Menu
Algemeen / Budget / Tips / Uncategorized

Tips | 10x slimme trucs om goedkoper te reizen

Reizen is mijn grootste hobby. Regelmatig steek ik de grens over voor een stedentrip, workation, korte vakantie of verre reis. Wanneer ik reisplannen deel op Instagram, krijg ik dikwijls berichtjes met de vraag hoe ik mijn reizen betaal. Veel mensen zouden zelf ook graag vaker de hort op gaan, maar vinden het lastig om dit financieel voor elkaar te krijgen. De afgelopen jaren heb ik steeds meer manieren gevonden om low-budget te reizen en om een goed spaarsysteem te ontwikkelen voor deze dure hobby. Daarom besloot ik mijn beste 10 tips te bundelen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal voor iedereen relevant, maar wie weet zit er net die gouden tip tussen die jouw reislust tegemoet komt!

1. Sparen, sparen, sparen!

Het klinkt misschien simpel, maar wil je vaker op reis, dan zul je veel moeten sparen. Voor mij is dit inmiddels iets wat automatisch gaat. Maandelijks boek ik een vast bedrag over naar een spaarrekening onder de noemer ‘reisgeld’. Wanneer ik geld krijg, voor mijn verjaardag bijvoorbeeld, staat dit diezelfde dag nog op die rekening. Hetzelfde geldt voor extra salaris of belastingteruggaven. Reizen heeft voor mij een hoge prioriteit, en dus laat ik er andere dingen voor. Ik woon in een klein en relatief goedkoop appartement, geef weinig geld uit aan kleren en schoenen, heb geen auto en ga zelden uit. Dat scheelt ontzettend veel op maandbasis.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

2. Hoe lager je eisen, hoe goedkoper de reis

Slaap je liever in een hotel dan in een tent, wil je veel excursies doen op reis en hecht je veel waarde aan uit (eten) gaan? Niks mis mee, natuurlijk. Maar hoe luxer je wilt reizen, hoe meer het zal kosten. Zo slaap ik tijdens langere reizen altijd op een slaapzaal in een betaalbaar hostel, kies ik vaak voor streetfood in plaats van restaurants, kook ik als het kan zelf, drink ik nauwelijks alcohol en kies ik zorgvuldig een klein aantal excursies uit die ik écht heel graag wil doen. Voornamelijk dingen die niet zonder tourguide kunnen, zoals een onvergetelijk mooie wandeling over de Chinese Muur, een canopy tour door het regenwoud van Costa Rica en snorkelen boven een scheepswrak in de Filipijnen. Verder trek ik er lekker zelf op uit, soms met een beetje hulp van TripAdvisor of Spotted by Locals. Twee handige apps bomvol tips voor de leukste highlights in bijna iedere stad.

Photo by Dino Reichmuth on Unsplash

3. Zoek een baan met internationale mogelijkheden

Ik werk freelance, wat maakt dat ik veel inspraak heb over wanneer ik wel en niet werk, maar ook over waar ik werk. Zo werk ik al een aantal jaar als projectleider voor een Europees uitwisselingsproject, wat maakt dat ik voor vergaderingen jaarlijks een aantal keer naar een andere stad in Europa moet afreizen. Van Kopenhagen tot Gothenburg en van Brussel tot Hamburg. Soms zorg ik dat ik ergens een dag of twee langer kan blijven plakken om iets van zo’n stad te zien, na een vergadering. Daarnaast werk ik voor verschillende opdrachtgevers ‘vanuit huis’, en dat biedt natuurlijk ook de mogelijkheid om mijn laptop in te pakken en vanuit een bestemming buiten Nederland te werken.

4. Werken in ruil voor een slaapplaats

Ben je bereid om wat werk te verzetten terwijl je op reis bent? Dat biedt ook kansen! Er zijn verschillende organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden in ruil voor kost en inwoning. Sommige organisaties vragen geld aan vrijwilligers, sommigen niet. De ene organisatie is ook betrouwbaarder dan de ander, en niet ieder type vrijwilligerswerk draagt daadwerkelijk iets positiefs bij aan een lokale community. Wees daarom zorgvuldig in het uitkiezen van een organisatie. 

Lijkt het je leuk om te werken op een boerderij? Dan vind je ongetwijfeld een tof baantje via WWOOF. Op Workaway vind je veel uiteenlopende mogelijkheden, zoals werk in een hostel of als surfinstructeur. Soms zelfs betaald werk. Er zijn ook organisaties die begeleiding bieden bij het vinden van vrijwilligerswerk, zoals Travel Active en Het Andere Reizen, maar hier moet je dus ook meer geld voor neertellen. 

