Wie regelmatig reist zal vroeg of laat te maken krijgen met onveilige situaties. Nederland is immers een van de veiligste landen ter wereld, dus het kan niet anders dan dat er momenten zullen zijn in het buitenland die minder veilig voelen. Minder veilig voelen hoeft overigens niet per se minder veilig te zijn. Dat heeft alles te maken met perceptie. Als je de website moet geloven van de Rijksoverheid ligt het gevaar in Ecuador overal op de loer. Veilig reizen in Ecuador, is dat überhaupt mogelijk? Sandra vertelt je hoe het echt is in Ecuador!
Reizen naar veilige landen
Natuurlijk is het belangrijk om je in te lezen in de bestemming die je gaat bezoeken. Een reis naar Syrië is op dit moment gewoon niet zo’n goed idee. Dat weet iedereen. Toen de beslissing genomen was om dit jaar naar Ecuador te reizen zocht ik in de diepste hoeken van het internet naar de veiligheid in Ecuador. Zuid-Amerika staat tenslotte ook niet bekend om de meest veilige werelddelen. Ecuador wordt genoemd als een van de meest veilige landen van Zuid-Amerika, echter wordt er van een overval hier of daar niet echt gek opgekeken.
Op internet lees je vooral negatieve verhalen in plaats van positieve verhalen en dat helpt niet mee. Ontvoeringen door taxi’s in Guayaquil, bedreigingen in Quito, overvallen op de snelweg, corrupte politieagenten, opengesneden backpacks… Goed, en dan moet de reis nog beginnen. Betekent dat dat je dan alleen maar landen moet kiezen waarbij de overheid ‘groen’ licht geeft? En wat is tegenwoordig nog ‘groen’ licht, de meest gruwelijke aanslagen worden gepleegd in de meest moderne en veilige steden. Is veiligheid dan niet meer dan schijn? Misschien. Maar laten we ervoor zorgen dat de honger naar avontuur en het leren kennen van nieuwe culturen niet onder druk komt te staan.
Realiteit vs verwachtingen
Het is goed om je te verdiepen in je bestemming, maar laat het op een gegeven moment los. Al snel zal je merken dat positieve ervaringen nauwelijks beschreven worden, de focus ligt vooral op negativiteit. En dat is nu juist wat we los moeten laten! Als je met een kritische blik kijkt naar de verhalen op internet, zul je zien dat er maar weinig mensen zijn die écht iets hebben meegemaakt. Het is veelal van horen zeggen of mensen die elkaar herhalen. Laat het los en ervaar het zelf.
De heenvlucht stond gepland op 20 april 2016. Precies, vier dagen na de verwoestende aardbeving in Ecuador. Vreselijk nieuws overspoelde de media en ik ontving tientallen berichtjes van mensen die zich zorgen maakte en zich zelfs afvroegen of we niet moesten cancelen. Daar was geen sprake van. Onze route stond nog niet vast en dus besloten we – op last van de autoriteiten – niet naar de kustplaats Portoviejo af te reizen. Plunderingen en berovingen waren aan de orde van de dag.
Spanningen op het vliegveld
Het klinkt natuurlijk heel stoer: “Laat het los.” Toch ben je er onbewust mee bezig. We boekten een hotel met een airport shuttle, vlakbij Quito Airport. Lekker veilig. Toch? En daar sta je dan na een vlucht van ruim twaalf uur. Backpack op je rug, paspoort en creditcards veilig in je money belt en dan is het wachten. Op de chauffeur die komt. Of niet natuurlijk. Je bent tenslotte in een ander land met andere normen en waarden.
Na tien minuten wiebelen van het ene been op het andere been komt daar toch iemand met een bordje aangesneld: Sandra. That’s me. Enigszins opgelucht overhandig ik deze aardige meneer mijn backpack en meneer holt er op een hoog tempo mee weg. Goed, welgeteld een half uur op Zuid-Amerikaanse bodem en mijn eerste beroving heb ik al achter de kiezen. In een klein drafje ren ik de in mijn ogen kwaadaardige man achterna. De achtervolging stopt bij zijn taxi, geparkeerd op een illegale plek. Met een sierlijk gebaar gooit de taxichauffeur de achterklep van de auto open, legt mijn tas in de achterbak alsof het een kwetsbaar vogeltje is en nodigt ons uit om in de auto te stappen. Hallo verkeerd inschattingsvermogen!
