Er zijn verschillende manieren om Amerika te ontdekken: per trein, camper, vliegtuig en zelfs liftend. De meeste mensen kiezen ervoor om met een huurauto op pad te gaan. Een auto huren in Amerika is niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Er zijn bijvoorbeeld verschillende verzekeringen. Waar moet je op letten? Wat is verplicht en wat is optioneel? Amerika is en blijft het land van de (hoge) claims, dus je wil zeker weten dat je geen risico loopt in dit land als je een auto huurt. Met deze tips weet je zeker dat het goed komt!
Wat voor soort auto kies je?
Het type auto dat je huurt hangt geheel af van jouw wensen als huurder. Er zijn een aantal standaard categorieën die je bijna bij elke verhuurmaatschappij tegen komt:
Economy
Een auto in deze categorie is een kleine auto, vergelijkbaar met een Chevrolet Spark. In Amerika is deze auto wel erg klein en bijvoorbeeld niet altijd geschikt als je in de bergen gaat rijden.
Compact
De compact auto is ook klein van formaat, maar in principe voldoende voor twee personen die verder weinig eisen stellen aan hun auto. Er past vaak één koffer achterin en één koffer op de achterbank. Een voorbeeld van een compact auto: Nissan Versa.
Intermediate
Een intermediate is een auto die tussen compact en standard in zit, een zogenoemde ‘gemiddelde’ auto. Je kunt dit vergelijken met een Toyota Corolla en heeft een prima qua prijs-kwaliteitverhouding.
Standard
Een standard auto is, zoals de naam al zegt, standaard. Het verschil met intermediate is meestal niet zo groot, vaak heb je een iets grotere motor en iets luxere uitvoering. Een voorbeeld van een standard auto is een Crysler.
Full size
Een full size auto zegt het eigenlijk al: alles er op en er aan. Dat betekent vaak cruise control en een grotere motor. Dit is erg fijn als je langere stukken gaat rijden.
SUV
Een SUV is een grote en hoge auto, vaak met high clearance (hoog boven de grond) welke in prijs meestal iets duurder zijn dan de vorige categorieën. Je hebt voldoende ruimte voor passagiers én bagageruimte. Er wordt verschil gemaakt in intermediate (Toyota RAV4), standard (Hayundai Santa Fe) en full size (Chevrolet Tahoe).
Minivan
Een minivan is zo’n enorme Amerikaanse gezinsauto, vergelijkbaar met een Dodge Grand Car, zo’n minibusje eigenlijk. Ben je met een groot gezin dat is dit de ideale auto! Vaak kun je een minivan ook in een standard van krijgen. Hier kunnen wel 15 volwassenen in. Let wel op of je dit met je rijbewijs mag rijden.
Convertible
Een convertible is een cabrio, zonder dak dus. Een convertible is in verhouding duur om te huren, omdat je qua luxe niet per definitie iets extra’s krijgt. In de warmere gebieden is het huren van een cabrio wel heel leuk, bijvoorbeeld in Florida.

Een grote SUV is prettig als je voor langere tijd gaat roadtrippen in Amerika
Verzekeringen in Amerika
Het belangrijkste is eigenlijk dat je altijd eerlijk bent over waar je woont. Soms kan het aantrekkelijk zijn om net te doen alsof je Amerikaans staatburger bent zodat je bijvoorbeeld korting krijgt. Het gevaar hiervan is dat je wellicht onderverzekerd bent, omdat je als toerist andere verzekeringen nodig hebt dan als US inwoner. De belangrijkste is de Liability Insurance (SLI of soms anders genoemd). Je kunt dit vergelijken met onze WA verzekering. Je bent verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan andere auto’s of personen.
Verder kom je de Collision Damage Waiver (CDW) of Loss Damage Waiver (LDW) veel tegen. De CDW / LDW dekt verlies of schade aan de huurauto. Eigenlijk ook een verplichting, want stel dat je auto gestolen wordt… Let verder goed op je eigen risico (kan soms oplopen tot meer dan €1000,-). Vaak kun je dit afkopen met een klein bedrag of zit het standaard in je upgradepakket.
