Uiensoep is een soort soep die je in verschillende landen op de menukaart ziet staan. Ons bijzondere recept van rode uiensoep heeft een Italiaanse twist door zijn basis van rode pesto. Lees snel hoe je dit sjieke en overheerlijke gerecht op tafel zet.
Rode uiensoep di mama
Persoonlijk hou ik van uiensoep, die liefde gaat ver, ik krijg spontaan water in mijn mond als ik aan uiensoep denk. Uiensoep kan altijd, in ieder seizoen zowel als avondeten als lunch. Vaak ben ik erg teleurgesteld als ik een uiensoep bestel in een restaurant en dat komt vooral, omdat iedere kok het anders maakt en ieder land geeft er zijn eigen twist aan. Dit gerecht komt van mijn moeder af zoals zij het al jaren voor mij op tafel zet. Graag deel ik met jullie een beetje van mijn jeugd.
Ingrediënten voor de rode uiensoep
Voor 3 Personen of 6 kommen als hoofdgerecht / 4 Personen als bijgerecht.
- 4 grote rode uien of 6 kleine
- 2 eetlepels olijfolie
- 1,5 liter vlees- of kruidenbouillon (dit mogen blokjes zijn)
- 1 – 2 eetlepels rode pesto
(tip: gebruik extra grote lepels of raak per ongeluk de tel kwijt!) - 1 eetlepel verse tijm
- zout en versgemalen zwarte peper
- 6 sneetjes Allison- of volkorenbrood
- 75 g blauwschimmelkaas
- 75 g geraspte jongbelegen kaas
Bereidingswijze
- Pel de uien en snipper ze grof.
- Verhit de olie in een ruime soeppan en verhit op een middelhoog vuur.
- Schenk de bouillon in de pan en voeg de pesto, tijm en naar smaak zou en peper toe.
- Breng de soep al roerend aan de kook en laat 20 minuten zachtjes doorkoken.
- Verwarm de oven voor op 200 Graden Celsius.
- Rooster de sneetjes brood en snijd ze diagonaal door.
- Leg in vier grote ovenvaste soepkommen elk twee driehoekjes brood.
- Schep de rode uiensoep er op.
- Leg de laatste driehoekjes brood in de kommen, strooi de geraspte kaas er over en leg er een plakje blauwschimmelkaas op.
- Schuif de soepkommen in de oven totdat de kaas gesmolten is en een beetje bruin kleurt.
- Heet opdienen.
Belangrijk
Het recept is geschikt voor zes kommen soep. Dit is voor drie personen geschikt als hoofdgerecht of voor vier personen als bijgerecht. De bereidingstijd is ongeveer 40 minuten. Indien je geen verse tijm hebt voeg dan liever extra rode pesto toe in plaats van gedroogde tijm. Voeg bij stap drie niet teveel zout toe want de bouillon is natuurlijk ook al erg zout. Mocht je geen ovenvaste soepkommen hebben of een kluns zijn en een soort “soep bad” van je oven maken op het moment dat je de soepkommen in de oven schuift. Dan is een goed alternatief om de sneetjes brood in de oven te roosteren met de kazen er op en deze op de soep te leggen wanneer deze opgediend wordt. Dat is net zo lekker!
De soep ziet er erg fancy uit maar is in een handomdraai op tafel te zetten. Wij zijn erg benieuwd of jij de soep net zo lekker vind als de Travelboy van Lara toen hij de eerste hap nam. Tag je ons in je creatie?
No Comments