Menu
Afrika / Tanzania

Tanzania | Wat je soms niet ziet als je op reis bent

Travelgirl Femke schreef vorige maand over de 7 redenen om naar Tanzania te reizen. Je hebt kunnen lezen dat de mensen in Tanzania altijd super vrolijk zijn en dat het heel tof is om te kamperen in een wildpark. Op nummer 7 staat het prachtige Victoriameer met de vele vissers, maar er is ook een minder leuke kant aan dit verhaal…

Het leven in een vissersdorp

Na een leuke boottocht op het Victoriameer maakte ik een stop bij een van de vele dorpjes. Ik was nog niet eens van boord en werd, samen met mijn medereizigers, al omringd door de vele kinderen uit het dorp. Wat was dat leuk! Samen met al die kinderen liepen we door het dorpje en kregen uitleg van onze gids. We zagen de vrouwen de vis fileren, de mannen waren bezig met het maken van de netten, er liepen vrouwen met bakken met vis op hun hoofd en er lagen veel vissersbootjes langs het water. De kinderen vonden het super leuk om blanke toeristen te zien, want deze zien ze niet vaak. De kinderen waren al ruzie aan het maken over wie mijn hand vast mocht houden. Op een gegeven moment had ik 8 kinderen die allemaal een stukje van mijn hand vast hielden. Zo leuk! Het viel me op dat er wel heel veel kinderen in het dorpje woonden, misschien wel iets té veel… Al die kinderen die met ons heen liepen… het waren er wel 70, misschien zelfs nog wel meer. Ik vind het altijd erg leuk om eventjes met kinderen te spelen in het buitenland, dus al die kinderen om ons heen vond ik geweldig!

Enorme indruk

Als je op reis bent, ontdek je natuurlijk veel nieuwe culturen, maar deze cultuur kan ook erg heftig zijn. Je kunt heftige dingen zien, die je eraan herinneren hoe goed wij het hier in Nederland hebben. De dag op het Victoriameer bij het leuke vissersdorpje was voor mij zo’n dag. Aan het einde van die dag zat ik namelijk heerlijk voor mijn tentje bij het kampvuur en hoorde ik de minder leuke kant van deze toffe dag. Ik hoorde van mijn gids dat er in het vissersdorpje enorm veel weeskinderen wonen en/of kinderen die besmet zijn met aids.

Het aids percentage is in de vissersdorpjes rond het Victoriameer veel hoger dan gemiddeld in Tanzania. Aids komt veel voor als gevolg van de grote armoede die er heerst. De vrouwen gaan met de mannen naar bed in ruil voor geld of vis. Dit is ook de reden dat er zoveel weeskinderen wonen in de vissersdorpen, want de vader verdwijnt en de moeder overlijdt aan de gevolgen van aids. De kinderen worden opgevangen door grootouders, ooms of tantes of ze worden opgevangen door de kerk.

Hoeveel van die 8 kinderen die mijn hand vast hielden waren wees? Hoeveel waren besmet met aids? Zouden die kinderen nu, twee jaar later, nog wel leven? Heel vaak denk ik terug aan deze dag die mij nog altijd doet beseffen hoe goed wij het hier in Nederland hebben. Je kunt niet altijd stilstaan bij dit soort dingen, maar af en toe is het wel goed om even te beseffen dat je leven er ook heel anders uit had kunnen zien als je op een ander plekje op de wereld was geboren.

Welk moment tijdens een reis heeft een grote indruk op jou achtergelaten? Laat het me weten in een reactie!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.