Menu
Ecuador / Zuid-Amerika

Deze dingen wil je weten voordat je naar de Galápagos gaat!

De Galápagoseilanden stonden al jaren in de top tien van onze bucket list. Dat betekent meestal ook dat je voor jezelf al een soort beeld gevormd hebt van een bestemming. Dat kan een in detail uitgewerkt beeld zijn of juist een heel algemeen beeld. De Galápagos waren voor ons zo’n bestemming. Pas de laatste weken voor vertrek zijn we ons pas echt gaan verdiepen in de eilandenarchipel. Tijdens ons verblijf zijn er een aantal dingen waar we best wel van geschrokken zijn en deze dingen delen we graag! Deze dingen wil je weten voordat je naar de Galápagos gaat!

De Galápagos zijn extreem toeristisch

Natuurlijk weet je het ergens in je achterhoofd ook wel, maar toch valt het een beetje tegen als blijkt dat je niet met een propellervliegtuigje naar de Galápagos vliegt, maar dat er sowieso vijf volle passagiersvluchten van minimaal 150 passagiers per dag (!) vertrekken vanaf Quito en Guayaquil. Uitgevoerd door drie verschillende maatschappijen: LAN, Tame en Avianca. Godzijdank kun je alleen vanuit Ecuador naar de Galápagos vliegen, laten we dat ook vooral zo houden. Je kan de Galápagos een beetje vergelijken met de Canarische Eilanden, maar dan nog drukker. Oké en ook absoluut mooier, maar toch. We moesten even slikken toen we die hordes mensen in de rij zagen staan op de luchthaven. Het eiland Isabela is een stuk rustiger en veel minder ontwikkeld. Er zijn geen verharde wegen en de winkelvoorraad is beperkt. Dit eiland komt meer overeen met wat onze gedachten waren: ongerept en de natuur is de baas. Meestal dan.

Vluchten-naar-Galapagos

Je bent echt niet de enige die de Galápagos bezoekt…

De Galápagos worden ernstig bedreigd

De Galápagos worden op dit moment ernstig bedreigd. Deels door klimaatveranderingen en deels door toedoen van de mens. Zo rijdt men er op de eilanden rond met ernstig vervuilende auto’s, zijn de boten niet veel schoner en overlijden er jaarlijks honderden dieren door menselijk toedoen. De dieren op de Galápagos zijn over het algemeen niet bang voor andere dieren. Dat betekent ook dat vogeltjes die op de weg zitten bijvoorbeeld niet op tijd weg vliegen voor naderende auto’s. Er liggen veel dode dieren op de weg en het deed mij erg pijn om te realiseren dat wij hier zelf veroorzaker van zijn. Ook is niet iedereen van de lokale bevolking zich bewust van het unieke karakter van de eilanden. Er ligt veel zwerfvuil langs de kant van de weg en ook in het water drijven veel plastic flesjes, heel naar om te zien.

Zwerfvuil-op-Galapagos

Er ligt veel zwerfvuil op de Galápagos…

De regels lijken niet voor iedereen te gelden

Om de Galápagos te beschermen zijn er (soms zeer) strenge regels opgesteld. Regels waar je bij binnenkomst voor tekent. Zo mag je geen natuurlijke producten meenemen van het vasteland en is het streng verboden om vegetatie en / of dieren tussen de eilanden te verplaatsen. Huisdieren zijn dan ook ten strengste verboden op de eilanden en tóch worden de eilanden overspoeld met (zwerf)honden en (zwerf)katten. De honden en katten vormen een ernstige bedreiging voor de natuur. Enerzijds dragen zij uitheemse beestjes met zich mee die een bedreiging kunnen zijn voor de natuur én de dieren. Anderzijds bijten ze andere inheemse beesten dood. Dat is de reden waarom de Galápagosschildpadden met uitsterven worden bedreigd en door middel van menselijk handelen (broedcentra) kunnen blijven bestaan.

Strenge-controle-tussen-de-eilanden

Strenge controle als je van het ene naar het andere eiland vaart

Zorg dat je op tijd op de luchthaven bent

Voor binnenlandse vluchten hoef je maar een uur van tevoren aanwezig te zijn op de luchthaven. Dat geldt niét voor de Galápagos! Gelukkig was het hotel waar wij verbleven zo scherp, anders hadden we dus mooi onze vlucht naar de Galápagos gemist. Het wordt namelijk aangeraden om ruim twee (!) uur van tevoren aanwezig te zijn op de luchthaven. Voordat je naar de Galápagos mag vertrekken moet je je namelijk eerst registreren (lange wachtrij) en daarna gaat je bagage door de scan (lange wachtrij). Pas na verzegeling van je bagage ga je naar de incheckbalie en ook daar zijn vaak lange wachtrijen. Je checkt namelijk in bij algemene balies en niet speciaal ingedeeld per bestemming. Vlieg je met Tame? Dan ga je in de rij staan bij Tame. Er wordt niet ‘gesorteerd’ op bestemming, dus iedereen die ergens anders heen vliegt staat ook in dezelfde rij.

