Menu
Uncategorized

Corona virus | Ken jij iemand die gestrand is?

Het Corona virus houdt op dit moment de hele wereld in zijn greep. Wereldwijd zitten er mensen in isolatie en beperkingen. Steeds meer landen sluiten hun grenzen om verdere verspreiding te voorkomen. Als gevolg van deze maatregelen zitten er zo’n 200 000 Nederlands vast. De overheid bezig is een manier te vinden om deze Nederlanders terug naar huis te halen. Toch is er nog altijd veel onbekend hierover. Maar hoe voelt het nou om echt ergens vast te zitten? Misschien ken of ben jij wel zo iemand. Travelgirl Danique sprak met onze oprichtster Sandra, die op dit moment vast zit in Panama.

Je bent gestrand in Panama door het Corona virus, hoe is de situatie daar nu?

De ambassade roept iedereen op zo spoedig mogelijk het land te verlaten. Binnen 36 uur gaat het land volledig op slot waardoor niemand Panama meer in- of uitkomt. Je mag niet op straat zijn tussen 21.00 en 5.00 uur, overdag moet je een goede reden hebben en alle snelwegen worden gecontroleerd. Shuttlebussen rijden niet meer en ook boten liggen stil.

Voel je je veilig ondanks het Corona virus? Doen de autoriteiten genoeg om je daar op te vangen?

Ik voel me wel veilig, de Panamezen zijn extreem aardig, maar de ambassade geeft wel aan dat de situatie grimmig zal worden. De ambassade is zeer betrokken, er is zelfs contact via WhatsApp. Ze kunnen niet veel, maar ons wel adviseren.

Hoe is de situatie daar? Zijn er veel besmettingen, ben je bang dat je het ook krijgt?

Er zijn nu 200 besmettingen, dus wat dat betreft ben je hier beter af dan in Nederland. De gezondheidszorg is hier wél veel minder, dus als je het krijgt ben je wel verder van huis.

Heb je contact kunnen krijgen met de Nederlandse ambassade? Wat raden zij je aan, of wat hoop je dat ze voor je kunnen doen?

Ja, nauw contact, ze willen iedere Nederlander z.s.m. het land uit hebben omdat men bang is dat repatriëring vanuit Panama niet gaat lukken.

Wat is de prognose? Hoe lang denk je dat het gaat duren?

Op 13 maart is de noodtoestand uitgeroepen voor minimaal 30 dagen, maar er is al bekend dat er tussen 23 maart en 22 april niet meer gevlogen, gevaren of gereden gaat worden.

Wat hoop/verwacht je op dit moment van instanties, autoriteiten of organisaties die in de toeristische sector erop aan zijn gewezen om reizigers in de problemen te helpen?

Dat er in ieder geval een noodnummer beschikbaar komt voor gestrande reizigers. Nu komen zij in de grote stroom terecht, zodat in ons geval bijv KLM wel antwoord geeft op vragen van reizigers die in juni vertrekken, maar ons geen antwoord geven. Heel irritant! Nood mailadressen geven dezelfde standaard antwoorden: sorry het is druk. er zijn geen opties. Uiteindelijk zijn wij 1100 euro verder en hopen binnen nu en drie dagen via Mexico en Canada naar huis te gaan.

Je hoort zoveel horror verhalen van Nederlanders, die waar dan ook op de wereld vast zitten. Wat is jouw advies voor deze groep?

Doe zelf onderzoek naar opties, je luchtvaartmaatschappij kan op dit moment niet altijd iets doen. Ook al is dat wel hun taak. Meld je as soon as possible bij de ambassade en laat mensen in Nederland met je reisorganisatie bellen. Laat in ieder geval weten waar je bent. En volg de maatregelen op die gesteld zijn, je wil niet ook nog eens in de gevangenis belanden.

azoren cete cidades
Sandra.

Contacten

Zit jij in de zelfde situatie als Sandra door het Corona Virus? Of ken jij iemand die hulp kan gebruiken? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in het desbetreffende land. Ben je op Erasmus en zit je vast? Hier is sinds enkele dagen een nieuwe website voor in het leven geroepen. Ga naar deze website voor hulp.

Inmiddels is Sandra na een super heftige reis van zes dagen vanuit Boquette en drie geannuleerde vluchten thuis gekomen! Ze is 26 uur non-stop aan het reizen geweest. Gelukkig is ze helemaal veilig en gezond in Nederland! Iedereen die nu nog ergens vast zit door de gevolgen van het Corona virus wensen wij heel veel sterkte toe! We hopen dat jullie snel een mogelijkheid hebben om terug naar huis te komen.

1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.