Menu
Ecuador

Ecuador | De complete gids voor het eiland San Cristóbal op de Galápagos

Over het algemeen zul je zo’n drie dagen per eiland besteden als je naar de Galápagos gaat. Langer gaan mag natuurlijk altijd, maar minder dagen raden we af. Je bent namelijk al een dagdeel kwijt als je van het ene naar het andere eiland reist. De meeste mensen starten op het eiland Santa Cruz of San Cristóbal. Beide eilanden hebben namelijk een vliegveld waar meerdere keren per dag vliegtuigen landen. Je vindt hier een complete gids van wat je kunt doen op het eiland San Cristóbal! De complete gids voor het eiland Isabela vind je hier. De complete gids voor het eiland Santa Cruz vind je hier.

Waarom zou je naar San Cristóbal gaan?

San Cristóbal is het meest oostelijke eiland van de Galápagos en qua toerisme vergelijkbaar met Santa Cruz. Het eiland is duur, maar je vindt er vrijwel alles wat je nodig hebt, zelfs een apotheek met goede reispillen. Dat is wel anders dan op Isla Isabela. De hoofdstad van San Cristóbal is Puerto Baquerizo Moreno. San Cristóbal heeft een van de bekendste duikplekken van Zuid-Amerika, namelijk Kicker Rock. Daarnaast is de kans groot dat je hier blue footed boobies (check de foto verderop!) kan zien en je weet zeker dat je een aantal zeeleeuwen treft op weg naar het strand.

Wat is er te doen in Puerto Baquerizo Moreno?

Het grootste dorp van San Cristóbal is Puerto Baquerizo Moreno. Het vliegveld van het eiland ligt vlakbij deze grote plaats. Je vindt hier dan ook tientallen hotels, hostels en restaurants. Er rijden taxi’s af en aan, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je niet op je plek van bestemming komt. Er wonen maar liefst 6.000 mensen in deze plaats en dat maakt het een van de grootste plaatsen van de Galápagos. Je vindt hier veel restaurants met dagmenu’s en doordat het aanbod groot is kun je hier relatief goedkoop eten.

Het gehele dorp ligt langs het water en dat zorgt soms voor grappige taferelen. De zeeleeuwen zijn hier duidelijk de baas en dat hebben we geweten. Opgesloten worden door zeeleeuwen is ronduit… hilarisch haha! Net als op Isabela en Santa Cruz is het goed mogelijk om het eiland op je eigen houtje te verkennen.

Activiteiten op San Cristóbal

Er zijn een aantal excursies die je prima zelf kan ondernemen, omdat deze in de buurt liggen van Puerto Baquerizo Moreno. Snorkelen en duiken kun je hier volop doen, net als het bezoeken van schildpadden en een tour rond het eiland met een taxichauffeur. Lees snel verder wat je er allemaal kunt doen!

Zeeleeuwen spotten

Het leuke aan San Cristóbal is dat je o-ve-ral zeeleeuwen ziet. Je ruikt ze al vanaf een afstand en ze gaan gerust voor de ingang van een winkel liggen. En zorg maar dat je ze niet stoort, want hun plekje is heilig! Je kan een aantal families spotten op Playa Mann en op Lobería. Beide stranden zijn fantastisch tijdens de zonsondergang, dus vergeet vooral niet je camera mee te nemen!

Snorkelen bij Cerro Tijeritas

In tegenstelling tot Isabela, waar je behoorlijk wat geld kwijt was voor een middagje snorkelen, kun je op San Cristóbal prima gratis snorkelen! Cerro Tijeritas is een mooie, maar soms wel drukke plek om te snorkelen. Neem wel zelf een snorkel mee, want die kun je er niet huren. Een redelijk pittige wandeling brengt je naar deze heldere inham in de oceaan. De wandeling gaat eerst vrij steil omhoog, om vervolgens via trappen weer af te dalen naar zee.

Duiken bij Leon Dormido

Een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken is Leon Dormido, oftewel Kicker Rock. Hoe de rots aan twee verschillende namen komt is niet duidelijk. Leon Dormido betekent ‘slapende leeuw’, terwijl Kicker Rock toch echt iets anders betekent. Duiken bij Kicker Rock is echt een must do! Snorkelen is er niet zo interessant, dus kies zeker voor een duik. Twee verticale rotsen die uit zee steken zijn namelijk het thuisfront voor heel veel verschillende dieren. De kans is zelfs vrij groot dat je hier een walvishaai spot!

Rondrit over het eiland

Het is hier heel normaal om aan een taxichauffeur te vragen of hij je naar verschillende plekken op het eiland wil brengen en te vragen of hij op je wil wachten. Het is meer regel dan uitzondering, maar spreek wel van tevoren een vaste prijs af. De route die wij hebben gereden ging eerst naar het dorpje El Progreso, waar we gestopt zijn bij een tree house om even binnen te kijken. Daarna reden we door naar Laguna Junco, het enige zoetwatermeer op de Galápagos. Het is een flinke klim omhoog, maar echt de moeite waard!

Het hoogtepunt van de rondrit is het hagelwitte strand Puerto Chino. Aan de rechterkant van het strand vind je een rotspartij waar je op kunt klimmen. De kans is vrij groot dat je hier blue footed boobies spot: vogels met knalblauwe voeten! We hebben een uur gewacht, maar daardoor wel dé foto van de reis kunnen maken! Het schildpaddencentrum Galapaguera is ook de moeite waard om te bezoeken, hier leven tientallen schildpadden in het beschermde wild.

Waar eten op San Cristóbal?

Op de een of andere manier viel het eten op San Cristóbal vrijwel overal tegen. Op zich was het wel mogelijk om tegen redelijke prijzen te eten, echter liet de kwaliteit vaak te wensen over. De vis smaakte vaak absoluut niet zoals je het graag hebben wil en dan is zelfs zo’n dagmenu best wel duur. In principe loopt er één grote hoofdstraat door Puerto Baquerizo Moreno en hier vind je dan ook de meeste restaurants. Het kan soms lonen om ook de zijstraten te pakken, want hier vind je opvallend veel kleine restaurants die naast betaalbaar ook een redelijke kwaliteit hebben wat betreft eten. Wat wél een aanrader is: Cri’s Burgers aan Española!

Waar slapen op San Cristóbal?

De overnachtingen op San Cristóbal waren duurder dan op de andere eilanden. Wij hebben drie nachten geslapen in La Zayapa. Het voordeel was dat deze erg dicht bij de haven lag en dat sommige kamers uitzicht hebben op zee. We betaalden hier €60 per nacht en dat was exclusief ontbijt en een best wel gehorige kamer. Ook de wasservice was erg duur (en helaas wel nodig inmiddels). Wel had het restaurant een eigen cafeetje waar je ’s avonds in de zon heerlijk kon genieten van een biertje.

Praktische informatie

Je boekt je tickets vanaf €1000 naar de Galápagos. Je vliegt altijd via Ecuador. De goedkoopste vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Je overnachtingen boek je gewoon ter plekke via booking.com. Zo heb je de vrijheid om je route aan te passen waar nodig én kun je de goedkoopste prijzen van tevoren checken!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.