De technologie op het gebied van fotografie en video blijft zich ontwikkelen. Op dit moment zijn drones enorm in opkomst en zijn deze ook een stuk betaalbaarder geworden voor de gewone consument. Er zijn inmiddels ook heel wat verschillende drones te koop en sommige daarvan neem je makkelijk mee op reis. Een drone meenemen op reis, hoe makkelijk is dat eigenlijk? Wij vertellen je alle ins and outs over je drone meenemen op reis!
Een drone meenemen op reis
Wij zijn sinds een half jaar in het bezit van een drone. Of nou ja, een van onze bloggers heeft er eentje gekocht en vliegt er de hele wereld mee over. Een drone meenemen op reis is niet altijd even makkelijk en we willen je graag vertellen of het de moeite waard is om er eentje aan te schaffen. Sowieso is het te gek om het landschap, een stad of een ander iconisch beeld op een andere manier in beeld te brengen. De geijkte foto’s kennen we nu wel, hoewel die 360 graden foto’s ook best tof blijven.
Met een drone breng je alles op een hele andere manier in kaart. Watervallen, bergen, bomen… Het ziet er allemaal net even spectaculairder uit! En wat dacht je van grillige kustlijnen? Dat is echt te gek om op een dronefoto of -video terug te zien. Een drone meenemen op reis betekent ook dat je veel meer tijd kwijt bent aan leuke plekjes zoeken, toffe beelden schieten en je verdiepen in de regel- en wetgeving op het gebied van drones.
Onze ervaringen met een drone op reis
Wij zijn nu verschillende keren op reis geweest met onze drone (en sorry, we hebben er nog niet veel van gedeeld…), waaronder een weekend Ardennen in België en een roadtrip door Amerika. Een drone meenemen op reis zorgt met name voor extra bagage, hoewel het er wel aan ligt welke drone je hebt. Wij hebben een DJI Mavic Pro, welke goed opklapbaar is en daardoor makkelijk meeneembaar is. Het is prettig als je in Nederland al wat geoefend hebt om je drone te besturen, zodat je op reis niet te veel bezig met de technische aspecten van je drone, maar vooral met het schieten van mooie beelden.
Het schieten van deze beelden is nog best een uitdaging, zeker als je vliegt en filmt tegelijk. Je bent snel geneigd om te abrupte bochten te maken, waardoor je beelden niet mooi zijn als je gaat bewerken. Het is dan ook aan te raden om een laptop mee te nemen, zodat je je beelden direct terug kan kijken en eventueel wat aanpassingen kan doen voor je volgende vlucht.
Waar moet je rekening mee houden?
Het meest lastige van een drone meenemen op reis is dat ieder land eigen regels heeft omtrent het gebruik van een drone. Zelfs in Europa verschillende regels al enorm. Op veel plekken is het gebruiken van een drone verboden, waardoor je juist op die toffe plekken niet mag vliegen. In het algemeen geldt dat je niet mag vliegen op drukke plekken, over huizen, snelwegen en beschermde natuurgebieden. In Nederland mag je bijvoorbeeld niet vliegen in steden of nationale parken. Dat geldt ook voor Amerika, maar in bijvoorbeeld België mag je vrijwel nergens vliegen, behalve in je eigen achtertuin.
Ook het registreren van je drone hoeft niet overal, maar op veel plekken – zoals Amerika – is dat verplicht. Je hoeft dan over het algemeen geen vliegbrevet te halen, maar wel je drone administratief aanmelden bij de overheid. Op deze website heb je een redelijk overzicht van de belangrijkste regels per land. Het blijft zaak om van tevoren goed te googelen wat de regels zijn in het land van jouw bestemming. Het kan namelijk zijn dat je je drone niet eens het land mee in mag nemen en dat wil je liever van tevoren weten!
Houd er overigens ook rekening mee dat je op vrijwel ieder vliegveld je drone apart moet laten scannen door de x-ray. Ook kan het per luchtvaartmaatschappij verschillen of je je batterijen wel of niet in je handbagage mee moet nemen. We raden je aan om altijd even contact op te nemen om dit na te vragen.
Welke drones zijn geschikt?
Welke drone je mee gaat nemen op reis is natuurlijk ook deels afhankelijk van je eigen wensen. Hoe groter je drone, hoe meer je mee moet slepen. Daarnaast is het niet aan te raden om een industriële drone mee te nemen, want daar krijg je hoe dan ook vragen over. Wij zijn zelf erg te spreken over DJI, dus we raden je vooral aan om naar een van deze oplossingen te kijken. De DJI Phantom 4 is een full drone waarmee je behoorlijk wat goede beelden kan schieten. Helaas is deze drone wel wat aan de grote kant om overal mee naartoe te moeten slepen. Dat is voor een backpacker wellicht niet zo handig.
De DJI Mavic Pro is opklapbaar en daardoor super compact om mee te nemen. Je kan er 4K mee filmen, maar we adviseren je om deze op 2,7K te zetten met 30 frames. Dan krijg je wat ons betreft de strakste beelden. Een andere – goedkopere – oplossing is de DJI Spark. Dit is een zogenaamde ‘selfie drone’ en is super geschikt om te gebruiken op reis. De drone is klein, betaalbaar en makkelijk te besturen. De foto’s zijn overigens beter dan de video, dus kijk goed naar wat voor jou belangrijk is.
Wat moet je nog meer meenemen?
Wij hebben inmiddels al wat meer ervaring met een drone meenemen op reis en weten precies wat wel en niet handig is om mee te nemen op reis. Allereerst: zorg ervoor dat je drone goed beschermd is. Het zou zonde zijn als je drone kapot gaat, doordat je per ongeluk ergens tegenaan stoot. Daarnaast zijn extra accu’s en SD-kaartjes echt een must. Je kaartjes zijn zo vol, dus zorg ook voor een USB-stick om deze op te kunnen slaan.
Overigens vinden wij het ook super handig om een laptop mee te nemen, zodat je de beelden alvast kunt bekijken en eventueel wat dingen kan aanpassen voor je volgende shots. Als laatste is een autolader – naast de gewone lader – erg fijn, zodat je tijdens je ritten gewoon je accu’s kan opladen. Al met al kom je al snel op zo’n 1500 euro uit voor een goede drone (DJI Mavic Pro) en alle accessoires.Kijk trouwens ook goed naar je reisverzekering, niet iedere reisverzekering biedt ook dekking voor dure apparatuur. Het kan dus zijn dat je je drone apart moet verzekeren als je op reis gaat.
Een drone meenemen op reis
We vinden een drone meenemen op reis echt een absolute meerwaarde. Je schiet er zulke toffe beelden mee en ook het thuisfront is gek op alle beelden die we toesturen. Het kost tijd, geld en soms een heleboel energie, maar het eindresultaat is echt te gek, check de foto’s maar! En de filmpjes? Die komen er heel snel aan! Kun je niet wachten? Bekijk dan alvast het filmpje ná de foto’s!
No Comments