Menu
Europa / Tsjechië

Tsjechië | ontsnap de drukte in Olomouc

Op uitnodiging van CzechTourism reisde Travelgirl Nicky naar de Tsjechische stad Olomouc. De meeste mensen hebben wel eens een bezoek gebracht aan Praag maar het soms vergeten Olomouc heeft veel te bieden. In Olomouc kun je de drukte ontsnappen. Nicky reisde met de trein door Tsjechië. In deze blog lees je over haar verblijf in het prachtige Olomouc.

Vanuit Praag naar Olomouc

Olomouc spreek je uit als “Olomoots” maar als je echt indruk wil maken op de lokale bevolking dan zeg je “Olmik”. De stad is goed te bereiken met de trein, vanaf Praag is het een rit van 2:15 uur. De treinkaartjes zijn zeer betaalbaar, wij maakten gebruik van RegioJet waar je al een kaartje heb voor €10,70 (tweede klas). Vanaf het trein station kan je gebruik maken van de bus of de tram, een dagkaart voor de tram kost ongeveer €2,- hiermee reis je gemakkelijk naar het centrum van de stad. Met onze gids van Olomouc Tourism ontdekten wij de stad te voet.

De stad

Het hart van Olomouc bruist van het leven, dit kan ook niet anders met een groot aantal studenten van over heel de wereld en de vele barretjes. Er hangt niet alleen een rustige en goede sfeer maar de stad zelf is ook nog eens schitterend.

In de binnenstad vind je het Horní Náměstí plein, hier staat de 35 meter hoge zuil van de Heilige Drie-eenheid die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Hier komt de lokale bevolking samen en geniet op een mooie dag op de trappen van de zon. Als je vol bewondering naar de zuil kijkt probeer dan de 52 verschillende sculpturen te tellen.

Op de pleinen van Olomouc bevinden zich zes prachtige barokke fonteinen die het centrum sieren. Elke fontein is gewijd aan een mythische individu, een eerbetoon aan de legendarische verhalen over moed, creativiteit, waarheid en eer.

Eten en drinken

Nederland staat bekend met zijn kaas maar de Olomoucké tvarůžky is een lokale specialiteit. De Olomouc-kaas is beroemd vanwege de onderscheidende smaak en aroma. In de stad zijn er diversen kaaswinkels te vinden, eenmaal in de winkel is de sterke aroma goed te ruiken. Travelgirl Nicky is persoonlijk geen fan van de kaas maar is wel van mening dat je het op zijn minst moet proberen.

Bier blijft een grote populariteit in Tsjechië, zo ook in Olomouc waar ze maar liefst twee lokale brouwerijen hebben: Svatováclavský en Moritz. Ben je een liefhebber van bier dan is het proberen zeker een goed idee maar vergeet niet dat een standaard glas 0,5l is, na zdraví, (proost)! Voor de whisky liefhebbers kunnen deze terecht bij The Black Stuff. Het interieur is geïnspireerd door originele Ierse “pubs” en met een hout plafond gecombineerd met steen hangt er een knusse sfeer. Er zijn 400 verschillende soorten whisky’s te vinden die allemaal door de eigenaar zijn geproefd en gekocht. Keuze genoeg al zeggen we dat zelf.

Travelgirl Nicky vindt dat er genoeg te zien en te consumeren is in Olomouc en raadt een bezoek dan ook zeker aan. Wil je andere plekken met de trein ontdekken in het prachtige Tsjechië, lees dan hier lekker verder.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.