Menu
Ecuador

Ecuador | Waarom je Baños niet mag overslaan!

Ecuador is misschien wel het meest veelzijdige land dat wij hebben bezocht in Zuid-Amerika. Je vindt er actieve vulkanen, canyons, super grote steden, boerendorpjes, extreem mooie kusten en natuurlijk de Galápagos niet te vergeten. Exact in het midden van het eiland ligt outdoorwalhalla Baños. We vertellen je in deze blog waarom je Baños niet mag overslaan!

De hoogste schommel van het land

Baños heeft ‘maar’ 15.000 inwoners, maar is desondanks een stad die heel veel te bieden heeft voor haar reizigers. Baños heet officieel Baños de Agua Santa en is gelegen tussen hoge groene bergen en actieve vulkanen. Overal om je heen zie en hoor je watervallen en een van de grootste trekpleisters is de grote schommel ‘Casa del Arbol’. Je komt bij Casa del Arbol met een toeristenbus, de lokale bus, de eigen auto of lopend.

Dat laatste is nog best een uitdaging; je doet er namelijk twee uur over om vanuit Baños naar de Casa del Arbol te lopen. Je wordt onderweg wel beloond met mooie uitzichten, dus als je conditioneel in staat bent een flinke wandeling te maken: doen!

De actieve vulkaan Tungurahua

Baños ligt in het dal van onder andere de beroemde actieve vulkaan Tungurahua. De naam klinkt al onheilspellend… De vulkaan steekt flink uit boven het dorp en is behoorlijk actief. Baños moet ook regelmatig geëvacueerd worden, maar de inwoners lijken het daar niet zo moeilijk mee te hebben. Op een onbewolkte dag is de Tungurahua goed te zien. En met een beetje geluk kun je op een heldere nacht – mits de vulkaan actief is – de rode gloed van de lava zien. Er gaan zelfs tours naartoe als de vulkaan weer actief is!

Het relaxte Baños

Baños ademt een en al sfeer. Bijna alles is op loopafstand en het is er relatief veilig. Het dorp barst van de vele restaurantjes, hostels en spa’s. Op straat vind je veel food trucks; de vraag is of je dat aandurft op straat in Ecuador. In Baños zijn ook veel toeristenbureautjes waar je tours kan boeken, want in de omgeving kun je prima bungeejumpen, raften en andere pittige outdoor activiteiten ondernemen! Wissel relaxen af met actief zijn, dan haal je het meeste uit je reis!

De ruta de las cascadas

Wie een beetje Spaans spreekt, weet wat we bedoelen: de route van de watervallen. Baños ligt in een diepe kloof en langs de rivier de Pastaza vind je dan ook overal watervallen. Het is aan te raden om een fiets te huren – mountainbike – en dan vanaf Baños oostwaarts te fietsen richting Puyo. Je maakt dan een 61 kilometer lange fietstocht langs de rivier. Niet schrikken, je gaat alleen maar downhill! Check van tevoren wel even hoe de fiets technisch is, je wil niet met 40 kilometer per uur onderuit gaan omdat je remmen het (wel of) niet doen. Eenmaal aangekomen in Puyo kun je de bus terug nemen met de fiets aan je hand.

Pailon de diablo

Er zijn tientallen watervallen waar je je aan kunt vergapen, maar de Pailon de diablo is toch wel de meest bijzondere. De waterval is maar liefst 80 meter hoog en de wandeling naar de voet van de waterval is dan ook zeker de moeite waard. Je gaat behoorlijk steil naar beneden, dus realiseer je dat je ook iedere stap weer omhoog moet zetten. Eenmaal bijna onderaan kun je via een smalle spelonk in de rotsen achter de vulkaan komen. En nee, je blijft niet droog!

Mirador Bellavista

Er zijn een aantal uitzichtpunten in Baños die een fenomenaal uitzicht bieden over het dorp. De bekendste is Mirador Bellavista, dat ‘mooi uitzicht’ betekent. Je kan er te voet naartoe lopen, hoewel het best een pittige klim is. Een andere optie is om te verblijven in het luxe hotel Luna Runtun. Dit hotel heeft een aantal natuurlijke vulkanische zwembaden, vanwaar het uitzicht over het dorp fantastisch is.

En nog veel meer!

Baños heeft nog veel meer te bieden dan bovenstaande activiteiten. Je kan op heel veel plekken abseilen, ziplinen, raften, bungeejumpen en quad rijden. Super leuk om te doen en vooral omdat je daarna lekker kan ontspannen in een van de gezellige hostels van het dorp. Je mag Baños niet verlaten voordat je melcocha hebt geprobeerd. In het dorp vind je overal snoepwinkels waar je dit kan halen. Je moet wel van zoete dingen houden, want jhet glazuur springt zo ongeveer van je tanden als je een hap neemt.

Ontdek het avontuurlijke Baños

Baños wordt niet voor niets een van de avontuurlijke hoofdsteden van Zuid-Amerika genoemd. Vanuit iedere grote stad kun je met de lokale (langeafstands)bus in Baños komen. Je kan er prima op de bonnefooi heen: er is vrijwel overal de mogelijkheid om te overnachten. Baños is echt een must-see en must-do voor iedereen die wel van een uitdaging houdt of gewoon even lekker wil relaxen! Dat is het fijne van deze plek: het is er allebei mogelijk!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.