Menu
Afrika / Gambia

Gambia | Afrika voor dummies

Voor het eerst het Afrikaanse continent betreden? Dan is Gambia een goed begin. Met 6 uurtjes sta je op de luchthaven van Banjul. Een goede eerste kennismaking met Afrika vind je in dit land. Steeds meer reisorganisaties bieden reizen naar Gambia aan en dat is niet zonder reden. Wil je relaxen op het strand? Dan zit je hier goed. Maar ook voor de ondernemers onder ons is Gambia een toffe bestemming. Wij vertellen je in 5 punten waarom Gambia eigenlijk een soort Afrika voor dummies is!

#1 DE LOCALS

Laten we beginnen met de locals, onze absolute nummer 1. Zij maakten onze reis. De locals zijn ontzettend trots op hun Gambia en laten je met veel plezier hun cultuur zien.

Op het strand van Kololi komen veel Gambianen op zondagmiddag bijeen met hun familie. Ze nemen een kleedje mee, wat zelfgemaakte hapjes en relaxen heerlijk op hun vrije dag. Ga een potje voetballen of vissen met ze. Dit vinden ze geweldig. Ook kan je een lokaal schooltje bezoeken. De kinderen showen hun Engelse skills en zingen voor je. Nou is het natuurlijk wel leuk als je niet met lege handen aankomt. De kids zijn met de kleinste dingen al blij. Denk hierbij aan ballonnen, stiften, lolly’s of zelfs een plastic flesje wat ze als voetbal kunnen gebruiken.

Mocht je thuis wat spullen hebben liggen, aarzel niet en neem dit mee! Je maakt ze er echt heel erg blij mee.

#2 DE STRANDEN

Voor 30 graden en zandstranden hoef je niet ver te vliegen in de winter. Gambia ligt op 6 uurtjes vliegen en er is maar 1 uur tijdverschil. De meeste hotels liggen aan de kust, waar lange zandstranden te vinden zijn. Voor gegarandeerde zonnestralen en heerlijk bakken op het strand zit je hier goed!

#3 DE SENEGAMBIA STRIP

Gambia onveilig? Nee, zeker niet! Ook ’s avonds kan je prima het hotel verlaten om ergens een hapje te gaan eten.
Het leukste is om in de buurt van de Senegambia Strip te verblijven. Deze strip is gelegen in de plaats Kololi. Hier zijn enorm veel verschillende restaurantjes te vinden. Een aanrader is “Africa Queen’’. Heerlijke Afrikaanse rijstgerechten worden hier voorgeschoteld. Wij raden je aan om voor een grillgerecht te gaan. Vlees, frietjes, en kool worden geserveerd aan tafel op een grillplaat. Hmmm!

#4 DE NATUUR

Ook voor de natuurliefhebbers is Gambia prachtig. Er komen veel soorten vogels voor. Er worden dan ook veel natuurreizen georganiseerd naar deze bestemming. Een ritje door de mangroves op zoek naar krokodillen terwijl de pelikanen om je oren vliegen, of de verschillende bomen- en apensoorten bekijken in het Bijilo Forest. Gambia is prachtig. Een tip is om met een 4×4 Gambia rond te rijden.

#5 DE LEUKE EXCURSIES

Uiteraard biedt Gambia nog veel meer dan natuur. Wij raden je toch aan om tenminste 2 dagen van je strandbedje af te stappen en kennis te maken met het echte Gambia!

HET VISSERSDORP TANJI

Een van onze hoogtepunten was een bezoek aan Tanji: een klein en bijzonder vissersdorpje. De mannen zijn dagelijks al vroeg op pad om kilo’s vis te vangen. Aan het eind van de dag komen de gekleurde vissersbootjes weer aan op het strand waar de vrouwen hen opwachten. Met grote tonnen op hun hoofd lopen de vrouwen het ondiepe water in om de vangst te vervoeren.
Op het strand stonden vriezers. Een local kan een vriezer kopen om hun voorraad daar in te bewaren. Ook werd de vis direct gerookt, gedroogd en verkocht. Hier begeef je je echt tussen de locals en het is zeer bijzonder om dit mee te maken.
Bezoek Tanji dus eind van de middag, zodat je dit mee kan maken.

BIJILO FOREST PARK

Op zo’n 5 minuten lopen van de Senegambia strip ligt het Bijilo Monkey Forest. Naast de vele boomsoorten leven hier ook apen. Bij de ingang kan je een zakje pinda’s kopen, waar de apen dol op zijn. Maar van al die bezoekers die zo’n zakje pinda’s meenemen krijgen de apen overgewicht. Kies hier dus niet voor.
Je kunt er voor kiezen om het park te verkennen met gids, maar dit is niet verplicht. Wel kom je veel meer te weten over de boomsoorten en de verschillende voorkomende dieren in het park.

SERREKUNDA MARKET

Wij houden er van om ons tussen de locals te begeven. Daarom vroegen wij onze taxichauffeur Charlie of hij ons mee wilde nemen naar een lokale markt. Hij bracht ons naar de Serrekunda markt. Vanaf ons hotel in Kololi was het een rit van zo’n 20 minuten, maar dit had wel langer mogen duren. Van de rijkere wijken kwamen we door steeds armere wijken. We keken onze ogen uit.
Ook op de markt zelf weet je niet waar je moet kijken. Vanalles kan je er krijgen. Een hele levende kip, gekleurde kledij, kruiden, groenten, vlees en nog veel meer. We hebben hier geen enkele toerist gezien. Vraag wel of je chauffeur/gids mee gaat. Je verdwaalt hier makkelijk en bovendien betaal je een eerlijkere prijs voor de spullen.

Gambia: Afrika voor dummies

Wij verbleven zelf 8 dagen in Gambia en zijn meerdere dagen op pad gegaan. 1 week is een goede reisduur om te relaxen en de bestemming te ontdekken. Wil je Gambia combineren met een meerdaagse excursie naar Senegal, dan raden wij je aan om minimaal 10 dagen te verblijven.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.