Twintig jaar geleden waren we blij met een wegwerpfototoestel waar we 24 – of soms zelfs 36 – foto’s mee konden maken. Tien jaar geleden waren we blij met de eerste betaalbare digitale camera’s, zodat je meer foto’s kon schieten én je de foto’s zelfs op een schermpje kon checken hoe ze waren geworden. De ontwikkelingen op het gebied van fotografie en video gaan ontzettend snel. Toch was het al begin jaren ’90 dat de eerste Virtual Reality producten op de markt kwamen. Helaas kwam dit niet van de grond en dus verdwenen de eerste spullen achterin een la.
360 graden fotografie
Inmiddels is VR weer helemaal in en tegelijkertijd worden ook de 360 graden camera’s steeds betaalbaarder. Wij zijn in het bezit van een 360 graden camera en worden er steeds handiger in. We krijgen regelmatig vragen van lezers over de foto’s en filmpjes die we maken met de camera, dus het is hoog tijd voor een blog over reizen met een 360 graden camera!
De keuze voor een 360 graden camera
Eén camera is niet meer genoeg: er moet minimaal ook een waterdichte actiecamera mee en het liefst ook nog die 360 graden camera. Maar met een 360 graden camera op reis, is dat nu handig of niet? Wat kun je er eigenlijk allemaal mee? En hoe werkt dat nu eigenlijk? In dit artikel lees je de antwoorden!
Eerlijk is eerlijk, de keuze is tot nu toe nog beperkt. Er zijn een aantal spelers op de markt die 360 graden camera’s verkopen, waaronder de Samsung Gear 360 en de Ricoh Theta S. Ook Kodak timmert druk aan de weg met 360 graden camera’s. Wij hebben zelf de Ricoh Theta S en zijn er behoorlijk tevreden over. Het enige dat we nog heel jammer vinden is dat er nog zo weinig apparaten en browsers zijn die er goed mee om kunnen gaan. Zo wordt de kwaliteit van de videos erg slecht door het uploaden, maar zijn de foto’s gelukkig wél van goede kwaliteit. Je merkt dat veel dingen nog in de kinderschoenen staan en dat het nog echt pionieren is op het gebied van 360 graden filmen, maar we worden er steeds handiger in!
Hoe werkt een 360 graden camera?
Uiteraard werkt niet iedere camera hetzelfde, maar we kunnen je in ieder geval wel vertellen hoe de Ricoh Theta S werkt. De Ricoh Theta S is uitgerust met twee camera’s die 180 graden kunnen opnemen. De camera is zo gemaakt dat hij zichzelf nooit filmt en dus altijd buiten beeld blijft. Het nadeel van een 360 graden camera is dat hij letterlijk de héle omgeving filmt. Je kan de camera dus niet met je handen vasthouden, want dan wordt een groot gedeelte van je beeld in beslag genomen door je vingers.
Bij 360 graden beelden geldt het volgende: hoe dichter bij de lens, hoe groter het object. De twee lenzen zijn namelijk fish eye lenzen. De enige oplossing is om een goede selfie stick te kopen die je flink kan uitschuiven. Neem een smalle selfie stick, zodat er zo min mogelijk materiaal van de stick op je beelden komt te staan. Kies voor een selfie stick met een statiefbevestiging aan de boven- én de onderkant, want die ga je nog veel gebruiken!
Hoe gebruik je een 360 graden camera?
Je maakt met je telefoon verbinding met de camera via de ingebouwde WiFi op het apparaat. Hiermee kun je het fotograferen of filmen op afstand bedienen. Het voordeel? Je hoeft de knop op het apparaat niet aan te raken, waardoor je dus nooit je vingers pontificaal in beeld zal hebben. De camera filmt dus aan twee kanten tegelijk en via de gratis app van Ricoh Theta S worden de beelden automatisch aan elkaar gestitcht. Je hoeft dus niet te draaien met het apparaat of andere vreemde capriolen uit te halen.
