Menu
Vietnam

Vietnam | Shop guide voor tailors in Hoi An

Hoi An is een walhalla voor vrouwen en onmisbaar tijdens je reis door Vietnam. Talloze tailors maken alles wat je hartje begeert – en meer. Staat deze heerlijke stad op je bucketlist en ben je van plan naar een tailor te gaan om kleding, schoenen of tassen te laten maken? Ga voorbereid op pad met deze shop guide voor tailors in Hoi An!

#1 Kies geen random tailor

De tailors in Hoi An zijn onmisbaar als je door de old ancient town loopt. Er zit veel verschil in prijs en kwaliteit. Ga je voor een ‘complex’ kledingstuk (bijvoorbeeld een winterjas of maatpak) ga dan bij een goed aangeschreven tailor langs. Voor mijn winterjas ging ik bijvoorbeeld naar BeBe Tailor. Een grote winkel waar ze goed naar je luisteren en zeer servicegericht zijn. Je mag zelfs een kijkje nemen in de fabriek tijdens het passen van je kleding! Erg leuk om te zien.

#2 Bezoek de tailor op de eerste dag van je bezoek

Kleding laten maken kost tijd. Vooral als je meerdere kledingstukken laat maken sta je al snel urenlang in de winkel. We raden dan ook sterk aan om minimaal 3 dagen in Hoi An te verblijven (en als het kan zelfs nog een dagje extra) en bezoek de tailor op de dag van aankomst. Soms kun je dezelfde dag nog je eerste pasronde doen. Soms kan dat pas de volgende dag, dat is ook weer afhankelijk van wat je laat maken. Na de eerste pasronde zijn er vaak nog dingen die aangepast moeten worden of zijn er details die je toch net iets anders wilt hebben. Moet er veel veranderd worden? Dan kun je rekenen op misschien wel drie of vier pasrondes.

#3 Kies je materiaal zorgvuldig uit

Het type stof dat je kiest voor je kleding is super belangrijk voor je eindresultaat. Laat je bijvoorbeeld een jumpsuit maken die je afgeleid is van een plaatje? Kijk of vraag aan de tailor welk type stof is gebruikt. Als de jumpsuit van stretch is op de foto, maar je kiest een stof zonder stretch, dan kan het eindresultaat behoorlijk afwijken van de foto. Een goede tailor zou je hierop moeten wijzen, maar dat gebeurt – vaak door een taalbarrière – niet altijd. En dat kan behoorlijke discussies opleveren bij het passen van de kleding.

tailors in hoi an

#4 Afdingen is key

Zoals in bijna heel Azië kun je ook bij de tailors flink afdingen. Maar dat gaat niet overal even makkelijk. Als je in hartje centrum kijkt naar een mooie leren tas of leuke sandaaltjes (die ze binnen 1 dag voor je op maat maken), liggen de prijzen vaak hoger en is afdingen een stuk lastiger. Ga je naar de rand van het oude centrum, dan wordt afdingen al een stuk makkelijker. Zo kocht ik exact dezelfde sandaaltjes als mijn tijdelijke reisgenootje, maar waren die van mij 10 dollar goedkoper.

#5 Beoordeel de kwaliteit

Een goede manier om de kwaliteit van een tailor te bepalen is door te kijken naar de exemplaren in de winkel. Dat geldt met name voor de tassenwinkels. Wanneer je een tas koopt aan de rand of net buiten het centrum, kijk dan goed naar de exemplaren die al in de winkel staan. Kijk bijvoorbeeld naar de dikte van het leer en de afwerking aan de binnenkant. Je merkt de kwaliteitsverschillen vanzelf als je meerdere zaken binnenloopt.

Bezoek de tailors in Hoi An

Eigenlijk mag een bezoek aan een van de tail0rs in Hoi An niet ontbreken op je lijst. Het is toch fantastisch om tegen een betaalbare prijs een item te hebben dat helemaal voor jou op maat gemaakt is? Denk eens aan een mooie jurk of stijlvolle winterjas!

Ben je al in Hoi An geweest en heb je zelf ook een tailor bezocht? Deel je ervaring met ons in een reactie onder dit bericht!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.