Menu
Europa / Tsjechië

Tsjechië | Met de trein door Tsjechië doe je zo!

Denk je aan Tsjechië, dan denken de meesten mensen al snel aan bier of Praag. Zonde, want dit prachtige land heeft zo veel meer te bieden en is zeker het ontdekken waard. Wij zijn door CzechTourism uitgenodigd om door Tsjechië rond te reizen per trein. In deze blog lees je over het eerste gedeelte van Travelgirl Nicky haar treinreis.

Met de trein naar Tsjechië

Reizen met de trein naar Tsjechië is niet alleen duurzaam maar ook avontuurlijk, zo kom je op plekken waar je anders niet zo snel zal komen. Het is mogelijk om direct vanuit Nederland naar Tsjechië te reizen, je maakt dan gebruik van de internationale trein. Vanuit Amersfoort gaat er een trein naar Berlijn, waar je moet overstappen. De Eurocity gaat vanaf Berlijn in 4,5 uur naar de Tsjechische hoofdstad. Vanuit Praag kan je alle kanten op en is er een mogelijkheid om gebruik te maken van de verschillende treinmaatschappijen; České dráhy, Leo Express, RegioJet en Arriva.

De route:

Van Praag (Praha) naar Olomouc (dit spreek je uit als Olomoots); Meerdere malen per uur rijden er treinen van verschillende maatschappijen naar Olomouc. Onderweg kan je genieten van het Tsjechische landschap. Regelmatig zul je een Tsjech in de natuur gebukt zien staan. Ruim 70% van de Tsjechische bevolking plukt in de Herfst namelijk paddenstoelen voor eigen consumptie, ze maken hier diversen gerechten van. Uiteraard moet je kennis van paddenstoelen hebben zodat je de giftige soort uit de selectie kan filteren. De Tsjechen zorgen er voor dat deze informatie generatie op generatie wordt doorgegeven.  

Tsjechische specialiteiten

Vanaf Olomouc zijn we vertrokken naar Zábřeh na Moravě waar we kennis hebben gemaakt met Via Delicia, een bedrijf van familie Bezchleba. Hier worden lokale producten en specialiteiten zoals paté, vlees, marmelade en siroop verkocht die met de hand worden gemaakt.

Vanaf Zábřeh na Moravě kan je elk uur met de trein naar Velké Losiny. De rit duurt 40 minuten en vanaf het station kan je de wandelroute Naučná stezka volgen naar een spectaculair uitkijkpunt. In Velké Losiny kan je ook een bezoek brengen aan de papierfabriek, een spa of zelfs de chocoladefabriek, allemaal op ongeveer 5 minuten afstand van het station. Ook is er een kasteel op 19 minuten loopafstand vanaf het station. Het kasteel is geopend van dinsdag tot zondag (juli tot september) en in oktober is het kasteel geopend in de weekenden.

Op de terugkeer naar Praag zijn we ook nog langs Pardubice gegaan waar je een bezoek kan brengen aan de paardenstoeterij Kladbury. Hier worden Kladurber paarden gefokt die vandaag de dag nog een populair paardenras is bij de politie en ceremonies.

Pardubice staat tevens bekend om zijn peperkoek, de overheerlijke geur is door de hele stad te ruiken. Deze speciale peperkoek is op veel plekken in de stad te koop, Smakelijk! Heb je interesse in cultuur? Breng dan een bezoek aan het museum in het chateau van de familie Pernštejn uit de 15de eeuw. Hier vind je een schitterende tentoonstelling van Tsjechiës glas te vinden.

Wat kosten die treinritjes nou?

Praha – Olomouc: Een ticket voor één persoon (tweede klas) kostte €10,70 en de treinreis duurde 2:15 uur. Wij hebben gebruik gemaakt van de maatschappij RegioJet.

Olomouc – Zábřeh na Moravě: Meestal duurt de rit ongeveer een half uur, er gaan zowel snelle als langzamere treinen naar Zábřeh na Moravě. Wij zijn met de treinmaatschappij České dráhy gegaan en voor een ticket (tweede klas) ben je maar €2,- kwijt.

Zábřeh na Moravě – Pardubice: Dit keer reizen we met een eerste klas ticket van €6,- per persoon. Om de drie kwartier gaat er een trein op deze route en duurt de rit ongeveer een uur. Ook dit keer hebben we gebruik gemaakt van RegioJet onder het genot van een (inbegrepen) glaasje bubbels en een koekje.

Pardubice – Praha: Voor onze terugreis naar Praag hebben we nogmaals gebruik gemaakt van de treinmaatschappij České dráhy. Om het half uur gaan er treinen naar Praag, wij hebben de trein genomen die tussen Graz en Praag rijdt.* In ongeveer 50 minuten ben je weer terug in Praag en betaal je €8,- voor een kaartje in de eerste klas.

*Dit is een populair traject voor toeristen en het is aan te bevelen om de treintickets vooraf te reserveren. De tickets kun je reserveren bij de maatschappij České dráhy.

Wanneer je met de trein naar Tsjechië gaat reizen krijg je een totaal andere kant van dit mooie land te zien. Tevens kun je ontsnappen aan de drukte van Praag. Travelgirl Nicky is helemaal fan van het treinreizen door Tsjechië. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen tijdens een weekend in Praag, lees dan hier lekker verder.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.