Menu
Algemeen / Europa / Nederland / Tips

Tips | Fototentoonstelling ‘Planet or Plastic’

De pakkende tentoonstelling met zo’n zestig journalistieke, artistieke en wetenschappelijke foto’s van onder anderen Jordi Chias, Justin Hofman, Jennifer Lavers en Richard John Seymour vraagt aandacht voor de trieste effecten van onze omgang met plastic, maar laat ook mogelijke oplossingen zien. Tot 22 november in de National Geographic Focus Gallery van het Haagse museum Museon: Planet or Plastic – Samenwerken aan een duurzame wereld. Wij verheugen ons al op deze tentoonstelling!

Planet or Plastic, samenwerken aan een duurzame Wereld  is de uitdagende titel van de nieuwe fototentoonstelling die Museon in samenwerking met National Geographic presenteert.

De impact van plastic

Wij gebruiken in het dagelijks leven zo veel plastic, dat we al bijna zouden kunnen vergeten welke impact plastic heeft. Deze spectaculaire en confronterende tentoonstelling probeert daar verandering in te brengen door de wereldwijde plastic afvalcrisis te tonen en de aandacht te vestigen op mensen met innovatieve ideeën die werken aan oplossingen.

Naast journalistieke foto’s van productie en gebruik tot (zwerf)afval, zijn er artistieke foto’s waarmee kunstenaars attentie vragen voor de schaalgrootte en trieste effecten van onze omgang met plastic. Daarnaast zijn er foto`s tentoongesteld van wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt om het plastic probleem in kaart te brengen. Hoopgevend zijn de foto`s van de zoektocht naar oplossingen voor de plasticvervuiling van de oceanen.

Plasticvervuiling is een van de belangrijkste wereldwijde milieu-uitdagingen van onze generatie. Het is ook een probleem waar we allemaal iets aan kunnen doen. Positief heeft plastic voor een revolutie gezorgd in de geneeskunde, heeft het reizen in de ruimte vergemakkelijkt, de houdbaarheid van vers voedsel verlengd, gezorgd dat we mensen die het dringend nodig hebben schoon drinkwater kunnen leveren en heeft het levens gered door de toepassing in airbags en helmen. Anderzijds zitten we opgescheept met zo’n 6,3 miljard ton plastic afval dat niet wordt gerecycled. Van de Noordpool tot de Zuidpool en het wateroppervlak tot op de zeebodem is in de oceanen plastic afval gevonden. Honderden soorten zeedieren zijn erin verstrikt geraakt, wat ook op ons en onze ecosystemen een negatieve invloed heeft. Met krachtige beelden maakt de tentoonstelling Planet or Plastic duidelijk dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen het gebruik van dit materiaal en de bescherming van onze wereld.

Websites: Planet or Plastic MuseonNational Geographic

Deze blogs kunnen ook interessant voor je zijn!

Een leuk uitje als wij binnen eigen land weer meer kunnen doen in deze rare tijden!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.