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

5. Wees flexibel met data en bestemmingen

Wil je persé op 1 juli naar Zuid-Afrika vliegen, geen dag vroeger of later? Reken dan maar op een torenhoge prijs voor je vliegtickets. Wanneer je gebonden bent aan een bepaalde vertrektijd en bestemming, ben je altijd duurder uit dan wanneer je flexibel boekt. Het is natuurlijk niet altijd en voor iedereen mogelijk, maar probeer wanneer het kan je vertrektijd en bestemming te laten bepalen door je vliegticket. Op Skyscanner heb je de mogelijkheid om bij bestemming ‘overal’ in te typen, en om in plaats van een specifieke datum een hele maand te selecteren. Door dit te doen heb ik mijzelf eerder al eens positief verrast met een week Bulgarije in mei. Het resulteerde in een prachtige roadtrip die ik anders nooit gemaakt had.

6. Investeer tijd in koopjesjagen 

Hoe meer tijd je uittrekt om de beste deals te scoren, hoe goedkoper je uiteindelijk uit bent. Stel bijvoorbeeld een prijsalarm in op Skyscanner en neem geregeld een kijkje op internationale websites als Fly4free en Secret Flying. Overweeg daarnaast eens om op een andere manier te overnachten dan in een hotel of hostel. Slaap bijvoorbeeld bij iemand thuis via Couchsurfing of AirBnB, of kies ervoor om op iemands huis(dier) te passen via Trusted Housesitters

Photo by Sean O. on Unsplash

7. Zorg ervoor dat je dagelijkse kosten incalculeert

Met een vliegticket en een accommodatie ben je er natuurlijk nog niet helemaal. Eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen zul je ook een paar maaltijden per dag moeten bekostigen, en wil je vast een keer een biertje kunnen drinken of een middag op safari. Het is belangrijk om je een beetje te verdiepen in de kosten van dit soort dingen, nog vóór je boekt. Er zit een gigantisch prijsverschil tussen landen als Australië en Nieuw-Zeeland, of landen als Thailand en Myanmar. Het is niet voor iets dat studenten tijdens een gap year vaak kiezen voor een rondreis door Zuidoost-Azië. Zelfs tussen buurlanden kan al een enorm prijsverschil zitten. Zo reisde ik spotgoedkoop door Nicaragua en schrok ik me een hoedje toen ik de grens overstak naar Costa Rica. Maak dus voor je boekt een rekensommetje van alle totaalkosten om zeker te weten dat je genoeg gespaard hebt.

8. Verhuur je huis terwijl je weg bent

Zeker wanneer je langere tijd op reis bent, is het zonde om de huur van je eigen woning te moeten blijven doorbetalen. Je bent immers niet thuis, dus dit is weggegooid geld! Je kunt je eigen woning natuurlijk ook inschrijven op AirBnB. Maak een afspraak met een goede vriend uit de buurt, die gasten ontvangt en na een verblijf checkt of je woning netjes is achtergelaten. Je kunt natuurlijk ook een onderhuurder zoeken, als dat mag van je huisbaas. Zo reisde ik vorig jaar zelf drie maanden door Azië en had ik voor die periode een geschikte onderhuurster gevonden die mijn huur doorbetaalde en voor mijn planten wilde zorgen. Twee vliegen in één klap!

Photo by Anete Lūsiņa on Unsplash

9. Pak de auto of de trein

Je hoeft natuurlijk niet persé het vliegtuig in te stappen voor een mooie vakantie. Als je bang bent om te vliegen, wat minder geld hebt of graag milieuvriendelijker reist, zijn er genoeg vakantieplekken die je bereikt per auto of met openbaar vervoer. Zo reed ik een keer met de auto naar Denemarken, nam ik de Flixbus naar Hamburg en de Thalys naar Parijs. Bekijk ook eens de vele bestemmingen op de website van NS International, of ga op avontuur door Europa met een Interrail Global Pass.

10. Vergeet niet hoe mooi Nederland is

Wie reisbloggers volgt op Instagram, wordt dagelijks overspoeld met schitterende foto’s van miljoenen droombestemmingen over de hele wereld. Je zou daardoor snel vergeten dat we hier zelf ook in een prachtig land leven waar nog genoeg te ontdekken valt. Met de auto, de trein, de boot of de fiets: Nederland heeft heel wat parels in petto die je misschien snel over het hoofd zou zien. Vier eens de zomer in een slaapstrandhuisje aan de Zeeuwse kust, boek een houten cabin op Vlieland, overnacht een keer in een trekkershut of kom tot rust in een natuurhuisje. Ook zijn er veel verrassend leuke Nederlandse steden die je kunt verkennen. Ga bijvoorbeeld op stegentocht door Middelburg, boek een weekendje Maastricht, of breng eens een bezoekje aan Groningen tijdens Noorderzon.

Photo by Niels Bosman on Unsplash

Je hoeft niet per definitie ver te reizen om een vakantiegevoel te ervaren. Met de juiste instelling kun je dat gevoel ook vinden in een Bed & Breakfast op de Utrechtse Heuvelrug. Wil je toch écht het allerliefst het vliegtuig in stappen? Dan is een flexibele houding je beste vriend. Veel reisplezier!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.