Helaas! Je bent op reis en je trip valt tegen. Of het nou je accommodatie is, de plek, de sfeer of misschien voel je je zelfs wel niet helemaal op je gemak op deze vreemde plek. Het kan ons allemaal overkomen.
Reizen is leuk, leerzaam en het vergroot je blik op de wereld. Toch hoeft dit laatste niet automatisch te betekenen dat dit altijd in het positieve uit pakt. Er zijn helaas ook momenten dat je het liefst alles zo snel mogelijk weer in je koffer wilt gooien en de eerste weg uit wilt kiezen.
Hoe je op dit soort momenten met de situatie omgaat bepaald hoe jij er op zo’n moment in blijft staan, het is dus belangrijk om dicht bij jezelf te blijven om het beste uit je tijd te kunnen halen.
Bestemming onbereikbaar
Je bent aangekomen op een plek waar je niet lijkt te kunnen aarden. De communicatie en aansluiting met locals verloopt moeizaam en je weet zelf eigenlijk ook even niet wat je wilt. Aanpassen aan de culturele waarde van een land hoeft voor jou als reiziger geen probleem te zijn, al is het wel fijn om te weten wat je kunt verwachten.
Er zijn een aantal landen op de wereld waar het niet zo voor de hand ligt dat iedereen Engels kan. Zelfs niet bij je hotel of in restaurants. Hierdoor kan communicatie een struikelblok zijn.
Ons Advies:
- Als je ergens op een plek bent waar je er qua taal niet met elkaar uit komt, gebruik google translate.
Vaak zijn het de mensen werkzaam in hotels, restaurants of toeristische attracties die je dan graag ter woord staan. En wie weet ontdek je hierdoor nog wel een leuke nieuwe hotspot. - Als je graag wat meer contact wilt, ga opzoek naar andere reizigers waarbij communicatie geen struikelblok is, bijvoorbeeld in je hostel, bij hotspots of evenementen.
- Ga op een tour met een Engelse guide, en maak van de rust momenten gebruik om jouw tourgids de nodige vragen te stellen over je bestemming, toeristen attracties, de omgeving.
- Als er graag solo op uit trekt, maak een planning van je dag. Doe research naar toffe hotspots en maak een lijstje van jouw must sees. Hou de tijd aan jezelf en “be your own travelbuddy”.
Accommodatie terror
Lijkt de door jouw geboekte accommodatie totaal niet op het plaatje dat jij tijdens het boeken voor ogen had? Is het er vies, oncomfortabel, of voel je je niet zo op je gemak rondom de andere gasten?
De meest makkelijke oplossing is dan natuurlijk dan om je spullen in te pakken en te verkassen naar een andere plek. Maar wellicht zijn er andere omstandigheden als je financiële situatie, beschikbaarheid in andere accommodaties of zit je te ver van de bewoonde wereld en heb je niet zo snel de middelen om van A naar B te komen, die het op dat moment onmogelijk maken om ergens anders te gaan slapen.
Ons advies:
- Keep your head up! En laat je niet op de kop zitten door deze tegenvaller. Als reiziger heb je in principe niet meer nodig dan een bed, en sanitaire voorzieningen. Tuurlijk is het fijn als het ergens schoon is, en er een sfeer waarin je na een lange intensieve dag even tot rust kan komen. Mocht dit niet echter niet zo zijn, probeer dan vooral de overlever in jezelf te zien. Zie het slapen op deze plek als een extra avontuur, en een extra verhaal over jouw reis met een overlevers instinct.
- Zoek binnen je accommodatie een plek waar je even rustig tot jezelf kan komen, bijvoorbeeld de lounge of de common room. Benoem dit tot je plek waar je op rustige momenten jezelf even terug kan trekken.
- Als je binnen je accommodatie geen plek hiervoor kan vinden, oriënteer je dan op plekken in de buurt. Misschien is er wel een cafeetje of iets anders in de buurt, waar je onder het genot van kop koffie kan bijkomen van een intensieve dag op reis.
- Spreek even met de mensen die er werken, misschien kunnen ze iets voor je betekenen.
Veiligheid voor alles
Het kan natuurlijk voorkomen dat je automatisch niet zo’n klik hebt met de bestemming waar je op dat moment verblijft. Dit kan door meerdere factoren worden veroorzaakt, maar het belangrijkste is wel dat je je ondanks dat je je wat vervreemd voelt toch op je gemak blijft voelen. Misschien staat je accommodatie wel in een niet zo fijne buurt, of bevindt je je in een land waar je als westerling gezien word als een ‘rijk persoon’ waardoor je misschien wel eerder de kans loopt om bestolen te worden.
Ons advies:
- Hou spullen als een camera, laptop, tablet goed uit het zicht.
- Stop je waardevolle spullen binnen je accommodatie in een kluis.
- Stop je cashgeld met belangrijke pasjes als je pinpas of ID in een tasje die je onder je kleding kan dragen.
- Stel een persoon uit je eigen omgeving aan als je persoonlijk luisterend oor over de periode dat je op deze bestemming verblijft. Zo kan je dagelijks even je stoom afblazen, en is het fijn om een vertrouwde stem te horen.
- Kijk op internet na of er nog gerichte tips of reisadviezen te vinden zijn over deze bestemming.
- Doe geen dingen waar je je niet fijn bij voelt, ga bijvoorbeeld ’s avonds niet meer alleen de straat op, als je je niet helemaal veilig voelt in de buurt waar je verblijft.
Er zullen altijd bestemmingen tussen zitten waar je beter voelt dan op andere plekken. Wees openminded maar blijf ook dicht bij jezelf. Onderneem geen dingen waar je je niet prettig bij voelt, en blijf in alle gevallen eerlijk met jezelf. Onthoudt dat je altijd op jezelf moet passen, en zeker als je alleen op reis bent.
Over het algemeen wil je natuurlijk altijd van het beste uitgaan als je op reis bent. Toch is het goed om rekening te houden met tegenvallers en hier zodoende ook op voorbereid te zijn. Een tegenvaller is natuurlijk altijd in het begin flink balen, maar biedt op langere termijn ook weer nieuwe inzichten en ervaringen. Die je in de toekomst misschien weer goed zou kunnen gebruiken.
No Comments