stond ik dan ergens in Basel. Alleen, telefoon bijna leeg en ik verste verte geen flauw benul waar ik heen moest. Kon ik wel ergens heen? Bestond dit adres eigenlijk wel?

Zorg altijd dat je telefoon is opgeladen

Hulp vragen

Terwijl ik inmiddels behoorlijk in de stress was besloot ik hulp te vragen bij een kleine bar onderaan de nu meer intimiderende Wolkenkrabbers. De bartender was gelukkig erg vriendelijk en liet mij mijn telefoon opladen. Terwijl ik haastig mijn telefoon aansloot probeerde ik ondertussen mijn host te bereiken. Ik was opnieuw niet erg slim geweest en had naast zijn profiel op couchsurfing totaal geen gegevens van hem.

Terwijl ik 3 berichten in nog geen 10 minuten naar hem had verzonden, begon ik de wanhoop behoorlijk nabij te worden. Zeker toen de bartender die mij even daarvoor nog vriendelijk had geholpen, er op kwam aandringen dat ik zou vertrekken. De bar zou binnen 2 minuten sluiten en hij wilde graag gaan opruimen.

Half geëmotioneerd probeerde ik hem uit te leggen dat ik nergens had om heen te gaan. Ik was verdwaald en misschien zelf wel een beetje verloren. Ik vroeg hem nogmaals of hij mij echt niet kon helpen en bevestigde dat ik bang was om letterlijk op straat terecht te komen. Achteraf gezien weet ik zelf niet wat ik van deze jongen verwachtte. Had ik gehoopt dat hij mij een slaapplek aanbood? Dat hij de bar langer open zou houden? Uiteindelijk verwees hij mij naar de overkant, daar zat nog een café dat in ieder geval nog een paar uur open was.

Reizen even niet zo leuk

Uiteindelijk kwam ik terecht in het café waar de bartender mij naar toe had verwezen. Uit totale onwetendheid en frustratie bestelde ik maar wat te drinken. Inmiddels had ik antwoord van mijn host. Hoe vroeg zich af waarom ik het niet kon vinden en probeerde mij een zo duidelijk mogelijke route te geven. Het was in de Wolkenkrabbers verzekerde hij mij.

Nog een seconde heb ik gedacht dat dit allemaal niet bestond en ik de verkeerde had vertrouwd. Ik had tenslotte de nummers bij de gebouwen gecheckt, rondgevraagd én meerdere rondjes gelopen. Het was het moment dat ik mij realiseerde dat alléén met een backpack in een onbekende stad ook niet zo leuk kon zijn.

Couchsurfing
Leer van de momenten dat iets niet loopt zoals verwacht, reizen is niet altijd alleen maar leuk

Niet opgegeven

Nadat ik mijzelf uiteindelijk bij een heb kunnen rapen ben ik opnieuw rondom de Wolkenkrabbers gaan dwalen. Het was inmiddels 10 uur ’s avonds en het was natuurlijk al lang donker. Veiligheid dacht ik niet meer aan, al voelde ik mij enigszins opgejaagd. Het enige dat ik wilde was het vinden van het juiste adres.

Bij het derde gebouw kwam ik er uiteindelijk achter dat de nummering niet hetzelfde is voor de kantoren als de blijkbaar bovenliggende woningen. Het valt niet gelijk op, eerlijk gezegd is zelfs best wel vaag. Maar ik had het gevonden. Ik was er. Een gat in de lucht kon ik springen.

Schrik zat er in

Na een hoop stress was ik blij dat ik eindelijk het juiste adres gevonden had. De host, een jongen van begin 20, was erg aardig en bood zijn excuses aan dat hij niet direct reageerde. Hij vertelde dat er niet direct een hotel of hostel op loop afstand zat en hij daarom blij was dat ik het alsnog had gevonden. Ik kon dat alleen maar bevestigen.

Het was een goed leer moment dat mij ervan bewust maakte dat je altijd goed voorbereid moet zijn. Zorg dat je telefoon goed is opgeladen, zoek van tevoren de weg uit en zorg dat je je host indien nodig telefonisch kan bereiken.

De rest van mijn verblijf was ontzettend gezellig. Naast mij waren er nog 2 Spanjaarden waarmee we gezellig hebben geborreld. Omdat het appartement zich op de 13e verdieping van de wolkenkrabber bevond was ook het uitzicht erg gaaf.

Het uitzicht die avond was meer dan welkom

Conclusie: Couchsurfing is een makkelijke tool maar blijf voorbereid!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.