Menu
Europa / Nederland

De Nijmeegse Vierdaagse: mijn grootste prestatie op sportief gebied

Travelgirl Catheleyne deed mee aan de Nijmeegse Vierdaagse en haalde de finish! Benieuwd hoe zwaar het nu echt is, of zit je er zelf ook aan te denken om mee te lopen? Catheleyne deelt haar ervaringen, zodat je weet waar je aan begint!

De inschrijving

Mijn Vierdaagse-droom begon in 2014. Ik woon al jaren in het prachtige Nijmegen en geniet ieder jaar weer volop van de Vierdaagsefeesten die in de week van de wandeltocht plaatsvinden in de hele stad. Op vrijdag is traditioneel de intocht op de Sint Annastraat, die voor de gelegenheid omgedoopt wordt tot Via Gladiola. Ik zag de festiviteiten, de vermoeide maar blije mensen die de eindstreep haalden en ik dacht: dit ga ik ook een keer in mijn leven doen. En als ik een doel stel, dan ga ik ervoor!

Als je nog nooit hebt meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse, moet je ingeloot worden. De eerste twee jaar dat ik me inschreef werd ik helaas uitgeloot. In 2016 werd ik ingeloot, maar was ik op reis. In 2017 was daar dan eindelijk mijn kans om te shinen! Ik won een startbewijs via het Duits Verkeersbureau, wat mijn deelname garandeerde.

De voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse

Voor de Nijmeegse Vierdaagse moet je trainen. Je hoort wel eens mensen zeggen dat ze de tocht ongetraind lopen. Misschien kunnen die mensen dat, of misschien scheppen ze gewoon een beetje op, maar geloof mij: ga trainen. Mijn enige probleem was dat ik fulltime werk en in het weekend ook vaak plannen heb. Ik kon dus vaak maar één dag van het weekend trainen, en soms ook een heel weekend niet. Daarnaast leek de Nijmeegse Vierdaagse telkens nog zo ver weg en maakte ik me niet zo druk. Tot de tocht ineens om de hoek stond, natuurlijk.

Ik had via Facebook een oproepje gedaan voor een wandelmaatje en die vond ik gelukkig in Saskia, die toevallig ook in Nijmegen woont. Zij motiveerde me ook wel om te gaan trainen en kwam met allerlei tochten waar we aan mee konden doen. Een gezette tocht is fijn, dan ben je meer gemotiveerd om te gaan trainen dan wanneer je zelf maar een eind moet gaan wandelen. Kijk maar eens wat er in jouw buurt georganiseerd wordt!

Dag 1: de dag van Elst

En toen was de Nijmeegse Vierdaagse dan echt aangebroken. We begonnen met een vroege start, dat wil zeggen: 5 uur ’s morgens. Vroege en late start wordt afgewisseld; de meeste mensen willen vroeg starten, omdat het dan nog niet zo heet is en je ook voor 17:00 weer binnen moet zijn. Voor het geval je je nog afvroeg welke afstand we liepen: 40 kilometer per dag, 160 in totaal dus.

De eerste dag ging ons goed af. We kwamen door allerlei dorpjes rondom Nijmegen, waar supporters al vroeg klaarstaan met muziek, bemoedigende woorden en koek en snoep. Zo fijn, al die enthousiaste mensen! Je komt ook door mooie natuurgebieden, maar de dorpjes zijn toch wel het leukst. We leerden dat het zinloos is om in de lange rij te staan voor de wc en hadden al snel geen schaamte meer om in de natuur onze behoefte te doen. Onze training wierp zijn vruchten af en met genoeg pauzes wisten we de eerste dag succesvol te volbrengen.

Dag 2: de dag van Wijchen

Gisteren was het al 25 graden, maar vandaag zou het 35 (!) worden en er was onweer voorspeld voor de middag. Daarbij hadden we nu late start (06:00), dus vette pech. We begonnen wel lekker, maar hoe heter het werd, hoe lastiger. Bij de EHBO liet ik voor de zekerheid preventief mijn knieën intapen. Toen we aankwamen in Nijmegen volgde er nog een omweg van zo’n 5 km naar de finish. Pfff, dat was mentaal wel even zwaar. We finishten rond half 5; op tijd dus, maar we hadden er ook niet heel veel langer over moeten doen.

