Menu
Verenigde Staten

VS | Wat is Thanksgiving nou eigenlijk?

Thanksgiving is een Amerikaanse feestdag en wordt elk jaar gevierd op de vierde donderdag van november. Wat is Thanksgiving en waar moet je rekening mee houden als je in deze periode door Amerika reist?

Wat is Thanksgiving?

Vroeger was Thanksgiving vooral bedoeld om God te danken voor de oogst en andere goede dingen. Tegenwoordig is het een echte familiedag en staat het vooral in het teken van lekker eten. Het is een traditie om kalkoen te eten op Thanksgiving en daarom wordt het ook wel Turkey Day genoemd.

Naast de kalkoen worden er bijgerechten als aardappelpuree, zoete aardappels, sperziebonen en cranberry’s geserveerd. Het nagerecht bestaat veelal uit pecan pie en pumpkin pie. ’s Middags kijken de meeste mensen traditiegetrouw naar American Football.

Black Friday

De meeste mensen krijgen van hun werkgever ook de vrijdag na Thanksgiving vrij. Hierdoor ontstaat er een lang weekend van donderdag tot en met zondag. De meeste mensen reizen dan ook een heel eind om met elkaar Thanksgiving te vieren. De dag na Thanksgiving staat bekend als Black Friday. Black Friday staat geheel in het teken van shoppen! Deze dag geldt namelijk als het startsein voor de kerstinkopen. Dit is vaak de drukste dag van het jaar voor winkeliers.

De meeste winkels gooien hun deuren al zeer vroeg in de ochtend open, soms zelfs al om 4 uur ’s nachts! Het voordeel van shoppen tijdens Black Friday is dat winkels vaak hun hele assortiment in de uitverkoop gooien. Zo kun je dure producten tegen een spotprijs kopen of worden er nieuwe producten gelanceerd speciaal voor de feestdagen tegen een sterk gereduceerde prijs. Deze dag wordt Black Friday genoemd vanwege de drukte in en rondom de winkels, alhoewel er ook andere verhalen de ronde doen.

Reizen rond Thanksgiving

Thanksgiving kan een hele leuke periode zijn om te reizen, alleen heeft het ook zo zijn nadelen. Rondom Thanksgiving moet je rekening houden met langere wachttijden op vliegvelden, vooral rondom de security en paspoortcontrole. Mocht je op Thanksgiving een overstap hebben op een Amerikaanse luchthaven kan het dus zijn dat je je moet haasten om je volgende vlucht te halen.

Vliegtickets zijn vaak ook iets duurder vanwege de toename in de verkoop van tickets. Als je vroeg genoeg boekt of bijvoorbeeld een ticket boekt via een Nederlandse maatschappij heb je kans dat je wel een normale prijs betaalt. Daarnaast zijn alle overheidsgebouwen gesloten op Thanksgiving. Stel het posten van je vakantiekaartje dus nog even uit!

Reizen rond Thanksgiving

Natuurlijk heeft reizen rond Thanksgiving ook voordelen. Het is erg leuk om een nationale feestdag mee te maken, zeker omdat Amerikanen deze toch net wat uitbundiger vieren dan de Nederlanders. Nederlanders hebben vaak als motto: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, terwijl de Amerikanen juist alles uit de kast trekken om er een onvergetelijke dag van te maken.

Daarnaast kun je natuurlijk optimaal genieten van de Black Friday aanbiedingen. Voor de echt goede aanbiedingen zul je alleen wel vroeg je bed uit moeten, want de Amerikanen zijn er als de kippen bij als het gaat om kortingen. Daar kunnen wij Nederlanders nog wat van leren. (Couponing gezien op TLC? Anyone?). Als de wisselkoers goed staat en je krijgt ook nog eens 50% korting op een nieuwe iPad zou het je weleens honderden euro’s kunnen schelen!

Thanksgiving in Nederland

In Nederland besteedt men niet of nauwelijks aandacht aan Thanksgiving, alhoewel steeds meer winkels wel mee lijken te gaan in Black Friday. Zo gooit Apple vaak veel van zijn producten in de uitverkoop en doet ook Media Markt dit jaar mee aan de prijzenoorlog. (Ja echt! Apple!). Google maar eens op Black Friday Nederland om te zien welke acties er op Black Friday gelden! Ook kan het lonen om op Amerikaanse webshops te kijken en producten te laten verzenden naar Nederland. Die Black Friday bevalt ons wel!

Lees ook deze blogs over de VS

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.