Laat je niet misleiden door je eigen gedachten
Binnen een kwartier staan we voor de deur van onze accommodatie. De taxichauffeur, die net tien dollar heeft verdiend – wacht netjes tot de eigenaar van de accommodatie ons verwelkomt. Dan rijdt hij weg met een big smile, mijn tas netjes achterlatend op de stoep. Zo zie je maar, laat je niet misleiden door je eigen gedachten… Reizen in Ecuador is helemaal niet zo onveilig!
Een ezel stoot zich over het algemeen… Precies! Nog geen dag later overkwam mij bijna hetzelfde en wéér liet ik mij misleiden door mijn eigen gedachten. Op naar Quito Airport, in the middle of the night. Een vlucht en een bus- en boottocht verder komen we aan in een drukte van jewelste op het eiland Santa Cruz in de Galápagosarchipel. We worden aangesproken door een taxichauffeur en gaan in op zijn aanbod. Hij neemt mijn tas over, we lopen richting zijn auto en binnen vijf seconden hangt mijn tas ineens op de rug van iemand anders. Huh? In a split second.
Onderling blijkt er nogal wat strijd te zijn tussen de verschillende taxichauffeurs en één ding was heel duidelijk: hij was nog niet aan de beurt. Gelukkig realiseerden we ons deze keer sneller dat dit geen poging tot beroving was en opgelucht stapten we in de pick up die we deelden met twee andere backpackers. Twee vergelijkbare situaties die mij geen zorgen hadden gebaard als ik van tevoren niet zoveel negatieve berichtgeving had gelezen.
Veilig reizen in Ecuador
Veilig reizen in Ecuador is eigenlijk helemaal niet zo’n issue. Ik heb gereisd met het openbaar vervoer, een huurauto en te voet en de belangrijkste les? Luister naar de locals! Zij weten als geen ander wat je wel en niet moet doen en welke plekken onveilig zijn. Op de luchthaven in Guayaquil heb ik een half uur staan kijken welke taxichauffeurs met regelmaat terugkeerden naar de taxistandplaats, die zullen vast te vertrouwen zijn…
Het is niet fijn om op reis te gaan met in gedachten dat alles fout zou kunnen gaan. Natuurlijk bestaat er altijd een kans dat er iets gebeurt, maar gevaar ligt ook op de loer in de grote steden in Nederland en zelfs in Volendam of all places wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers. Veilig reizen in Ecuador is niet veel anders dan veilig reizen in Barcelona. Of in New York. Of in Rome. Op drukke plekken moet je altijd op je hoede zijn, waar je ook bent.
Ben je toch nog niet helemaal overtuigd? Misschien dat deze tips je helpen om met een veiliger gevoel op reis te gaan:
- ]Praat met locals, vraag welke delen veilig zijn om te bezoeken en welke delen niet;
- Zorg ervoor dat je niet te koop loopt met je spullen, laat die dure sieraden gewoon in Nederland;
- Draag je belangrijke papieren op je lichaam;
- Stop je portemonnee en je telefoon niet zomaar in je broekzak;
- Maak alleen gebruik van geregistreerde taxi’s in plaats van ongeregistreerde taxi’s;
- Neem alleen een kopie van je paspoort mee als je op pad gaat;
- Reis je met de bus? Zet je tas dan op je schoot;
- Probeer nachtbussen te vermijden als je de grens oversteekt, dat kun je beter overdag doen in verband met een iets verhoogd risico op roofovervallen.
Onveilige plekken in Quito
Net als in elk ander land zijn er plekken die je beter kunt vermijden, zeker als je in je eentje bent. In Quito wordt een wandeling naar El Virgen op de heuvel El Panecillo afgeraden, zeker na zonsondergang. Je komt door een vrij arm gedeelte van de stad en de kans op beroving is daar aanwezig. In de oude stad zelf kun je prima rondlopen en ook het maken van foto’s is geen probleem. Kijk wel uit voor zakkenrollers. Dit verschilt niet van een bezoek aan bijvoorbeeld Barcelona.
Na zonsondergang is het handig om bepaalde delen te vermijden, maar dit betreft vooral de buitenwijken van Quito. Het verstandigste is om een geregistreerde taxi te nemen naar je hotel. Hoe je die kan herkennen? Vraag het aan de Policía Turística, een eenheid die speciaal opgeleid is om het zo veilig mogelijk te maken voor toeristen. Niet corrupt en de Engelse taal machtig. Heel fijn! Dat geldt trouwens ook voor Guayaquil.
