Menu
Afrika / Algemeen / Avontuur / Tips / Zuid-Afrika

Hiken in Zuid-Afrika: deze trails mag je niet missen!

Ben jij, net als wij, avontuurlijk ingesteld? Vind jij het ook moeilijk om de hele dag bij het zwembad te hangen? Dan is deze blog echt iets voor jou! Op reis gaan we het liefst de hele dag op pad en uiteraard stond hiken in Zuid-Afrika ook hoog op onze lijst. Het is dé ideale manier om een land te ontdekken. Dit zijn onze favoriete trails in Zuid-Afrika!

Hiken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een ontzettend veelzijdig land en hiken in Zuid-Afrika zorgt ervoor dat je het land echt goed leert kennen. Met name in de Blyderivierspoort, oftewel Blyde River Canyon, kun je fantastisch goed hiken. Let op: de trails zijn niet geschikt voor mensen die niet gewend zijn om te wandelen, omdat je op bijna alle trails een behoorlijk hoogteverschil moet overbruggen. De trails die wij hebben gelopen vertrokken vrijwel allemaal vanaf het Forever Resort. De receptie bevindt zich voor de slagbomen. Je kunt je hier aanmelden en laten informeren over de conditie van de trails. Je betaalt 50 rand per persoon en vervolgens ben je – met een kaart – vrij om te gaan en te staan waar je wil.

Het resort heeft een heel netwerk van wandelingen gecreëerd waar je minimaal een dag voor uit moet trekken. Je kan delen van wandelingen lopen, maar ook een aantal wandelingen combineren voor een langere wandeling. Dit zijn onze vier favoriete hikes in de Blyde River Canyon!

Leopard Trail

De Leopard Trail begint bij parkeerplaats A en start direct met een flinke daling in de canyon. Je moet redelijk fit zijn, want de hoogteverschillen zijn aanwezig. Je volgt de bordjes met de gele voetprinten van een luipaard. De uitzichten op deze trail zijn echt fantastisch, je hebt onder andere uitzicht op de Three Rondavels en Mariepskop. Je loopt een groot gedeelte door Afrikaanse steppe waar schaduw schaars is. Ga dus niet midden op de dag lopen, maar ga al vroeg in de ochtend op pad. Er leven luipaarden in dit gebied, hoewel het zeer zeldzaam is om een luipaard tegen te komen tijdens het hiken.

Halverwege kun je ervoor kiezen om de Leopard Trail verder te lopen en weer terug te gaan naar de parkeerplaats of kies ervoor om de Guinea-Fowl Trail te gaan volgen. Dit punt kom je ongeveer na twee uur lopen tegen. Door de Leopard Trail te combineren met de Guinea-Fowl Trail heb je een wandeling van ongeveer 8 kilometer waar je zo’n 5 uur over doet. Je eindigt bij parkeerplaats B, dus je zal nog ongeveer een kwartiertje over de verharde weg terug naar je auto moeten lopen.

Guinea-Fowl Trail

De Guinea-Fowl Trail bestaat uit meerdere delen, zodat je de trail los kan lopen of gecombineerd met de Leopard Trail of de Loerie Trail. De trail duurt ongeveer 3 uur en ook hier heb je weer toffe uitzichten over de kloof. De Guinea-Fowl Trail is wat meer begroeid dan de Leopard Trail, dus je hebt hier meer schaduw door de bomen. Een van de hoogtepunten van de wandeling is toch wel het ‘natuurlijke’ zwembad met de waterval die je halverwege je wandeling tegenkomt. Je kan hier fantastisch lunchen, dus vergeet niet om eten mee te nemen!

De Guinea-Fowl Trail start en eindigt op parkeerplaats B. De totale wandeling is 4 kilometer en hier doe je ongeveer 2 uur over. De route van de Guinea-Fowl Trail volg  je door de witte bordjes met de blauwe vogel te volgen.

