Menu
Europa / Tsjechië

Tsjechië | Beleef het noorden van Moravië!

Tijdens de treinreis door Tsjechië ontdekte Nicky hoe mooi Tsjechië is. In deze blog laat ze je kennis maken met het noorden van Moravië. Zij was hier op uitnodiging van Jeseniky Tourism en Pardubice Tourism.

Noord-moravië

Moravië is de oostelijke regio van Tsjechië en is nog een redelijk onbekende toeristische bestemming. De streek Jeseník ligt in het noordwesten van Moravië aan de grens van Polen. Het heuvelachtige en bosrijke gebied is de dunst bevolkte regio van Tsjechië. De gelijknamige stad Jeseník is de grootste plaats en is een heerlijke plek om te ontspannen, maar ook om actief bezig te zijn. De stad is omringd door het Jeseník gebergte, het tweede hoogste gebergte van het land. Je kunt er fantastisch wandelen en fietsen door een landschap van eeuwenoude bossen, kale bergkammen, ruige kloven en ongetemde bergstroompjes.

Kuuroorden

Door heel Tsjechië zijn er bijna veertig kuuroorden die geneeskrachtige minerale en thermale bronnen als basis hebben. Een bezoek aan een kuuroord is in heel Tsjechië erg populair. Doctoren schrijven het voor als genezende therapie voor verschillende ziekten. Een verblijf van 2 tot 3 weken in een kuuroord is hier erg normaal. Je krijgt een schema met behandelingen die zijn gebaseerd op waterbaden, rust momenten en activiteiten die je in en rondom de kuuroord dient uit te voeren. Zelfs kinderen krijgen een verblijf in een kuuroord voorgeschreven, bijvoorbeeld ter bevordering van de bronchitis. Zij zijn dan 21 dagen gescheiden van hun ouders maar volgen nog wel lessen van school. De geneeskrachtige werking, gecombineerd met een verblijf van minimaal twee weken heeft dan ook een positief effect en resulteert vaak in genezing.

In Jeseník ligt het mooie spahotel Spa Priessnitz, gelegen op een heuvel boven de stad. Door de schone lucht in deze streek en het heilzame bronwater uit de bergen is Spa Priessnitz populair bij mensen die last hebben van hun luchtwegen. Ook als je niet komt kuren is het de moeite waard om het gebouw uit de 19de eeuw te bewonderen. Bij het Wienner Kaffeehaus kun je een smakelijke en aantrekkelijk geprijsde maaltijd nuttigen, waarna je en wandeling door het aangrenzende park kan maken.

Duik de natuur in

Vanuit Jeseník zijn er een aantal leuke uitstapjes die je kunt maken, zoals naar het openluchtmuseum Zlatokopecký. In het bos ten zuiden van Zlaté Hory vind je dit kleine museum dat informeert over de mijnactiviteit in de tweede helft van de 17de eeuw. Vanaf het openluchtmuseum gaat een blauw gemarkeerd natuurpad van 2,5 km. Voor een mooi uitzicht moet je de Devil’s Stones (Čertovy Kameny) beklimmen. Dit rotspunt is gelegen op 10 minuutjes rijden vanaf Jeseník.

Papierfabriek

Daterend uit de 16de eeuw is de papierfabriek in Velké Losniy de oudste papierfabriek die nog produceert voor haar Europese en Amerikaanse klanten. Het papier dat hier wordt gemaakt is voor (voornamelijk) officiële documenten, denk aan de presidentiële documenten van Amerika. Het papier wordt al eeuwen met de hand gemaakt en in het papiermuseum kan je precies leren hoe dit wordt gefabriceerd. Ook Travelgirl Nicky kreeg de kans dit uit te voeren en deelt graag de foto’s met jullie.

Chocoladefabriek

Een van de lekkerste bezienswaardigheden van het noorden van Moravië vind je in het kleine stadje Velké Losniy. Een bezoek aan Velososinské Pralinky is zeker je tijd waard. Eigenaresse Jana Kašparová is begonnen met het maken van pralines in haar eigen garage. Al snel groeide het uit tot een echte chocoladefabriek. Dagelijks is het ontzettend druk bij de chocolatier. Naast chocolade kun je hier genieten van allerlei overheerlijke gebakjes. Als de foto’s je niet overtuigen dan is het misschien wel de lange rij wachtende mensen voor de deur die allemaal een lekkernij willen bemachtigen. Vandaag de dag is er nog steeds geen reclame gemaakt voor het bedrijf. Alle klanten zijn hier puur door mond tot mondreclame, geweldig! Jana heeft zelfs geen website… haar overheerlijke fabriek vind je op dit adres: Lázeňská 238788 15 Velké Losiny, Tsjechië

Uitstapje Oost-Bohemen; regio van paarden en peperkoek

De streek Jeseník is uitstekend te combineren met de mooie regio Oost-Bohemen. Vanuit Zábřeh na Moravě gaat er een directe trein naar de stad Pardubice, waar je binnen een uurtje bent. Pardubice is de stad van peperkoek en paarden. De gilde van peperkoekbakkers in Pardubice ontstond al in de 16de eeuw. In de stad zijn er vele winkeltjes waar je deze peperkoeken in allerlei vormen kunt kopen. Peperkoek in de vorm van een paardenhoofd is de meest voorkomende. Een paard staat als sinds de 12de eeuw op het stadswapen van Pardubice. Bovendien vindt elk jaar de beroemde paardenrace Velká Pardubická plaats. Het is één van de grootste  internationale paardenraces in Europa en trekt jaarlijks de beste paarden, jockeys en paardenliefhebbers.

Paradubice

Pardubice is een gezellig stadje en je kunt er prima een dagje vermaken. Er zijn diverse gezellige restaurantjes, zoals Restauraci Nejen Dvorek waar je heerlijk in de binnentuin kunt lunchen. Hier vlakbij ligt de Groene Poort. Een toren van 60 meter hoog dat toegang biedt op het Pernštýnské plein. Het plein staat vol pastelkleurige huizen met rijk versierde gevels. Vanaf hier kun je verder wandelen naar het chateau van Pardubice met prachtige sgrafitto-decoratie. In het chateau is tegenwoordig het interessante Museum van Oost-Bohemen gevestigd. De tentoonstelling gaat over de geschiedenis van de stad en de familie Pernštýn die voor lange tijd het chateau bezat.

Op een half uurtje rijden van Pardubice ligt in Kladruby nad Labem de nationale paardenstoeterij. Deze stoeterij staat sinds 2019 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de stoeterij bezichtigen en de Kladruber paarden bewonderen, éen van de oudste paardenrassen ter wereld. Deze sterke paarden worden al meer dan 300 jaar gebruikt voor ceremonies aan het keizerlijke hof.

Ben jij ook geïnspireerd geraakt om meer van Tsjechië te ontdekken? Dan vind je deze blogs vast ook leuk om te lezen:

Travelgirl Nicky heeft een geweldige tijd gehad en in Tsjechië. Het land is erg divers en heeft veel te bieden. Ze bezocht met de trein verschillende gebieden. Wat is jouw favoriete plekje in Tsjechië?

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.