Veiligheid in Ecuador
Ik heb Ecuador ervaren als een veel veiliger land dan ik van tevoren had verwacht. Ik bezocht Quito, Guayaquil en bracht een middag door in een van de, volgens de Nederlandse overheid, gevaarlijkste steden van Ecuador: Lago Agrio. Sterker nog, deze stad staat als rood aangemerkt als ‘niet bezoeken indien niet strikt noodzakelijk’. Lago Agrio ligt zo’n twintig kilometer bij de Colombiaanse grens vandaan en is de eerste groot stad die je treft vanuit Colombia. Dat klinkt niet positief en tóch heb ik hier gewoon op een terrasje gegeten terwijl onze backpacks achterin de open laadbak van de auto lagen te wachten op onze terugkomst. Het valt dus allemaal wel mee, mits je je verstand gebruikt.
In de ruim drie weken dat we in Ecuador waren heb ik meer natuurgeweld meegemaakt dan ander geweld. Zo waren we getuige van een heleboel naschokken van de aardbeving in Quito, mochten we maar tot een bepaalde hoogte komen op Cotopaxi in verband met recente uitbarstingen en moesten we in de Andes meerdere malen omrijden omdat er weer een stuk weg was weggespoeld. So be it.
Natuurlijk kun je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn, maar wie zegt je dat in Amsterdam niet kan gebeuren? Een garantie op veilig reizen kan niemand je geven. Dus reis, fotografeer en geniet. En als het misgaat? Haal dan even diep adem, sluit je ogen en begin weer opnieuw. Laat je leven niet regeren door angst, dat is de slechtste raadgever die je kunt treffen…
Heb jij weleens een vervelende situatie meegemaakt op reis?
3 Comments
Greet
maart 5, 2019 at 2:24 pmIk ga dit jaar ook naar Ecuador en was ook geschrokken van het reisadvies. Maar blij dat ik hier kan lezen dat het toch niet zo erg is en dat je idd gewoon gezond verstand moet gebruiken. Ook in België zijn er wijken in de grote steden waar je beter niet na zonsondergang onbegeleid rondloopt.
Huurwagens worden ook in het algemeen afgeraden door de verschillende reisorganisaties die reizen naar Ecuador aanbieden, maar een chauffeur is wel een serieuze meerkost, dus ik heb het toch gewaagd om een auto vast te leggen en ga zelf rijden. Heb ook gecheckt met een local en die zag daar geen probleem in.
travelgirls.nl
april 23, 2019 at 5:59 pmOh super gaaf zeg! Ecuador is echt fantastisch! En met gezond verstand reizen is altijd aan te raden inderdaad. Ik heb Ecuador niet als gevaarlijk ervaren, maar je moet inderdaad vooral naar je gevoel en de locals luisteren. En zelf rijden is ook goed te doen, hoewel ze er wel echt als gekken kunnen rijden. Geen voorrang nemen, maar krijgen (en dat is best een uitdaging hahaha). Enjoy Ecuador!
Monique
juni 1, 2020 at 12:47 pmMooi heb je geschreven over je eigen gedachten en angsten en wat te doen als het misschien toch eens iets mis gaat.
Bang zijn is afhankelijk van wat jij van binnen voelt.
Zelf heb ik veel gereisd en al ben ik nu 60 jaar , is sta al weer te popelen om te backpacken. . Equador staat nog op mijn lijstje.
Mijn dochter reisde al vanaf 17 jaar alleen (wél toen naar een ,veilige plek door ons uit gekozen in Ghana )) en ik leerde haar dat wanneer je vertrouwen voelt , je overal kan zijn (en ja tuurlijk mijden van onveilige situaties maar dat doen we hier ook)
.Mijn motto is altijd geweest, doe wat bij je past. Voelt het angstig dan niet doen ( waarom zou je ? ) en voel je vertrouwen doe dan een stap vooruit en gebruik vooral je gezonde verstand en intuïtie en zorg dat je bent uitgerust en niet te veel wil waardoor dat in gevaar kan komen).
Hoe uitgeruster je bent, hoe meer kans dat je goed bij jezelf blijft wat een positieve invloed op alles heeft.
Overal in de wereld leven mensen op de plek waar jij je bevind en vind je er ontzettende vriendelijke mensen. .