Menu
Azië / Vietnam

Vietnam | 7 redenen om nú naar Hoi An te reizen

Dat Vietnam een waar paradijs is voor reizigers, wisten we natuurlijk al lang. Ha Long Bay is beroemd en spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Maar heb je ook al eens van het stadje Hoi An gehoord? Hoi An staat bekend als stad van de kleurrijke lantaarns, die ’s avonds allemaal verlicht worden. Daarnaast is het de stad van de kleermakers: als je ooit nog eens een kledingstuk op maat wilde laten maken, moet je het hier doen. Kortom: wij geven je 7 redenen om nú naar Hoi An af te reizen.

#1 Stad van de lantaarns

Het bekendste kenmerk van Hoi An is haar kleurrijke lantaarns. Overdag geven de lantaarns, die in lijnen over de straten gespannen zijn, al een kleurrijk gezicht, maar ’s avonds is het helemaal prachtig. De lantaarns worden dan verlicht en de stad verandert in een levendig geheel. Ook kun je een lantaarn kopen van een van de verkopers bij de rivier. Deze lantaarn kun je mét brandend kaarsje weg laten drijven op de stroming van de rivier. Vergeet niet om een wens te doen!

#2 UNESCO Werelderfgoed

In 1999 is de oude stad van Hoi An opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wanneer je in de oude stad aankomt, moet je dan ook een ’ticket’ kopen, waarmee je bijdraagt aan het onderhoud van de binnenstad. Met dit ticket kun je vervolgens gratis een aantal bijzondere gebouwen in Hoi An bezoeken. Zo vind je er bijvoorbeeld de in het oog springende Japanse brug. Ook enkele tempels en andere belangrijke gebouwen zijn het bezoeken waard. Alles ligt op loopafstand, dus dit is de beste manier om de stad echt te ontdekken.

#3 Stad van de kleermakers

Vroeger was Hoi An een belangrijke handelsstad voor zijde. Dat zie je nu nog steeds terug aan de honderden kleermakers die in Hoi An gevestigd zijn. En ja, ook wij hebben ons gewaagd aan een op maat gemaakte jurk. In de winkel kun je zelf een foto laten zien van wat je mooi vindt, of je bladert door het boek met voorbeelden. Vervolgens kies je de stof, je maten worden opgenomen en dan wordt je kledingstuk gemaakt. Vaak al binnen 24 uur mag je voor de eerste keer komen passen. In ons geval werd de jurk bij de fitting ter plekke naar wens vermaakt en konden we hem zo meenemen. De kosten zijn afhankelijk van de kleermaker, het model en de stof die je kiest; wij betaalden $50 voor een op maat gemaakte jurk. Benieuwd hoe je nou moet kiezen tussen al die aanbieders? Lees dan vooral even onze shop guide voor tailors in Hoi An.

#4 Walhalla voor shopping queens

Misschien heb je geen geld of tijd om een kledingstuk op maat te laten maken, maar ook dan is Hoi An super leuk om gewoon een middagje te shoppen. Je vindt er leuke kledingwinkels, uitgebreide boekwinkels en winkels met mooie leren tassen en schoenen. Afdingen is key: zeker in de tassen- en schoenenwinkels. Moe van het shoppen? Rust dan uit in een van de leuke cafeetjes die de stad rijk is.

#5 Marble Mountains

De Marble Mountains is een groep van kalkstenen bergen, waarvan Thuy Son de enige is die toegankelijk is voor toeristen. Je kunt deze berg beklimmen via een steile trap, waarbij je onderweg meerdere boeddhistische tempels en beelden zult tegenkomen. Ook staan er boeddhabeelden in grotten en nissen, die verlicht worden met kaarsen. Best wel spooky, maar ook heel gaaf!

Technisch gezien liggen de Marble Mountains zo’n 15 kilometer buiten Hoi An, maar je kunt de bergen prima vanuit de stad bereiken. Natuurlijk kun je vanuit Hoi An een tripje boeken, maar het allerleukste is om je eigen weg te vinden. Wanneer je een fiets huurt in Hoi An, is het bijna alleen maar één rechte weg naar de Marble Mountains. Heen en terug, dat is een prima work-out! Ben je een echte avonturier, dan kun je ook van de rotsen abseilen.

#6 Het strand is dichtbij

Zelf had ik geen tijd om in Hoi An naar het strand te gaan, maar het strand is wel dichtbij. Op zo’n 5 kilometer van de oude stad vind je de stranden Cua Dai of An Bang. Je kunt hier natuurlijk een taxi of tuk-tuk naartoe nemen, maar (hard)lopen of een fiets huren is ook een goede optie. En daarna plof je lekker op het strand neer, want het is tenslotte vakantie!

#7 Eten en feesten

De eetcultuur van Vietnam is legendarisch, en Hoi An voegt daar nog eens drie lokale gerechten aan toe, die je alleen in de stad kunt verkrijgen. White Rose is een heerlijke dumpling, die in de vorm van een bloem gevouwen wordt. Cao Lau is een speciaal noedelgerecht uit de stad, en er is ook nog een Aziatische variant van nacho’s te vinden in de stad. Wil je alle drie de gerechten proeven, maar heb je niet zoveel honger of tijd, dan zijn er restaurants die een ’tasting plate’ met kleine gerechtjes aanbieden. Ideaal!

Als je na het eten zin hebt in een drankje, zijn er genoeg pubs naast de rivier die open blijven tot de kleine uurtjes. Ook kun je kijken of je ergens kan aansluiten bij de lokale karaoke, een favoriet onder Vietnamezen. Je verstaat misschien niet wat ze zingen, maar je hebt wel een hoop lol!

Een bezoek aan Hoi An

Beste reistijd voor Vietnam: december t/m februari
Vliegtickets vanaf €400 bij WTC.nl, Vliegtickets.nl of Tix.nl 
Een auto huren kan bij Sunny Cars

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.