Menu
Algemeen / Azië / Cambodja / Laos / Route / Thailand / Tips / Vietnam

Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos in 30 dagen (deel 2)

Deze blog is deel 2 van de serie Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos in 30 dagen. Heb je deel 1 nog niet gelezen? Dat vind je hier.

Monumenten en hoofdsteden

We waren gebleven in het bijzondere Hoi An, Vietnam. Vanaf hier neem je een transfer (dag 15) naar Huế, de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Dit is een historische stad met veel monumenten. Bezoek het keizerlijk paleis: een replica van de Verboden Stad in Beijing. Ook op dag 16 heb je hier nog voldoende tijd voor, totdat je de nachttrein neemt naar Hanoi. Maar je moet nog even wachten om de hoofdstad van Vietnam te ontdekken. Eerst neem je de bus naar het beroemde Ha Long Bay.

Dag 17 staat helemaal in het teken van Ha Long Bay. Natuurlijk kan een boottochtje hier niet ontbreken. Geniet van al het natuurschoon om je heen en vergeet ook niet om aan te meren en de bijzondere grotten in de omgeving te bezoeken. Op dag 18 keer je terug naar de hoofdstad Hanoi. Qua drukte heeft de stad veel weg van Ho Chi Minh City, maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Er is namelijk veel te zien en te proeven. Kijk hoe de beroemde Vietnamese egg coffee gemaakt wordt en bezoek het mausoleum van Ho Chi Minh. Neem hier ook op dag 19 rustig de tijd voor.

Laos: een hele andere wereld

Op dag 20 laten we Vietnam achter ons en nemen we een vroege vlucht van Hanoi naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. Dit is de enige vlucht in deze reis van 30 dagen, omdat de afstand tussen Hanoi en Vientiane echt te groot is om over land te coveren. Eenmaal aangekomen in Vientiane wil je waarschijnlijk wel even uitrusten. Hier heb je ruim de tijd voor. Op dag 20 en/of 21 ga je de stad ontdekken. Natuurlijk moet je het nationale monument van Laos gezien hebben: Phat That Luang, de tempel die volledig bedekt is in bladgoud. Daarnaast raden we aan om een tuk-tuk te nemen naar het Buddha Park. Hier staat een bijzondere (en willekeurige) verzameling van allerlei Boeddhabeelden.

Het eerste wat je waarschijnlijk opvalt in Laos, in vergelijking met Vietnam? Het is er relatief rustig op straat. Het verkeer in Vietnam is echt heftig vergeleken met dat in Laos. En waar je in Vietnam constant aangesproken wordt door verkopers, laten verkopers in Laos je gewoon rustig rondkijken in hun kraampje. Wel zo relaxed. Ook het toerisme in Laos is heel anders. Laotianen vinden het belangrijk om hun eigen cultuur te behouden en de westerse zoveel mogelijk buiten te houden. Toeristen zijn welkom, maar moeten zich wel aanpassen naar de gebruiken van de bewoners. Kleine moeite, toch?

Een clash tussen culturen

Waarom Laos zo streng is op cultuurbehoud blijkt wel in het populaire backpackersdorpje Vang Vieng (aankomst dag 21). Vang Vieng is populair geworden vanwege de prachtige natuur die het dorp omringt. Je kunt er kayaken, bergbeklimmen of een trekking ondernemen (dag 22). Helaas hebben westerse toeristen dit dorp compleet overgenomen. Er bestaat een levendige feestcultuur, waarbij overmatig drank- en drugsgebruik normaal is geworden. Dit is tegen het zere been van veel Laotianen. Westerse toeristen lopen er in bikini of zwembroek door de straten, terwijl de Laotiaanse cultuur voorschrijft dat je zoveel mogelijk bedekt moet zijn.

Onze tip? Zoek óf een accommodatie buiten Vang Vieng, óf respecteer in ieder geval de lokale cultuur. De omgeving van Vang Vieng is echt de moeite waard om te bezoeken, maar een beetje respect is wel het minste wat we terug kunnen doen in ruil voor gastvrijheid.