Dag 3: de dag van Groesbeek

Ik denk dat dit voor ons beiden de zwaarste dag was. Ik had na de tweede dag toch wel blaren gekregen (viel me nog mee dat ze er niet eerder waren). ’s Ochtends kregen we twee zware regenbuien op onze kop. Maar ja, regenjas aan en doorlopen. Onze pauzes werden steeds langer en we kregen steeds meer last van pijn: ik van mijn enkels en Saskia van een spier in haar been. De laatste 10 km waren voor mij wel echt killing. We gingen de steile Zevenheuvelenweg over en ik was er echt even klaar mee. Maar ja, met nog 10 km te gaan ga je natuurlijk niet stoppen. Gelukkig kreeg ik ook veel bemoedigende appjes van vrienden en kon ik veel mensen onderweg bellen om zo even wat afleiding te hebben. Dat is echt goud!

Dag 4: de dag van Cuijk

Wow, de allerlaatste dag alweer! Bij de start was ik behoorlijk chagrijnig, want alles deed nog steeds pijn en daar moest ik dan toch echt nog 42 km op lopen. 42 ja, want we hadden twee dagen 39 gelopen en die verloren kilometers moesten natuurlijk ingehaald worden. We besloten om het eerste deel zoveel mogelijk door te lopen, omdat je dan meestal nog het meest fit bent. Ik liet mijn blaren doorprikken door het Rode Kruis, en hup, daar gingen we weer! We hadden echt geen zin meer, maar we moesten het halen natuurlijk.

Vanaf Cuijk is het nog ongeveer 10 km en staan er echt constant mensen langs de kant. Hierdoor kregen we wel een beetje het gevoel dat we al op de Via Gladiola waren, en die was nog zo ver! Maar uiteindelijk kwamen we er hoor: met bloed, zweet en tranen. Op verschillende plekken stonden vrienden langs de kant met bier en gladiolen, wat hielp om door te lopen tot de finish. Samen met 34.409 anderen hadden we het gehaald! Trots en moe haalden we ons welverdiende Vierdaagsekruisje op, dronken we een biertje en gingen we natuurlijk zitten. Hierna ben ik zelfs nog even de stad in geweest om het te vieren!

Tips om de Nijmeegse Vierdaagse te lopen

Wil jij ook de Nijmeegse Vierdaagse lopen? Volg dan de volgende tips op en het wordt vast een succes!

 • Zorg voor goede schoenen, sokken en comfortabele kleding
 • Neem genoeg water en eten mee, maar sjouw je geen breuk. Water kun je onderweg bijvullen en eten is er ook genoeg te koop.
 • Train zoveel je kunt. Hoe meer je traint, hoe makkelijker je de tocht volbrengt. Als ik meer getraind had, had ik zeker weten minder pijn gehad.
 • Zoek een wandelmaatje. Schrijf je met een vriend(in) in, of zoek iemand op Facebook, zoals ik.
 • Ga op tijd naar de EHBO.
 • Haast je niet om zo snel mogelijk binnen te zijn. Als je maar voor vijven finisht, is er niks aan de hand.

We zijn erg benieuwd of je je gaat inschrijven. Laat je het ons weten?

About Author

Reist alleen, houdt van trekkings, eet het liefst Aziatisch streetfood, heeft zes werelddelen gezien maar nog steeds een enorme bucket list

1 Comment

 • onlinemarketing@evenementenuitjes.nl'
  Harry Verspui
  augustus 21, 2017 at 3:12 pm

  Knap dat je hem hebt uitgelopen! Twijfel er al heel lang over, maar na het lezen van je enthousiaste verslag ben ik weer een stapje dichterbij om hem te gaan doen!

  Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.