Een van de leuke dingen aan reizen is dat je in verre landen kennismaakt met allerlei exotische dieren, die je in Nederland niet zomaar (in het wild) kunt spotten. Maar heb je wel eens gedacht aan de impact van jouw reis voor de dieren? Helaas gaat niet iedereen even goed met dieren om en kan het zo zijn dat jij daar tijdens jouw reis ongewild aan bijdraagt. Om te voorkomen dat je achteraf spijt krijgt van een activiteit die je hebt ondernomen, geven we je hier tips voor diervriendelijk reizen!
#1 Op olifanten rijden
Olifantenritjes zijn populair in Azië, voornamelijk in Thailand. Helaas zijn olifanten, ondanks dat ze groot en sterk zijn, helemaal niet gemaakt om een zitje met een of meerdere personen op hun rug te dragen. Om ervoor te zorgen dat de olifanten toch gehoorzamen, worden ze regelmatig geslagen met stokken met scherpe haken eraan. Vaak achter gesloten deuren, maar soms ook voor de neus van toeristen. Als jij diervriendelijk reizen belangrijk vindt, ga dan niet op de rug van een olifant zitten.
Wil je toch graag olifanten ontmoeten tijdens jouw reis in Thailand? Diervriendelijke alternatieven zijn in opkomst. Zo zijn er parken waar je olifanten kunt voeren of wassen. Maar denk niet dat deze plekken dan automatisch diervriendelijk zijn. Ook hier loont het de moeite om van tevoren kritisch te onderzoeken hoe de olifanten behandeld worden.
#2 Tijgertempels bezoeken
Het lijkt zo leuk: een selfie met een tijger (of een ander wild dier). Ook deze activiteit is populair in Thailand. Maar als je er even over nadenkt, weet je dat er iets niet goed zit. Tijgers zijn immers gevaarlijke dieren, waar je normaal gezien ver bij uit de buurt zou willen blijven. Hoe het dan toch kan dat die tijgers zo stil blijven liggen terwijl jij met ze op de foto gaat? Veel tijgers zijn de hele dag door gedrogeerd. Over het algemeen geldt dat als jij rustig een foto kan maken met een exotisch dier (hieronder vallen bijvoorbeeld ook apen), dat dat dier ervoor geleden heeft. Waarschijnlijk is dat je selfie niet waard.
#3 Met dolfijnen zwemmen
In principe is het voor elk dier onnatuurlijk om in gevangenschap te leven. Soms is er een goede reden voor waarom dieren (nog) niet in het wild kunnen leven, zoals in veel opvangcentra. Maar dierentuinen en dolfinaria zijn niet bepaald natuurlijke omgevingen voor een dier. In veel dolfinaria is het mogelijk om naar shows te kijken of te zwemmen met de dieren. Dolfijnen zitten hier opgesloten in kleine bassins, terwijl ze in de natuur gewend zijn om wel 100 km per dag te zwemmen.
Wil je toch graag met dolfijnen zwemmen, dan kan dat ook in de vrije natuur. Wij konden hier niet echt een argument tegen vinden, aangezien de dolfijnen dan vrijwillig naar je toe komen en met je spelen. Valt dit volgens jou toch niet onder diervriendelijk reizen, dan horen we graag je argumenten!
#4 Stierenvechten
Waarschijnlijk zijn de meeste Nederlanders zich er wel van bewust dat stierenvechten geen diervriendelijke activiteit is. Toch gebeurt dit in Spanje en Latijns-Amerika nog maar al te vaak. Bij stierengevechten wordt de stier eerst verwond door meerdere lansen, zodat hij veel bloed verliest en verzwakt. De matador komt pas op het allerlaatste moment de arena in om het karwei af te maken. Doordat de mishandeling van het dier voor je ogen plaatsvindt, weten de meeste toeristen wel dat dit niet oké is. Maar koop dus ook geen kaartje uit nieuwsgierigheid, want daarmee houd je dit dieronvriendelijke vermaak in stand.
