Wie Rome zegt, zegt geschiedenis. Rome is een van de weinige Europese steden waar de geschiedenis zo aan de oppervlakte ligt. Letterlijk, want op veel plekken zijn delen van de oude stad opgegraven en hebben archeologen veel geleerd over de Romeinse tijd en het ontstaan van het huidige Europa. Een van de meest indrukwekkende plekken om te bezoeken in Rome is de Via Appia. Huur een fiets en ga fietsen over de Via Appia!
De geschiedenis van de Via Appia
Er leiden meerdere wegen naar Rome, een bekende uitspraak. En dat is helemaal waar! De Via Appia is zelfs de oudste weg naar Rome en werd maar liefst in 312 voor Christus gebouwd. De weg is in eerste instantie gebouwd om snelle troepenverplaatsing mogelijk te maken, maar werd uiteindelijk vooral gebruikt voor vervoer van goederen en personen. Het is dan ook de eerste ‘snelweg’ van Italië. De weg werd bereden door zwaar beladen karren; je vindt de sporen hiervan nog steeds terug in het wegdek.
Hoe kom je bij de Via Appia?
De Via Appia bestaat uit twee delen: een voor auto’s toegankelijke weg en een autovrij gedeelte. De weg begint bij de Porta San Sebastiano, deze loopt vanaf daar echter een kilometer of twee langs een zeer drukke weg. Behalve op zondag, want dan is de weg autoluw. Ons advies is om bus 118 te nemen vanaf bijvoorbeeld het Colosseum richting Appia / Villa Dei Quintili. Je stapt uit bij halte Basilica San Sebastiano. Hier kun je de basiliek bezoeken én fietsen huren. Ben je klaar met fietsen? Dan pak je dezelfde bus bij dezelfde halte in dezelfde richting. Deze bus rijdt namelijk rondjes, dus uiteindelijk kom je gewoon weer bij het Colosseum uit.
Je kunt kaartjes voor de bus kopen bij de vele kiosken in de stad of bij de fietsverhuurder. Feit is dat er nauwelijks gecontroleerd wordt en de meeste stempelautomaten niet blijken te werken. De keuze is aan jou, maar mocht je gecontroleerd worden kun je altijd de domme toerist spelen. Werkt negen van de tien keer prima!
Fietsen over de Via Appia
In het gebouw naast Basilica San Sebastiano kun je een fiets huren inclusief kaart. De weg is niet lastig, aangezien het een rechte weg is en je zelf bepaalt hoe ver je fietst. Je fietst altijd dezelfde route weer terug. De Via Appia bestaat voor een groot deel uit redelijk fietsbaar wegdek. Op enkele stukken vind je nog de originele stenen. Dat fietst niet prettig, je hobbelt zo ongeveer van je fiets af. Gelukkig zijn er aan weerszijden van de weg onverharde smalle paadjes gecreëerd, zodat je redelijk comfortabel langs alle bezienswaardigheden fietst. De bezienswaardigheden bestaan veelal uit ruïnes die te bezoeken zijn, waarvan velen nog in zeer goede staat zijn. Let op: de weg loopt vals plat op de heenweg, dus sta niet gek te kijken als het fietsen je soms wat zwaar valt.
Tips voor een bezoek aan de Via Appia
Er is veel te zien op en rond de omgeving van de Via Appia. Zo vind je aan het begin van de Via Appia – waar je met de auto kan komen – de kerk Domine Quo Vadis. Volgens de legende had apostel Petrus hier een nieuwe ontmoeting met Jezus. De kerk bevat een steen waarin de voetafdruk van Jezus te zien zou zijn. Daarnaast vind je er vele indrukwekkende catacomben en het zeer goed bewaarde Circus van Maxentius, een renbaan uit de Romeinse tijd. Na een flink eind fietsen kom je ook eeuwenoude aquaducten tegen die goed bewaard zijn gebleven.
In de Romeinse tijd was het niet alleen maar koek en ei, er heeft zich zelfs een zeer luguber verhaal afgespeeld langs de Via Appia. In 73 voor Christus liet Marcus Licinius Crassus Dives maar liefst 6000 volgelingen van Spartacus kruisigen om een einde te brengen aan de slavenopstand. Hun lijken hebben nog jarenlang langs de weg gehangen als waarschuwing voor andere slaven. Brr…
Ga je binnenkort naar Rome? Dan mag je de fietstocht over de Via Appia eigenlijk niet overslaan!
No Comments