Extra bestuurder
Let op dat er standaard vaak maar één persoon in de auto mag rijden. Je kunt er voor kiezen om tegen betaling een extra (additional driver) toe te voegen aan je pakket. Dit varieert van $5 tot soms wel $20 per dag. Doe je dit niet en veroorzaakt de andere persoon een ongeluk dan ben je niet verzekerd. Soms heb je geluk en heeft de verhuurmaatschappij een actie waarbij een extra bestuurder gratis is. In Californië is het zo dat een extra bestuurder bij wet niet betaald hoeft te worden. De meeste verhuurbedrijven weten dit. Daar betaal je dus niet voor een extra bestuurder. Je mag dan wel in andere staten rijden. Het gaat puur om de ophaalplaats.
Een auto huren onder de 25
Bij de meeste maatschappijen moet je 21+ zijn om een auto te huren. Tussen de 21 en de 25 betaal je vaak een underage fee. Je mag dan wel een auto huren, maar je betaalt een toeslag van gemiddeld $25 per dag. Dat kan dus behoorlijk oplopen. De reden hiervoor is dat jongeren onder de 25 jaar vaker betrokken zouden zijn bij ongelukken. Ga niet de discussie aan bij de balie, want je komt er echt niet onderuit. Sommige huurmaatschappij bieden bij het online reserveren al een kortingspakket aan waardoor je uiteindelijk minder betaalt. Let daar dus op als je op zoek bent naar een auto. Het kan soms ook helpen om lid te worden van de verhuurmaatschappij, dan vervallen ineens die extra kosten.
Welke verhuurmaatschappij kies je?
Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn verschillende maatschappijen waar je kunt boeken. De meest bekende zijn bijvoorbeeld Hertz en Dollar, maar bekijk ook eens de kleinere verhuurmaatschappijen of brokers, zoals de Duitse website USA-Reisen. Het belangrijkste bij het kiezen van een verhuurmaatschappij zijn de algemene voorwaarden en de bereikbaarheid, zowel telefonisch als op locatie (en hoe meer locaties, hoe beter).
Problemen onderweg
Hoe nieuw je huurauto ook is, het kan altijd gebeuren dat er onderweg iets misgaat. Bijna elke reis huren wij een huurauto en er gaat weleens iets mis. Zo scheurde de voorruit van de gloednieuwe witte auto door onverklaarbare reden in Utah en stonden we in New Mexico met een klapband langs de kant van de weg. Beide keren werden we snel geholpen, zelfs zonder het afsluiten van road assistence, vergelijkbaar met onze ANWB. Het is fijn om een betrouwbare verhuurmaatschappij te hebben. Doe dus van te voren research.
Wat moet je nog meer weten?
Er zijn nog een aantal dingen die handig zijn om te weten. Zo kun je niet straffeloos te hard rijden, want als je geflitst wordt dan weet de verhuurmaatschappij je te vinden. In de meeste gevallen hebben ze je creditcard gegevens en anders heb je je gegevens tijdens het boeken wel achtergelaten. Dus die boete komt gewoon jouw kant op!
Ook is het ten strengste verboden om offroad te gaan met je auto, óók als je een high clearance auto hebt. Je bent dan niet verzekerd voor ongelukken of schade aan de auto. Soms moet je een onverharde weg over om ergens te komen, bij je hotel of cabin bijvoorbeeld. Dat is meestal geen probleem. Het gaat om de wash board wegen die vaak bezaaid liggen met vlijmscherpe stenen of rotsen. Je kunt dan een offroad auto huren.
En last but not least: neem je rijbewijs mee…. De ANWB raadt aan om een internationaal rijbewijs mee te nemen naar de Verenigde Staten. We hebben nog nooit meegemaakt dat een verhuurmaatschappij hier naar vroeg. Dus eerlijk? Geef je geld lekker uit aan iets anders!
Autorijden in Amerika
Verder werkt autorijden eigenlijk hetzelfde als in Europa, behalve dat je in een automaat rijdt. De verkeersregels zijn vrijwel hetzelfde, met af en toe een uitzondering.
Heb jij nog tips voor een auto huren in Amerika?
1 Comment
janvanwierlo
maart 21, 2018 at 10:27 amWat zijn julli ervaringen met de volgende website. Ik wil een rondreis doen in euroa http://hartautoverhuur.nl/auto-lang-huren/