Menu
Zuid-Amerika

Peru | Tips voor een bezoek aan Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu is misschien wel de meest populaire bestemming van Peru. Het is daarmee niet een typische off the beaten track bestemming, maar iedereen moet Machu Picchu ooit bezocht hebben in zijn leven. Machu Picchu is echter niet eenvoudig te bereiken. Deze tips voor een bezoek aan Machu Picchu helpen je op weg!

Hoe kom je bij Machu Picchu?

De meest voor de hand liggende manier is om via Aguas Calientes te gaan. Aguas Calientes ligt aan de voet van Machu Picchu. Dit dorp is volledig gericht op toerisme en is alleen te bereiken met de trein of lopend. De trein is veruit de meest snelle optie, maar ook de duurste. Vanaf welke plek je naar Aguas Calientes reist ligt aan de periode. In het regenseizoen (van november tot en met maart) vertrek je vanaf Pachar. In het droge seizoen (van april tot en met oktober) vertrek je vanaf Poroy. Poroy is te bereiken vanaf Cusco met de bus of met de taxi. Pachar is ruim anderhalf uur rijden. De treinreis vanaf beide steden duurt drie uur en kost zo’n €150,- per persoon (retour) als je kiest voor de goedkoopste optie.

Een andere optie is om lopend naar Machu Picchu te gaan. Je doet dit het beste over de beroemde Inca Trail. Dit is een behoorlijke zware en lange wandeling. De wandeling is maar liefst 45 kilometer lang. Reken op zo’n vier dagen, afhankelijk van je conditie. Je mag niet zomaar de Inca Trail betreden, je zal echt een gids moeten boeken om het gebied in te mogen. De kosten zijn maar liefst €600,- per persoon, maar daar is wel alles bij inbegrepen.

[photogrid ids=”317,316,322,320″ captions=”no” columns=”two” fullwidth=”no” ]

Goedkoop naar Machu Picchu

Uiteraard is het ook mogelijk om goedkoop naar Machu Picchu te reizen. Dit is echter wel een omslachtige reis, maar het kost je hierdoor niet meer dan €20,-. Je pakt de bus in Cusco en rijdt in zeven uur naar Santa Maria. Vanaf daar ga je met de taxibus naar Santa Teresa. Vervolgens neem je een taxibus naar Hydroelectrico. Je kan ervoor kiezen om in Hydroelectrico de trein te pakken naar Aguas Calientes of langs het spoor te wandelen. Die wandeling duurt ongeveer drie uur en veel jonge reizigers doen dit. Je bent dus nooit alleen!

Vanaf Aguas Calientes ben je er echter nog niet. Het is nog een korte route naar Machu Picchu. Je kan kiezen om met een busje te gaan, dat kost ongeveer €20,- en duurt een half uur. Je kan ook kiezen om te gaan lopen, maar het wandelt niet erg fijn. Er rijden zoveel bussen en je kan je afvragen of ze jou wel in de gaten hebben. Wil je geld besparen? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor de benenwagen. Je doet er zo’n anderhalf uur over naar Machu Picchu.

Neem de tijd in Machu Picchu

Het kost zoveel tijd en energie om er te komen, dan moet je er ook van genieten toch? Veel mensen zijn maar enkele uren in Machu Picchu en dat is echt zonde. Het is daardoor super druk en zul je minder zien van de stad. Het is aan te raden om een hotel te boeken in Aguas Calientes, zodat je tot sluitingstijd kan blijven of juist heel vroeg weer naar Macchu Picchu kan gaan. Hotels in Aguas Calientes zijn iets duurder dan elders in Peru, men weet ook dat ze het ervoor kunnen vragen helaas.

Het is sterk aan te raden om van tevoren je bezoek aan Machu Picchu te regelen. Koop dus van tevoren een toegangskaartje. Je kan deze kopen in Aguas Calientes of in Cusco. Reis je buiten het seizoen? Dan kun je de gok wagen om het vlak van tevoren te kopen, maar vol = vol en daar wordt echt geen uitzondering op gemaakt. Probeer zoveel mogelijk aan het einde van de dag te gaan, dan zijn de meeste mensen alweer naar huis en heb je Machu Picchu praktisch voor jezelf. Dit geldt overigens niet voor het hoogseizoen. De beste maanden om Machu Picchu te bezoeken zijn april en mei. In oktober en november zou je het ook kunnen wagen, maar dan is de kans op regen iets groter.

[photogrid ids=”321,318,319,324″ captions=”no” columns=”two” fullwidth=”no” ]

Overige tips voor een bezoek aan Machu Picchu

Neem een regenjas mee! Ook al bezoek je Machu Picchu in de droge periode, het kan altijd regenen. Het koelt behoorlijk af als het regent, dus trek laagjes aan. De temperatuur kan zomaar tien of vijftien graden zakken of stijgen. Het weer is behoorlijk onvoorspelbaar, dus wees goed voorbereid. Neem daarnaast ook zonnebrand, een petje en muggenspray mee.

Het is aan te raden om zelf eten en drinken mee te nemen. Er is aan het begin van de stad wel een restaurant, maar deze is erg prijzig!

Maak een wandeling naar Intipunku, ook wel de Sun Gate genoemd. Je doet er ongeveer drie kwartier over vanuit Machu Picchu en biedt een te gek uitzicht. Op de berg ligt trouwens ook een ruïne uit de Inca tijd. Je moet nog wel behoorlijk klimmen om er te komen. Per dag mogen maar 400 bezoekers per dag de Huayna Picchu beklimmen om naar de ruïne te komen. Je moet daar een kaartje voor kopen en deze zijn echt maanden van tevoren al uitverkocht. Check hier de beschikbaarheid van de kaartjes! Inmiddels heeft de regering aangekondigd dat er aan je bezoek aan Machu Picchu een tijdslimiet zit: je kan de stad ’s morgens of ’s middags bezoeken. Meer informatie over deze bezoekersregeling vind je hier!

Een bezoek aan Machu Picchu is echt te gek, maar het is wel aan te raden om dit van tevoren te regelen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De meest avontuurlijke manier is via de Inca Trail, een wandeling die door het regenwoud kronkelt. Een unieke ervaring!

Ben jij al in Machu Picchu geweest?

About Author

travelgirls.nl is hét startpunt voor jouw avontuurlijke reis, of je nu alleen reist, met een groep vriendinnen of met je partner. travelgirls.nl helpt jou om de juiste beslissing te nemen. Let's go travel!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.