Plastic is overal in ons leven thuis, we hebben een telefoon die grotendeels uit plastic bestaat, wij typen erop om deze blog te schrijven. Maar er is ook plastic dat ons leven niet makkelijker maakt, maar juist onze natuur kapot. Wij willen een paar tips delen, wat wij samen kunnen doen om onze mooie natuur en oceanen te redden. Als iedereen een beetje doet, komen wij al een heel eind!
#1 No, Non, nada, kein – rietjes
Zeg nee tegen rietjes! Smaakt de cocktail dan toch beter met een rietje: neem een metalen of je eigen bamboe rietje mee. Een duurzaam rietje is ook nog stoerder.
#2 Neem een eigen fles mee
Geen water uit plastic flessen maar juist uit je eigen fles, uit de kraan? Ja hoor, dat kan en is ook nog goed voor het milieu.
Wij bij travelgirls gebruiken thuis en in landen waar men kraanwater kan drinken onze dopper flessen. Maar zijn wij op reis en kan het nogal kritisch zijn kraanwater te drinken, hebben wij de LifeStraw.
#3 Een canvas tas
Gebruik je eigen (canvas) tas voor boodschappen in plaats van de plastic zak. Deze tassen gebruiken wij niet alleen bij het boodschappen doen, maar ook als wij de was in de koffer doen. De voordelen: het ademt en krijgt niet meteen de meur. Daarnaast kun je het meteen voor je trip naar de wassalon gebruiken.
#4 Ocean en Beach Clean-up
Vaak worden “clean-ups” gedaan op stranden in Nederland, Bali, Thailand of waar dan ook. Dit kan met een groep zijn of je neemt gewoon dat mee wat je ziet! Zie je een fles of ander plastic, hup meenemen! Dit natuurlijk niet alleen op het strand, maar ook in het bos of je eigen woonplek
Wat ook heel gaaf is, een Clean-up dive, duikscholen nemen je gratis mee als je helpt de oceanen op te schonen die dag!
#5 Bewuste keuze: groente en fruit
Kies in de supermarkt bewust voor de groente en het fruit dat niet in plastic verpakt is. Geef de feedback naar je supermarkt dat je liever groente en fruit onverpakt koopt. Er zijn nu netjes om de losse bonen in te doen, de producten kunnen “gebrandmerkt” worden in plaats van een stikker
En wil je nog net een stap verder gaan: kies voor regionale producten!
#6 Shampoo, conditioner en Bodylotion
Hotels hebben erg veel gasten, en als iedereen zijn eigen shampoo meeneemt in plaats van de kleine flesjes te beginnen, hoeven deze niet vervangen te worden, scheelt ook weer een hele hoop afval!
#8 Scheermesjes
Scheermesjes zijn met erg veel plastic gemaakt, of het nu wegwerp mesjes zijn of het handvat. Een duurzamer alternatief is een veiligheidsscheermes.
#9 Wattenstaafjes
Wattenstaafjes zonder plastic! Yas, die van Lastswab zijn herbruikbaar of een bamboe wattenstaafje. LastSwab vervangt duizenden wattenstaafjes voor eenmalig gebruik.
#10 Deodorant
Deodorant is in een vaste vorm verkrijgbaar en een aluminium/glazen behuizing. Het is even wennen maar niet slechter in geuren voorkomen als de andere varianten.
#11 Micro plastic
Micro plastic zie je niet, maar heeft toch een grote impact op de natuur. Het wordt gebruikt in veel cosmetica (denk aan Tandpasta, scrub enz.). Uiteindelijk komt het in de verschillende ecosystemen terecht. Dit kan bijvoorbeeld de oceaan zijn of uiteindelijk in je eigen eten
Het is een beetje moeilijker dit soort plastic uit de weg te gaan, maar met een beetje research lukt dat goed: Kies tandpasta of bodyscrub zonder micro plastic.
Last but not least – jullie tips!
wij zijn erg benieuwd hoe jullie je impact op de natuur verminderen, dan kunnen wij deze tips nog toevoegen!
1 Comment
Responsible Travel – How You Can and MUST Reduce Your Carbon Footprint
mei 28, 2020 at 4:00 am[…] it’s just you don’t really need showers that are over 6 minutes long. While you’re at it – reduce your use of plastics, drink tap water if it’s perfectly safe, say no to drinking straws and turn off lights if […]