Zoek de spiritualiteit op in Luang Prabang

Na Vang Vieng is het op naar het noorden, naar Luang Prabang (dag 23). Beklim na aankomst de trappen op de Phou Si heuvel. Bovenaan vind je enkele heiligdommen en heb je een goed uitzicht op de stad tijdens zonsondergang. De volgende dag (dag 24) is het vroeg opstaan! Tenminste, als je een van de belangrijkste religieuze ceremonies wilt meemaken: het geven van aalmoezen aan de monniken. Monniken van verschillende tempels komen tijdens zonsopkomst de straten op, gekleed in hun oranje gewaden. Ze verzamelen het eten dat zij van locals en toeristen aangeboden krijgen, zoals rijst en fruit. Je kunt zelf ter plekke mandjes met rijst kopen om aan te bieden aan de monniken.

Na afloop van de ceremonie is het nog steeds erg vroeg. Ga voor een ontbijtje langs bij Joma, de allerfijnste westerse bakker in Laos (wij zijn fan!). Of volg een yogales bij Utopia, aan het water, terwijl de zon opkomt.

Beroemd in de omgeving van Luang Prabang zijn de Kuang Si watervallen. Bezoek deze prachtige watervallen in de middag. Beklim de verschillende levels en koel lekker af in het water. ’s Avonds raden we een bezoekje aan de night market in Luang Prabang aan. En zoek je nog een restaurantje, probeer dan eens een van de vele fusion keukens in Luang Prabang. Laotiaans en westers eten worden met elkaar gemixt alsof het niks is! Super lekker en bijzonder.

Terug naar Thailand

Het cirkeltje is bijna rond: we keren terug naar Thailand. Je kunt over land vanaf Luang Prabang eigenlijk alleen met een slowboat over de Mekong rivier. Dit duurt twee dagen (dag 25 en 26), dus zorg dat je een boek, muziek, kaartspel of wat dan ook bij je hebt. ’s Nachts verblijf je in een homestay. Hier wonen nog de echte locals, die smartphones en laptops alleen kennen van de toeristen. De kinderen hier spelen graag met je en de ouderen laten je hun cultuur zien.

Na twee dagen op de rivier bereik je de grensovergang met Thailand: Chiang Kong. Hier is niet veel te doen, maar kun je wel overnachten. Op dag 27 zet je de reis voort naar Chiang Mai. Vraag de chauffeur of hij onderweg kan stoppen bij het excentrieke kunstwerk Wat Rong Khun (de White Temple). Zeker de moeite waard!

In Chiang Mai is er zó veel te doen: er moeten keuzes gemaakt worden. Bezoek Doi Suthep, de beroemde tempel met uitzicht, ga naar een thai boxing match of doe inkopen op de night market. Chiang Mai is ook zeker een goede plek om te feesten ’s avonds. Blijf de volgende dag (dag 28) de stad ontdekken of koel lekker af in het zwembad.

Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos in 30 dagen

’s Nachts neem je de trein terug naar Bangkok. Best comfortabel, die Thaise nachttreinen! Aangekomen in Bangkok (dag 29) heb je tijd om alles te doen waar je bij aankomst nog geen tijd voor had gehad. Dus bezoek het Grand Palace of Wat Pho (met de grootste liggende boeddha ter wereld) en eet het heerlijke streetfood met een Chang biertje ernaast.

Wat een reis is het geweest! Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos in 30 dagen: niemand dacht dat het mogelijk was, maar het is jou toch maar mooi gelukt. Op dag 30 pak je het vliegtuig terug, of blijf nog wat langer in Bangkok als je kunt.

Deze reis is heftig, zwaar en vermoeiend. Maar ook prachtig, uniek en veelzijdig. Are you up for it? Dan zien we je daar!

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.