Er zijn weinig dingen die moeilijker én leuker zijn om te leren dan surfen. Surfen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Iedere golf die je weer hebt overwonnen geeft een echte kick! Leren surfen kun je bijna overal ter wereld doen. Het enige dat je echt nodig hebt is een plek langs het strand waar je rustig kunt vallen. En opstaan natuurlijk. Dit zijn de basisregels van het surfen!
Wat heb je nodig om te surfen?
Er zijn maar weinig surfers die met hun eigen materiaal op reis gaan. De meest ervaren surfers hebben graag hun eigen materiaal, maar in 90% van de gevallen volstaat het om gewoon ter plekke materiaal te huren. Maar wat heb je eigenlijk nodig om te surfen? Natuurlijk is een surfboard een van de belangrijkste dingen. Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten surfboard, dus het kan moeilijk zijn om de juiste keuze te maken als je een surfboard gaat huren. Vraag altijd om hulp als je twijfelt!
Surfboard
Grofweg zijn surfboards in te delen in vijf categorieeën: longboards, shortboards, funboards, fish en guns. Deze zijn allemaal anders qua vorm. Daarnaast verschillen de accessoires op een surfboard ook nog eens behoorlijk van elkaar, ieder met zijn eigen kenmerk. Over het algemeen geldt: een longboard is het beste voor beginners. Een longboard heeft een groot drijfvermogen en ligt vaak redelijk stabiel in het water. Bochten maken is lastig, maar als beginner ben je daar nog helemaal niet mee bezig. Ook een funboard kan geschikt zijn voor beginners. Ze zijn iets kleiner dan een longboard, maar bochten maken gaat iets beter. Heb je dus enige beginnerservaring? Kies dan een funboard! Shortboards zijn speciaal voor ervaren surfers. Dit zijn technische boards die gemaakt zijn om scherpe bochten te maken.. De fish en de gun ga je waarschijnlijk niet gebruiken als beginner. De fish is bedoeld voor extra controle bij snelle kleine golven en een gun is eigenijk alleen geschikt voor de big waves.
Surfkleding
Hoe leuk de foto’s ook zijn van vrouwen op een surfplank met een toffe bikini aan, in de praktijk ziet het er helaas toch anders uit. Het water is vaak vrij ruig, waardoor de kans groot is dat je bikini ineens op een hele andere plek zit. Daarnaast zit er vaak wax op je board en dat kan behoorlijk schuren. Een wetsuit of een lycra is dan ook eigenlijk onmisbaar. Een wetsuit is prettig als je in koud water surft, een lycra is prettiger in warm water. Naast bescherming van je surfplank heb je deze ook nodig tegen de zon en wind. Een lycra is een sneldrogend glad t-shirt die UV-straling tegenhoudt. Ook een surfshort is prettig om te dragen, dan verlies je in ieder geval niet je bikinibroekje halverwege een golf.
Surfaccessoires
Naast je surfboard zijn er nog meer dingen die belangrijk zijn om mee te nemen. Als je een harde plank hebt, dan is een stukje wax onmisbaar. Hiermee breng je een extra laagje aan op je plank, waardoor je meer grip hebt. Daarnaast kan een tailgrip handig zijn voor beginners, zodat je achterste voet meteen in de goede positie zit. Een tailgrip is vooral handig voor beginners. Een leash is een vereiste om te kunnen surfen. Een leash is een koord waarmee je je surfplank bevestigd aan je enkel. Zo verlies je je surfplank niet én vormt je surfplank geen gevaar voor je omgeving.
Check je surfspot
Er zijn tal van surfspots om golven te pakken. De manier waarop een golf breekt heeft te maken met verschillende dingen zoals zandbanken, bodem, rotsen en nog veel meer. Het breken van een golf is een van de belangrijkste dingen om te weten als beginnende surfer, want het bepaalt mede de snelheid, vorm en hoogte van de golf.
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen surfspots en je niveau bepaalt het type surfspot:
Beach Break
Een Beach Break is de ideale golf voor beginnende surfers. Bij een Beach Break breekt de golf op een zandbodem of een zandbank. Je vindt dit soort Beach Breaks vaak langs uitgestrekte kustlijnen. Deze breaks zijn relatief rustig en veilig en daardoor ideaal voor een beginnende surfer. De kans is namelijk groot dat je als beginnende surfer regelmatig van je plank valt en dan is het fijn om te weten dat er geen enorme rotsen onder je liggen.
Point Break
Een Point Break is aan te raden voor mensen die al een klein beetje ervaring met surfen hebben. Je hoeft echt geen pro te zijn om te kunnen surfen bij een Point Break, maar enige ervaring is prettig. Een Point Break is een golf die breekt door rotsen in zee of bij een landpunt. De golf draait vervolgens om zijn as. Het voordeel van zo’n golf is dat het vaak lange en minder holle golven zijn. Je hebt dus voldoende tijd om te gaan staan en controle over je board te krijgen. Kies als beginner wel een plek uit waar relatief weinig rotsen zijn en veel zand.
Reef Break
Een Reef Break is een vrij heftige golf en eigenlijk alleen geschikt voor de gevorderde surfer. Een Reef Break is een golf die aan de onderkant breekt op een rif. Deze golven vind je meestal verder in zee en altijd in de buurt van riffen. Dit zorgt voor korte, hoge en krachtige golven. Het zijn de meest ideale golven om te surfen, maar zijn gevaarlijk vanwege de hoge snelheid en de harde en scherpe bodem.
De basisregels van het surfen
Naast kennis van golven, materiaal en de basistechniek zijn er tevens een aantal ongeschreven regels. Deze zijn bedoeld om het surfen veiliger te maken en worden eigenlijk altijd door iedere surfer opgevolgd.
- Ga nooit alleen surfen en houd elkaar altijd in de gaten;
- De surfer die het dichtst bij het brekende deel van de golf zit heeft altijd voorrang;
- Probeer nooit tussen een surfer en het brekende deel van de golf te komen;
- Voorkom aanvaringen door tijdig bij te sturen;
- Maak ruimte voor de surfer die voorrang heeft door weg te peddelen;
- Ga nooit zomaar zonder ervaring surfen, neem altijd eerst les.
- Laat je board nooit zomaar los!
Boek hier de leukste Surf Camps!
Met bovenstaande tips ben jij helemaal klaar voor jouw surfervaring! Heb je al eens gedacht aan surfen in Chili bijvoorbeeld? Het is overigens wel belangrijk om je reisverzekering even te checken op surfen. Bij veel verzekeraars valt surfen onder extreme sports en is dus niet vanzelfsprekend verzekerd. Check dat even van tevoren om narigheid te voorkomen!
No Comments