Na honderden mislukte foto’s zijn we er inmiddels wel achter wat de meest ideale manier is om beelden te schieten:
- Schiet nooit vanuit je hand, maar zorg altijd dat je camera op een selfie stick of statief staat;
- Bedien de camera via de WiFi-functie;
- Wil je graag de omgeving filmen? Monteer de camera dan – mét je selfie stick – op een statief en zet de camera op afstand aan;
- Kies voor het meest realistische beeld altijd voor opname op ooghoogte;
- Varieer voor unieke beelden juist wél met de hoogte;
- Bewerken is heel lastig, dus zorg dat je filmbeelden er vanaf het begin goed opstaan;
- Zet je camera nooit los op harde ondergrond, als je camera omvalt breekt het glas van je lens.
En wat je er dan mee kunt? Dit!
Zijn er ook nadelen?
Er zijn zeker ook nadelen, zoals iedere gadget dat heeft. Het kost veel tijd om goede foto’s te schieten, omdat het per plek heel erg zoeken is naar de juiste positie van het apparaat. Zo zijn sommige foto’s juist mooi vanaf de grond genomen, andere foto’s vanaf grotere hoogte of juist op ooghoogte. En de camera draaien om z’n as wil ook nog wel eens helpen om te zoeken naar de juiste positie. Daarnaast gaat de batterij van je telefoon extreem snel leeg, omdat het stitchen van de beelden veel rekenkracht kost voor je telefoon. Ook het bewerken van de videos is eigenlijk nauwelijks mogelijk, omdat bijvoorbeeld Final Cut Pro dat niet ondersteunt. Echter is het met omwegen wel mogelijk, maar het kost heel veel tijd én het gaat ten koste van de kwaliteit van de video. De Ricoh Theta S app op de iPhone (helaas niet voor Android) maak het wel mogelijk om wat kleine bewerkingen uit te voeren.
Filmen met een 360 graden camera
Ook het uit de hand schieten vind ik niet altijd even prettig in verband met de vingers die dan zichtbaar zijn. Het kost dus relatief veel tijd om een mooie foto te schieten! Helaas staat de 360 graden techniek voor consumenten nog zo in de kinderschoenen, waardoor nog niet alles hiervoor geoptimaliseerd is. De videobeelden worden bijvoorbeeld maar door enkele browsers ondersteund en op de telefoon kun je de videos alleen in de YouTube-app bekijken. Video’s verliezen helaas veel kwaliteit door het uploaden, maar het effect blijft wel echt te gek! Binnenkort zul je meer foto’s vinden op ons YouTube-kanaal!
Een 360 graden camera in het openbaar gebruiken
Over het algemeen kun je in openbare ruimtes gewoon fotograferen en filmen. Doordat de camera zo’n brede filmhoek heeft, staan de meeste mensen er niet herkenbaar op, tenzij ze dichtbij de camera staan. Reken trouwens op verbaasde blikken, want veel mensen hebben geen idee wat je aan het doen bent. Sta ook niet gek te kijken als mensen op afstand een groepje vormen om te blijven kijken wat er gaat gebeuren, zeker in de stad overkomt ons dat vaak. Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de privacy van mensen, juist omdat het apparaat de hele omgeving filmt.
Met een 360 graden camera op reis, doen of niet doen?
We kunnen niets anders zeggen dan dat we het echt een meerwaarde vinden voor op reis. Naast het feit dat het echt heel tof is om beelden te maken die ervoor zorgen dat je je weer even op reis waant als je weer thuis bent, zijn de verschillende technieken om foto’s te maken ook echt gaaf. ISO-waarden, sluitertijd en witbalans zijn eveneens in te stellen, dus het is een behoorlijk veelzijdig apparaat dat echt unieke beelden maakt! Het duurt echt wel even voordat je de mogelijkheden van de camera helemaal kent, maar als je eenmaal ziet wat je ermee kan… Een aanrader! Momenteel is de 360 graden techniek ongelofelijk in ontwikkeling en is het echt nog behoorlijk pionieren met zo’n apparaat. Er zijn wat nieuwe apparaten aangekondigd, maar we durven niet te zeggen of de kwaliteit beter is en of deze wel ondersteund worden door verschillende browsers. Maar ach, het blijft leuk speelgoed én het is onwijs leuk naslagwerk voor jezelf en/of voor je omgeving!
Denk jij er ook over na om een 360 graden camera te kopen?
No Comments