Menu
Europa / Litouwen

Litouwen | 4 redenen waarom je Vilnius moet bezoeken

Nieuwsgierig naar Litouwen? Dan is Vilnius een goede start. Met de rijke geschiedenis, culturele invloeden en vele historische gebouwen is deze Oost-Europese stad een plek om je ogen uit te kijken. In deze post geeft Travelgirl Danique jullie 5 redenen waarom je dit voorjaar nog naar Vilnius wilt!

#1 Cultuur en geschiedenis

Vilnius, de door de Vinele en Neris omringde hoofdstad van Litouwen. Een stad waar je een duidelijke scheiding tussen ‘de vernieuwde wereld’ en het voormalige oost-blok terug vind. Dit verschil terug te vinden in de verschillende soorten invloeden in de stad. Ook de locals kenmerken dit verschil. Let in de stad maar eens op de generatiekloof tussen jong en oud.

Tijdens mijn citytrip naar Vilnius sprak ik met een local, een studente. Zij vertelde mij dat hoewel zij in vrij is opgevoed, met het idee van gelijkheid en open grenzen, was dit in de tijd van haar opa en oma heel anders. Toen haar grootouders jong waren, heerste het idee dat de wereld buiten het Oost-blok, voormalig Sovjet unie, slecht was. Buiten het de Sovjet-Unie reisde destijds bijna niemand, er werd geleefd volgens de Communistische regels.

Hoewel Litouwen al sinds 2004 deel uit maakt van de EU, merk je vooral bij de oudere generatie de gedachte gang achter de Sovjet Unie. Volgens de studente, zouden haar grootouders nooit naar centraal Europa afreizen, omdat deze wereld te divers is.

Twee verschillende invloeden komen hierin duidelijk samen, en dit slaat over op de volgende generatie. Een goed lesje Geschiedenis en een bijzondere culturele ervaring. Vilnius is de stad waar het voormalig Oost-blok en het huidige Europa samen komen.

#2 De leukste musea

Voor de leukste musea moet je in de binnen stad van Vilnius zijn. Hier vindt je een heleboel verschillende soorten musea. Even geen trek in geschiedenis, cultuur of natuur weetje? Maar wil je ook niet de hele dag in bed liggen of doelloos rond lopen? Ik heb de leukste alternatieve musea voor je op een rijtje gezet:

Biermuseum

Welke stad heeft er tegenwoordig geen? De plek om vooral je proef zintuig even aan het werk te zetten, want voor welk lokaal bier ga jij? De Svyturys of toch de Kalnapilis? Nu kent Litouwen een van de grotere bierculturen van Europa, waardoor je bij de bier proeverij wel een aantal uur onder de pannen bent. En na afloop kan je nog een hapje eten in het bijhorende restaurant. Let wel op: Voor dit uitstapje moet je minimaal 20 jaar zijn. Litouwen hanteert binnen Europa een van de strenge leeftijdsgrenzen. Onder de 20 jaar mag je in dit land geen alcohol drinken.

Vilnius Museum of Illusions

Klaar voor een middag lachen en de gekste foto’s? Altijd aleens de optische illusie willen trekken dat je letterlijk in je bed valt, of letterlijn met je hoofd in de wc zit? Dan je bij Vilnius Museum of Illusions of het juiste adres. In het museum kan je experimenteren met proeven die op het eerste gezicht onmogelijk lijken, de pure ervaring van gezichtsbedrog. Ook vindt je er een aantal hoekjes waar je met een kleine bewerking het thuisfront kan laten mee genieten van de illusie. Extra leuk: Het museum experimenteert met Virtual Reality, tijdens mijn rondleiding mocht ik dit uitproberen. Door middel van een virtueel reality bril kon ik rond kijken in de Litouwse landschappen.

#3 Architectuur in Vilnius

Als je door Vilnius loopt kan je er gewoon niet om heen. De prachtige gebouwen in allerlei verschillende stijlen. De Orthodoxe kerken van Russische invloed, maar ook stijlen als Neoclassicisme en de Barok. Het Neoclassicisme is een bouwstijl gebaseerd op de oude Grieken en Romeinen. De Barok kenmerkt zich tot de details en grote dynamiek in de gebouwen. Afgewerkt met veel variatie in vormen, het is de bedoeling dat er wordt ingespeeld op de emotie van de bezoeker.

Tijdens een wandeling door het centrum van Vilnius vind je al deze stijlen terug in alle soorten en maten van gebouwen, in dezelfde straat, naast elkaar. Een stadswandeling mag tijdens jouw verblijf in Vilnius dan ook niet ontbreken. Tip: Houd je camera bij de hand en zorg dat je genoeg ruimte op je telefoon hebt.

#4 De traditionele keuken

De Litouwse traditionele keuken is er een die je een keer moet proeven. Hoewel er misschien niet gelijk een belletje bij je gaat rinkelen over een bekend Litouws recept, kan ik je verzekeren dat een traditioneel Litouwse maaltijd ook op jouw bucketlist moet staan.

Grootste voordeel? Het is gezond. In Litouwen zijn ze namelijk erg gesteld op groente. Er zijn weinig recepten waarin je geen champignon of paprika in terug vind.

Andere etenswaren waar ze in Litouwen dol op zijn, zijn brood en aardappelen. Dit staat dan ook op in elk restaurant op het menu, en wordt geserveerd in een goede portie voor jouw lunch en avond eten. Mijn favoriete recepten uit de Litouwse keuken: Zrazy van aardappel en Saltibarsciai.

Zrazy van aardappel is een van aardappel gemaakte buitenkant met een vulling van champignon, of vlees. Dit verschilt. Een groot voordeel hiervan is dat er dus ook een Vegan variant bestaat. Zo kunnen we het allemaal proeven!

Saltibarsciai is een roze, koud geserveerde, bietensoep. De kleur kan je in het begin misschien tegenstaan, maar met de inhoud van bieten, komkommer en ui weet je zeker dat het gezond is. Plus met de gezonde, weinig benodigde ingrediënten is het makkelijk klaar te maken. Ideaal voor een snelle, en lichte lunch 😉

Zie jij jezelf al in Vilnius? Of heb je nog een extra overtuiging nodig. Levensmiddelen in Litouwen zijn zeer goedkoop en ook tickets zijn goed betaalbaar. Vanuit Eindhoven vlieg je in april al voor 65 euro retour!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.