Menu
Europa / Spanje

De perfecte road trip op Fuerteventura

Er is geen betere manier om Fuerteventura beter te leren kennen door een road trip over het eiland te maken. Fuerteventura is 100 kilometer lang en 25 kilometer breed. Fuerteventura ligt zo’n 100 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust en is ontstaan door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Het landschap wordt veelal omschreven als kaal, dor en soms zelfs saai. Dat moest ik met eigen ogen gaan ontdekken en dus maakte ik een road trip op Fuerteventura… En… Ik ben het er ab-so-luut niet mee eens!

De grillige kustlijnen van Fuerteventura

De stranden en kustlijnen van Fuerteventura zijn niet te vergelijken met andere (ei)landen in Europa. Van gitzwarte stranden tot extreem steile kliffen en verlaten stranden. De meest mooie stranden liggen ook het meest afgezonderd. Onverharde wegen leiden naar stranden die absoluut niet onderdoen voor onbewoonde eilanden in de Stille Oceaan. Oké, de stranden zijn er niet zo wit, maar het onherbergzame en ruige maakt het wel een unieke bestemming.

Het noordwesten van het eiland is alleen te bereiken via een onverharde weg*, maar brengt je wel naar geweldige stranden waar je goed kan surfen. Breng ook een bezoek aan de paar huizen in Majanicho, een zeer fotogenieke plek op het eiland. Vanaf Majanicho rijd je naar El Cotillo; met haar enorme steile kliffen echt een must voor fotografen.

Wandelen in de voormalige hoofdstad

De inwoners van Fuerteventura weten waar ze trots op moeten zijn. De voormalige hoofdstad Betancuria wordt dan ook gekoesterd en heeft de sfeer uit het verleden volledig weten te behouden. Je rijdt vanaf El Cotillo via het schattige La Oliva en Tefía door het indrukwekkende Parque Rural de Betancuria waar je de bekende miradors echt niet mag overslaan. De weg naar Betancuria is bochtig en steil, maar ongelofelijk mooi. Betancuria ligt middenin het dal. Hierdoor waren de vroegere inwoners minder snel slachtoffer van piraten.

De kleine kerk met het schattige pleintje en het kneuterige winkeltje waar ze heerlijke ijsjes en cola over de datum verkopen maakt dat Betancuria echt een heerlijk typisch Canarische stadje is om doorheen te lopen. In het restaurant kun je een typisch lokaal gerecht eten: geit. Er leven meer geiten op het eiland dan mensen, best bijzonder! Betancuria levert dan ook het grootste exportproduct van het eiland: geitenkaas. Het is zelfs een beschermd product op het eiland.

Gitzwart zand tussen je tenen

Het blijft een bizar gezicht: gitzwart zand waar je – toch al – witte benen nog witter van worden! Vanaf Betancuria rijd je via een snel wisselend landschap naar de westkust. Daar ligt het authentieke plaatsje Ajuy. Ajuy staat bekend om het zwarte zand en de bijzondere baaien die je via een korte wandeling kunt bereiken. Onderweg kom je langs grotten waar vroeger mensen in gewoond hebben.

Naast wandelen in Ajuy kun je ook méér dan goed genieten van een authentieke maaltijd. De meeste restaurantjes serveren verse gefrituurde vis met papas arrugadas. Deze aardappeltjes in schil worden gegeten met de bekende pittige mojo picon saus.

Op een onbewoond eiland…

Vanaf Ajuy rijd je helemaal door naar het zuiden van het eiland. Daar vind je het natuurgebied ‘Parque Natural Jandía’. Laat je niet afschrikken door het ongelofelijk drukke Morro Jable, waar massatoerisme zo ongeveer uitgevonden is. Rijd helemaal door naar het einde van de stad en volg de borden ‘Cofete’.

Na een aantal kilometer verharde weg volgt een onverharde weg* van zo’n 20 kilometer die je dwars door het ruige natuurgebied leidt. Het eindpunt is de rit meer dan waard: het verlaten strand Cofete. Maak een korte wandeling over het strand en je bent verzekerd van een ‘alleen op een onbewoond eiland’ gevoel. De absolute aanrader én verrassing van het eiland!

Bijzondere contrasten uit de Sahara

Vanaf het zuiden is het een flinke rit terug naar het noorden. De snelste route is via de kust, maar dat is niet de mooiste route. Het leukste is om via Valles de Ortega te rijden en het binnenland te bezichtigen. Je rijdt van het ene authentieke dorpje naar het andere authentieke dorpje. Vergeet ook niet te stoppen bij de molen van Antigua en vanaf Antigua de moderne hoofdstad Puerto del Rosario aan te houden.

De stad zelfs is niet erg interessant, maar de kustweg richting Corralejo is vanaf hier een aanrader. Je rijdt namelijk door het Parque Natural Corralejo, waar je ruige rotskusten vindt naast indrukwekkende gouden duinen. De duinen worden gevormd door zand uit de Sahara en zijn absoluut de moeite waard om doorheen te wandelen (en te rijden). Corralejo is een gezellig toeristisch stadje waar locals en toeristen kriskras door elkaar leven. Een absolute aanrader!

Een auto huren op Fuerteventura

Je ontdekt Fuerteventura het beste met een huurauto. Er rijden bussen over het eiland, maar niet heel frequent en niet altijd volgens de snelste route. We huurden onze auto via Sunny Cars en dat is erg goed bevallen! Sunny Cars werkt als een tussenpersoon tussen jou en de verhuurmaatschappij.

Het is fijn om te weten dat je altijd terechtkomt bij betrouwbare verhuurmaatschappijen, maar dan wel tegen een lage prijs! Onze huurauto (een Renault Megane) was van Thrifty Car Rental en bevond zich in de aankomsthal. Het is fijn om niet met een bus naar een verhuurmaatschappij te gaan, maar dat je direct met je huurauto naar je hotel rijdt!

*Let op: je bent niet verzekerd met een huurauto als je op onverharde wegen gaat rijden.

Maak jij graag gebruik van een huurauto op reis? 

De huurauto werd mede mogelijk gemaakt door Sunny Cars.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.