Menu
Afrika / Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | De Tafelberg beklimmen in Kaapstad

De Tafelberg beklimmen in Kaapstad is een van de zwaarste dingen die je kan doen in Zuid-Afrika. Kaapstad en de Tafelberg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het uitzicht vanaf de Tafelberg behoort dan ook tot de mooiste ter wereld.

De Tafelberg in Kaapstad beklimmen

De Tafelberg in Kaapstad beklimmen kan op twee manieren: te voet of met de kabelbaan. De kabelbaan is de meest eenvoudige manier om het uitzicht over Kaapstad te bewonderen, terwijl de tocht per voet als zwaar wordt omschreven. Toch is de wandeling naar de top de moeite meer dan waard!

De Tafelberg is maar liefst 1.085 meter hoog. Het is dus niet zomaar een wandeling, maar echt een flinke klimtocht omhoog. Er zijn meer dan honderd (!) routes die je naar de top van de Tafelberg brengen, dus er zit er vast eentje tussen die voor jou ook prima te doen is.

De Platteklip Gorge

De Platteklip Gorge is de makkelijkste route richting de top. Je begint bij het station van de kabelbaan en loopt via een natuurlijke trap naar de top. Je doet er ongeveer twee uur over, het is een flinke klim omhoog. Spierpijn gegarandeerd! De kans is groot dat je onderweg hagedissen, bavianen en dassies treft. Gelukkig geen leeuwen en luipaarden meer!

Valley of the Red Gods

Een iets lastigere route is de route via de Valley of the Red Gods, ook wel de Kasteelspoort genoemd. De wandeling start in Camps Bay en klimt via de westelijke kant omhoog. Onderweg kom je langs de Twelve Apostles. Een pittige klim, maar het de uitzichten onderweg zijn fenomenaal. Je doet er ongeveer drie uur over om op de top te komen. Het is ruim zeven kilometer klimmen en niet geschikt voor onervaren wandelaars.

Skeleton Gorge

De Skeleton Gorge is een uitdagende wandeling en wordt ook wel The Smuts Track genoemd. De wandeling start in Kirstenbosch Botanical Gardens. De route loopt deels door het bos, langs een beek, door watervallen en over houten ladders. Onderweg zie je het prachtige uitzicht van False Bay en Constantia Valley tot aan de Hottentot Holland Mountains, echt té gek! De wandeling is ruim zes kilometer en duurt drie tot vier uur, afhankelijk van je conditie.

Bridle Path

De Bridle Path wandeling begint bij Constantia Nek en loopt door het bos naar de slingerende bergweg. Het is een geasfalteerde weg en breng je helemaal naar de top. Een prima manier om een leuke wandeling te maken zonder dat je al te veel capriolen hoeft uit te halen. Je hoeft niet heel veel ervaring te hebben, hoewel een goede conditie natuurlijk wel helpt! De wandeling is ongeveer vijf kilometer en je doet er zo’n twee uur over.

Met de kabelbaan omhoog

De kabelbaan is veruit de makkelijkste manier om de top te bereiken. Het uitzicht is net zo mooi, maar ervaring leert dat uitzichten meer gewaardeerd worden als je er meer voor hebt moeten doen. De keuze is aan jou! De kabelbaan brengt je in vijf minuten naar boven. Bij slecht weer gaat de kabelbaan niet, dus check dat even van tevoren.

Tips op de Tafelberg te beklimmen in Kaapstad

  • Ga nooit alleen de Tafelberg op, maar met een gids of met meerdere mensen. Als er onderweg dan iets gebeurt kan iemand anders hulp halen indien nodig.
  • Mocht je ondanks bovenstaande tip toch verdwalen, zorg dan dat je op de plek blijft waar je bent. De kans is groter dat iemand je dan vindt.
  • Draag goede wandelschoenen, neem een pet of hoed mee en draag voldoende water bij je. Ook zonnebrandcrème en warme kleding is welkom: het weer kan immers zo omslaan.
  • Blijf op de bekende drukke paden, zo is de kans dat je overvallen wordt zo klein mogelijk. Ook in Zuid-Afrika geldt dat men op de toeristische plekken op hun hoede moeten zijn.
  • Geef nooit eten aan apen, de kans bestaat dat ze agressief kunnen zijn.

De tafelberg beklimmen is echt onvergetelijk. Het uitzicht, de natuur, de dieren… Het is elke stap meer dan waard!

Heb jij de Tafelberg in Kaapstad al beklommen?

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.