Afgeladen-boten-Galapagos

Vanwege de vele mensen is het op veel plekken lang wachten totdat je aan boord mag

Ben je afhankelijk? Neem je eigen spullen mee!

Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar op de Galápagos kun je niet alles krijgen. Het blijft een afgelegen eilandengroep en deze worden nu eenmaal niet dagelijks bevoorraad. Ben je afhankelijk van bepaalde medicatie? Neem deze dan zelf mee. Er zijn behoorlijk wat apotheken op het eiland, maar er kan geen garantie gegeven worden dat jouw medicijnen daar verkocht worden. Ook ziekenhuiszorg is beperkt. In geval van nood kun je terecht in een ziekenhuis, maar voor ernstige aandoeningen zul je naar het vasteland moeten.

Isabela-Galapagos

Een heerlijk laidback eiland, maar niet alles is te krijgen. Dat kán lastig zijn.

Vegetarisch eten is lastig

Er zijn mogelijkheden om vegetarisch te eten, maar de keuze is beperkt. In Ecuador worden vegetariërs toch altijd nog een beetje vreemd aangekeken. Men denkt dat vegetariërs wel gewoon kip en vis eten. En soms zelfs gewoon vlees, het is iets dat niet volledig geaccepteerd lijkt te zijn. Op de Galápagos serveren de meeste restaurants wel één of twee vegetarische gerechten, maar deze zijn meestal geen onderdeel van een dagmenu en dus zullen je maaltijden prijziger zijn. Ook als je een tour gaat doen wordt er meestal gewoon een lunch bereid met vlees, vis of kip. Je kan het van tevoren wel aangeven, echter vallen kip en vis dus gewoon onder vegetarisch eten. Je zal dat expliciet moeten benoemen.

Puerto-Ayora-op-Santa-Cruz

Zelfs de meest toeristische plekken kennen weinig vegetarische maaltijden

Wel of geen cruise op de Galápagos?

Bovenstaande zul je vooral ervaren als je niet met een cruise meegaat. Als je met een cruise meegaat kom je net op wat meer afgelegen eilanden en zul je minder schade zien die bijvoorbeeld aangericht is door zwerfhonden of -katten. Dat is een keuze die je kan maken. Wij hebben zelf heel bewust gekozen om geen cruise te maken, maar dat heeft meer te maken met onze manier van reizen. Wij zijn slow travelers en trekken graag ons eigen plan. Een cruise heeft een schema waarop gevaren wordt en uiteraard kun je zelf ook dingen ondernemen als het schip voor anker ligt, maar we vinden het zelf heel fijn om de keuze te maken om ergens langer te blijven. Een cruise is waarschijnlijk net iets duurder dan eiland hoppen, maar je ziet wel andere dingen, je bent alleen beperkter in het maken van je eigen keuzes. Het voordeel van een cruise is wel weer dat je minder te maken hebt met bovenstaande ‘tegenvallers’, maar daarnaast lig je wel weer met vijf boten in dezelfde baai… De keuze moet je dus echt zelf maken!

Een moeilijk onderwerp…

Ergens vinden we het heel lastig om dit artikel te schrijven, omdat wij indirect ook verantwoordelijk zijn voor de schade die aangericht wordt. We reizen er immers zelf voor om te overnachten op de eilanden en dat betekent dat er accommodaties en restaurants moeten zijn om alle mensen op te kunnen vangen. Dat heeft weer tot gevolg dat het eiland permanent bewoond wordt en dat men illegaal huisdieren importeert die op hun beurt weer een bedreiging vormen voor de dieren. Dat geldt overigens ook indirect wel voor het maken van een cruise, want je vlucht blijft hetzelfde en je hebt vaak ook een overnachting op het eiland van aankomst voordat je op de boot gaat. De uitlaatgassen van de boot zijn ook niet goed voor het milieu, dus kort door de bocht is toerisme in het algemeen een ernstige bedreiging voor de Galápagos. Kortom: realiseer je wat voor impact je reis heeft op de Galápagos en probeer dit zoveel mogelijk te beperken!

Praktische informatie

Je boekt je tickets vanaf €1000 naar de Galápagos. Je vliegt altijd via Ecuador. De goedkoopste vliegtickets boek je op momondo.nl of skyscanner.nl. Op de Galápagos zelf reis je vooral met lokale bussen, taxi’s of per fiets. Je overnachtingen boek je gewoon ter plekke via booking.com. Zo heb je de vrijheid om je route aan te passen waar nodig én kun je de goedkoopste prijzen van tevoren checken!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.