#5 Kopi Luwak drinken
Als je in Azië (voornamelijk Indonesië) hebt gereisd, dan heb je vast wel eens van kopi luwak gehoord. Deze exclusieve koffie wordt gemaakt van bonen die civetkatten hebben opgegeten en verteerd. Klinkt vies, maar dat levert volgens Aziaten juist een heerlijke smaak op. Helaas wordt de civetkat in dit proces niet goed behandeld. De dieren worden gevangengenomen en in kleine kooitjes gehouden, waar ze nauwelijks bewegingsvrijheid hebben. Veel organisaties in Indonesië bieden tijdens tours een koffieproeverij van kopi luwak aan. Als je diervriendelijk reizen belangrijk vindt, is het dus goed om te checken of dit ook bij jouw tour inbegrepen zit. Zo ja, dan kun je overwegen een andere tour te boeken.
#7 Vispedicures
Het lijkt zo grappig: die bakken met honderden visjes die je overal in Azië kunt vinden. Stop je blote voeten in het water en de vissen eten al je dode huidcellen weg, en dat voor een klein prijsje. Omdat het nogal kietelt als de visjes aan je voeten eten, is het onder backpackers een activiteit die met veel hilariteit gepaard gaat. Helaas is het voor de vissen helemaal niet zo fijn. Ze worden namelijk uitgehongerd zodat ze ‘honger’ genoeg hebben voor de voeten van de vele toeristen. Niet bepaald diervriendelijk, dus de volgende keer kun je beter een gewone pedicure doen! Overigens ook erg goedkoop in Azië.
#8 Kamelenritjes
Eigenlijk is dit hetzelfde als met de olifanten. Het klinkt natuurlijk leuk, door de woestijn trekken op de rug van een kameel. Helaas worden ’toeristenkamelen’ vaak slecht behandeld. Denk aan verwaarlozing en mishandeling. Ondanks dat op een kameel rijden an sich niet erg schadelijk is, draag je wel bij aan de slechte praktijken door eigenaren te betalen voor een ritje. Hetzelfde geldt natuurlijk voor paarden en ezels. Paardrijden hoeft natuurlijk an sich geen slechte activiteit te zijn, maar check bij wie je je trip boekt!
Tips voor diervriendelijk reizen
- Heb je toch een keer op de rug van een olifant gezeten, of een selfie met een tijger gemaakt? Ik ook, voordat ik wist over deze slechte praktijken. Voel je daar niet al te schuldig over, want je wist het niet. Het belangrijkste is dat je, nu je het weet, het niet meer doet. En natuurlijk kun je ook andere mensen waarschuwen voor dierenleed in verre landen.
- Wil je toch op een diervriendelijke manier iets met dieren doen op reis, check dan van tevoren meerdere reviews op bijvoorbeeld Tripadvisor.
- Natuurlijk kun je ook informatie zoeken op de website van de organisatie waarbij je iets wilt boeken, maar het nadeel is dat veel organisaties liegen over de dierenmishandeling. Luister dus altijd kritisch naar de verhalen die je verteld worden en kijk hoe je zelf vindt dat de dieren erbij lopen. Vaak kun je wel aan een dier zien of het er gezond en happy uitziet.
2 Comments
Karin
oktober 4, 2018 at 10:23 pmEr is een onderzoek geweest naar zwemmen met dolfijnen. Ook met “wilde” dolfijnen. Precieze inhoud heb ik even niet paraat, maar het is heel slecht voor ze. Ze komen niet meer in hun eigen ritme en dat levert veel stress op. Echt wild zijn ze nl meestal niet.
Stephanie Gommers
mei 22, 2021 at 4:55 amKlopt, en dolfijnen lijken genetisch erg op mensen. Ze pikken gauw virussen op die mensen bij zich dragen maar zijn er niet tegen bestand. Met dolfijnen zwemmen kan dus, maar raak ze niet aan en ga niet aan ze hangen.