Kadishi-Tufa Trail

De Tufa Trail is een in and out trail, tenzij je deze combineert met de Guinea-Fowl Trail in tegengestelde richting. De Tufa Trail start ergens tussen een aantal chalets. Het is een beetje zoeken naar de ingang, maar al snel duik je een regenwoud in. Je loopt vrijwel de gehele trail langs een klein riviertje met super leuke kleine watervalletjes. Het is er onwijs groen en wat ons betreft een van de mooiste wandelingen in dit gebied. Het is een eenvoudige wandeling met vrijwel geen hoogteverschillen (alleen aan het einde). De Tufa Fall is wel echt de kers op de taart, wauw! Je doet er ongeveer een uur over, totale lengte is 2 kilometer. Je volgt de rode voetstappen op de bordjes.

Loerie Trail

Onze favoriet: de Loerie Trail! De Loerie Trail is by far een van de zwaarste wandelingen in dit gebied. Je moet behoorlijk fit zijn, omdat je flink moet klimmen over behoorlijke rotspartijen. Daarnaast moet je riviertjes oversteken via stenen, maar ook via boomstammen. Het is handig om waterdichte schoenen aan te hebben, want als je misstapt heb je natte voeten. Deze wandeling mag je niet doen als het regent of geregend heeft, omdat het pad dan echt te glad is. Je loopt hier door regenwoud, over droge watervallen en langs snelstromende riviertjes op een aantal meter hoogte. Niet voor angsthazen! Je volgt de rode blokken op de stenen of de zwarte vogels op de bordjes.

Hiken in Zuid-Afrika

Wanneer wij een hike geslaagd vinden? Als we elkaar meerdere malen hebben moeten aan kijken met de vraag: weten we zeker dat we goed gaan? Dit hadden wij met name bij de Loerie Trail, hoewel dit verder goed stond aangegeven. De spannende afdalingen en het oversteken van verschillende riviertjes maakten dit een van de tofste trails in de Blyde River Canyon. De kaart die je krijgt bij de receptie van het resort vertelt je precies hoe de trails lopen en welke je wel en niet kunt combineren. Daarnaast geven zij ook aan in welke richting je het beste kunt lopen, dus bekijk dit ook goed.

Wilde dieren tijdens het hiken in Zuid-Afrika

Eerlijk is eerlijk: wij hebben ons van tevoren ook wel even verdiept in de wilde dieren die je eventueel zou kunnen treffen tijdens het hiken in Zuid-Afrika. De trails die wij hebben gedaan waren qua dieren eigenlijk niet zo heel bijzonder. Althans, we kwamen een hert tegen en een dassie, een soort enorme cavia. Verder hebben we eigenlijk weinig dieren gezien en je hoeft niet bang te zijn voor leeuwen of andere grote gevaarlijke beesten, hoewel er wel slangen en schijnbaar ook luipaarden leven.

Ben je benieuwd naar beelden van het hiken in Zuid-Afrika (en natuurlijk ook de rest van het land)? Check dan snel onze reisvideo van Zuid-Afrika!

2 Comments

 • ellentimmerhuis@hotmail.com'
  Ellen
  juni 8, 2020 at 1:23 pm

  Hoi Travelgirls!

  Interessante hiktes met prachtige foto’s!
  Zouden jullie aan kunnen geven bij welke trail deze foto (de allereerste van dit artikel) is genomen: https://www.travelgirls.nl/wp-content/uploads/2017/12/picnic-spot-trail-south-africa.jpg

  Alvast bedankt! 🙂

  Reply
  • Lara
   juni 30, 2020 at 7:56 am

   Hoi Ellen,
   Ik heb het nagevraagd aan de Travelgirl die de blog geschreven heeft en ze denkt dat het de GUINEA-FOWL TRAIL geweest is. Daarnaast schrijft ze ook dat als je de kans hebt je ze allemaal moet doen want ze zijn écht mooi en de moeite waard!
   Groetjes Lara
   redactie Travelgirls.nl

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.