Menu
Avontuur / Tips

Avontuur | Zelf een camper bouwen van een auto

Volgens ons is het dé droom van iedere reiziger: rondtrekken met een campertje. Travelgirl Lara dacht er ook zo over en bouwde zelf een mini-camper! Wil jij ook zelf een camper bouwen? Lees dan snel Lara’s blog.

Het uitkiezen van een geschikte auto

Er zijn verschillende auto’s geschikt om een (mini-) camper mee te bouwen, maar al die verschillende merken en prijsklassen zijn wel handig om in overweging te nemen.

Wij hebben gekozen voor een Toyota Picknick. Deze rijdt redelijk zuinig voor een grote auto, namelijk 1 op 12. Hij heeft zes zitplaatsen. De achterste twee stoelen zijn uitneembaar voor meer bergruimte door middel van een makkelijk kliksysteem. De middelste twee kun je er met iets meer moeite ook uit schroeven. Een vriend van ons is zelf een camper gaan bouwen in een Renault Kangoo, maar als je redelijk lang bent is dat te klein.

De inbouw van het bed

Omdat we helaas op ons budget moeten letten, willen we de auto buiten de vakanties om als auto gebruiken, zonder bed er in. Hierdoor hebben we gekozen voor een uitneembaar frame.

Het frame hebben we gebouwd van vurenhouten balken. Deze zijn stevig en goedkoop. De lattenbodem hebben we van vurenhouten latjes gemaakt. We hebben alle latjes aan elkaar gemaakt met een rolluikenlint en vastgezet door middel van een tacker. Allemaal te koop bij de bouwmarkt.

Het matras

Het matras is een beetje een dingetje. We hebben gekozen voor een traagschuim matras, maar dit bleek te dun. Om dit op te lossen hebben we er kussens van tuinstoelen onder gelegd. Omdat we niet wilden dat het te hoog werd konden we geen echt matras nemen. Het sliep prima, maar niet perfect. Mocht jij een betere oplossing weten, dan horen we het graag!

Bergruimte

Sober leven stond wel centraal toen we keuzes moesten maken over de bergruimte. Onder het bed hebben we plastic bakken gezet voor het eten en kookspullen. Beiden hadden we een weekendtas die we via de passagiersdeuren onder het bed konden schuiven. Onze surfplanken legden we als we gingen rijden op het bed en als we stil stonden onder de auto. Het is een beetje passen en meten, maar dat hoort er bij “zelf een camper bouwen” wel een beetje bij…

De kosten van zelf een camper bouwen

Als je het op onze low budget manier doet, dan kost het frame je €50,- aan hout. €24,- aan blinderingsmateriaal voor de ramen. €26,- voor een tweedehands matras. De kosten van een tweedehands Toyota Picnick à €2000,- maken het plaatje iets duurder, maar daar heb je zelfs na je reisje nog plezier van! Doorverkopen kan natuurlijk ook.

Tips voor de nacht

Wij hadden een klamboe die eigenlijk bedoeld is voor een hangmat. Deze schoven we over de klep van de auto heen bij mooi weer, zo sliepen we eigenlijk in de buitenlucht maar toch veilig voor ongedierte. Voor de frisse lucht lieten we meestal een zijraam open staan. Bij regen komt het water helaas gewoon naar binnen. Als het regende bonden we een touwtje aan de klep, die we vastmaakten aan de uitlaat zodat er een beetje frisse lucht naar binnen kon komen, maar geen regen.

Ben je na het lezen van Lara’s blog ook zo enthousiast en ga je zelf een camper bouwen? Laat ons dan even weten hoe het ging. We wensen je alvast veel bouwplezier!

5 Comments

 • rosalie2307@outlook.com'
  Rosalie
  januari 15, 2019 at 12:38 pm

  Wat een handig idee! Ik ben van plan iets soortgelijks te doen in mijn auto en daarom ben ik superbenieuwd hoe het kamperen met de auto bevallen is! En hoe gaat dit op campings? Wordt het toegestaan of doen campingeigenaren er moeilijk over? Veel reisplezier toegewenst met deze gave camper 🙂 Rosalie

  Reply
 • info@larahermse.nl'
  Lara Hermse
  januari 15, 2019 at 4:41 pm

  Hey Rosalie,
  Bedankt voor je leuke reactie! Het slapen in de auto is erg goed bevallen. We zijn al een paar keer met onze “camper” weggegaan. Komende zomer reizen we weer 4 weken rond. Wij hebben zelfs op camperplaatsen geslapen waar ze een toiletgebouw hadden. Stiekem geslapen op leuke pleintjes in Frankrijk en Spanje. Het scheelde ons veel geld! Daar konden we dan weer van uit eten. Wij hebben het niet meegemaakt dat camping eigenaren moeilijk deden. Vaak kreeg we zelfs korting omdat we alleen en auto hadden en geen tent. Wij zijn nu hard aan het sparen voor een echte camper, maar als low budget oplossing is dit perfect!
  Veel reis plezier!
  Groetjes Lara

  Reply
 • laraelders@hotmail.com'
  Lara
  juni 30, 2020 at 8:09 pm

  Hoi Lara,
  Super leuk!
  Ik ben zelf ook bezig met mijn Opel combo tour te veranderen in een mini campertje. Maar ik gebruik hem ook gewoon voor woon-/werk. Ik doe het niet voor het kwart tarief ofzo.
  Ik ben van plan om alles zo te maken dat het er ook weer makkelijk uit kan, maar nu las ik ergens dat je volgens bepaalde regels (?) je auto bij controle (van wie?) binnen no-time zonder gereedschap weer terug moest kunnen brengen in de originele staat… Ik snapte er niks van en weet ook niet hoe/wat/waar/waarom en wie dit controleert. Weet jij daar misschien iets van?
  Ik wil wat kastjes vast schroeven maar als dit niet mag…
  Groetjes van toevallig ook een Lara 🙂

  Reply
  • Lara
   juni 30, 2020 at 9:41 pm

   Hoi Lara,
   Super toevallig die naam! Als je hem als camper wil laten registreren dan moet je inderdaad aan een aantal voorwaarden voldoen zoals een toilet en stromend water. Je mag prima een kastje vast schroeven in je auto maar dan zou ik hem niet als camper laten registreren. Wij hebben gewoon in onze auto geslapen en hem gebruikte als camper: ons op camper plaatsen laten zetten op campings (scheelt geld), wild kamperen (niemand heeft door dat je er in slaapt. Na onze vakantie hebben we alles er weer uit gehaald en hadden we gewoon een grote auto. Dus een nep camper was onze auto eigenlijk. Nu hebben we een dak tent wat ook mega chill is!
   xx Lara

   Reply
 • laraelders@hotmail.com'
  Lara
  augustus 1, 2020 at 9:39 pm

  Hoi Lara! Bedankt voor je tips! Inmiddels heb ik een bed voor mezelf en voor mijn zoontje van 3 in mijn auto gemaakt, daaronder klepdeksels voor opbergruimte en een klein wc-tje. Ook heb ik een kleine bustent gekocht. Een dak tent is ook heel gaaf! Heb je er een foto van?
  Nu alleen nog een klein kraantje met spoelbak. Ik denk eraan om een voetpomp te gaan installeren.
  Je hoort het, van het idee ‘alleen een bed inbouwen’ zijn mijn plannen gaandeweg een pietsie groter geworden. 😉
  xxx lara

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.