Menu
Ecuador / Zuid-Amerika

7 redenen waarom Ecuador op je bucket list moet staan

Ecuador is een van de meest diverse landen in Zuid-Amerika. De grootste trekpleister? De Galápagoseilanden. Maar Ecuador heeft nog veel meer te bieden dan alleen de beroemde eilanden. Het land heeft zelfs de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld, de hoogste actieve vulkaan ter wereld én de hoogste berg ter wereld! En zelfs dan zijn er nog veel meer redenen waarom Ecuador op je bucket list moet staan!

#1 De route van de vulkanen

Ecuador is het walhalla als het gaat om vulkaandichtheid. Quito bijvoorbeeld, de hoofdstad, ligt maar liefst tussen 14 vulkanen verscholen. Handig? Nee. Maar is leven onder zeeniveau nu zo verstandig? In het midden van het land vind je de hoogste actieve vulkaan ter wereld: Cotopaxi. Op dit moment is het gebied rondom de vulkaan gesloten vanwege recente uitbarstingen. Cotopaxi is maar liefst 5897 meter hoog, maar dat is niet de hoogste berg van het land.

Die eer wordt toebedeeld aan Chimborazo met een hoogte van maar liefst 6310 (!) meter. Chimborazo is echter geen actieve vulkaan, maar is wel de hoogste berg ter wereld gemeten vanaf het middelpunt van de aarde. En ja, dat is maar liefst 2000 meter hoger dan de Mount Everest! Een andere indrukwekkende jongen is de Tungurahua, een vulkaan die op dit moment erg actief is. Het nabijgelegen stadje Baños is al meerdere keren enkele maanden geëvacueerd geweest vanwege uitbarstingen.

#2 Van jungle via hooggebergte naar de kust

Ecuador heeft een enorme diversiteit als het gaat om natuur. Van vulkanen en groene (sub)tropische bossen tot uitgestrekte stranden en perfecte golven om te surfen: Ecuador heeft het allemaal. En laten we vooral niet voorbijgaan aan het feit dat Ecuador misschien wel de meest bijzondere plek ter aarde heeft: de Galápagoseilanden. De Galápagoseilanden zijn alleen te bereiken vanuit Ecuador en dus perfect te combineren met een reis door Ecuador. Er zijn verschillende manieren om door het land te reizen, waarvan het openbaar vervoer veruit het meest goedkope is. Het is ook mogelijk om een auto te huren, echter liggen de prijzen daarvan vrij hoog. Het is wel een unieke ervaring, dus wil je eens iets anders, huur dan een auto en rijd zélf over de bergkammen van de Andes!

#3 De hoogstgelegen hoofdstad ter wereld

Ecuador heeft twee miljoenensteden: Guayaquil en Quito. Guayaquil ligt aan de kust en heeft het meest aantal inwoners van Ecuador. Quito ligt maar liefst drie kilometer hoger en is daarmee de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. Niet mee eens? Het klopt inderdaad dat La Paz nog hoger ligt dan Quito, maar La Paz is geen hoofdstad. De hoofdstad van Bolivia is namelijk Sucre en daarmee wint Ecuador het toch echt van Bolivia. Quito zelf is overigens absoluut de moeite waard om te bezoeken, zeker als je met een lokale gids op pad gaat die je de verhalen achter de kleine winkeltjes vertelt. En, op sommige plekken lijkt het net alsof je in een verhaal van Charles Dickens bent gestapt…

#4 Een bezoek aan de long van de wereld

De Amazonejungle wordt ook wel de long van de wereld genoemd. Ecuador heeft maar een klein gedeelte van de Amazone binnen haar landgrenzen liggen, maar wel een redelijk toegankelijk gedeelte. Met toegankelijk bedoelen we voornamelijk dat er mogelijkheden zijn om met een gids het gebied in te trekken, hoewel dat nog wel uren varen kan zijn. Het is een unieke ervaring om enkele dagen helemaal afgesloten te zijn van de buitenwereld en echt volledig op te gaan in de natuur. Het is niet mogelijk – en al helemaal niet aan te raden – om in je eentje op trektocht te gaan in de Amazone…

#5 Je komt sowieso terug met een betere conditie

Ecuador heeft een aantal pittige hikes waarbij je zeker weten aan je conditie werkt. Heb je er weleens over nagedacht wat een wandeling op zo’n 4000 meter hoogte eigenlijk met je conditie doet? Wedden dat je die tien kilometer straks een stukje harder loopt? Er zijn een aantal wandelingen die je kunt doen, waarvan de Quilotoa Loop wellicht de meest bekende is. Je loopt daarbij een rondje om het Quilotoa meer, waarbij je verschillende dorpjes passeert waar je nog de echte Ecuadoriaanse cultuur kan leren kennen.

Je begint de wandeling in het dorpje Quilotoa en in drie dagen loop je via Chugchilan, Isinlivi en Sigchos en rondje rondom het meer. De totale wandeling is ongeveer 40 kilometer. Ook rondom Cotopaxi kun je mooie wandelingen maken op hoogte. En wat denk je van Baños? Dé hoofdstad van de wereld als het gaat om extreme sports! Bungeejumpen, mountainbiken, ziplinen, canyoning… Stuk voor stuk conditieverhogende sporten!

#6 Surfen alsof je leven er vanaf hangt

Het laidbackdorpje Montañita staat erom bekend: het is het surfparadijs onder backpackers. Montañita is dé plek als het gaat om golven pakken, chillen op het strand en bruin worden alsof je leven ervan afhangt. Maar, wel goed smeren hoor! Ecuador ligt op de evenaar – daar komt de naam Ecuador (equator) ook vandaan – en je bent binnen no time een rode kreeft in plaats van iemand met een gezond bruin kleurtje. Een aantal dagen Montañita is een heerlijke afwisseling als je op reis bent in Ecuador en moet ook zeker onderdeel zijn van je reis!

#7 De meest bijzondere dieren ter wereld

En dit is natuurlijk wel wat Ecuador echt uniek maakt: de bijzondere inheemse diersoorten op de Galápagoseilanden. Je vliegt in anderhalf uur naar de eilandengroep in de Stille Oceaan. De Galápagoseilanden staan bekend om hun unieke diersoorten en het is dan ook écht de moeite waard om hier een deel van je reisbudget aan te spenderen. Van bizarre zeeleguanen tot reuzenschildpadden, in totaal vind je 90% van de aanwezige soorten nergens anders ter wereld. Heb jij zo’n vogel met van die blauwe pootjes al eens ergens anders gezien? Dat is toch hartstikke bijzonder!

Ecuador op je bucket list!

Je leest het al: Ecuador is ontzettend veelzijdig en een goed bereisbaar land. Het openbaar vervoer is goed geregeld, de laatste jaren is er veel aandacht geweest voor betere wegen en de mensen zijn er ontzettend vriendelijk. Het land is in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen wel duurder omdat er met de Amerikaanse dollar wordt betaald, maar het is absoluut geen reden om het land over te slaan!

Praktische informatie

Je boekt je tickets al vanaf €600 naar Quito, de hoofdstad van Ecuador. Deze goedkope vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Je kan met het openbaar vervoer reizen, maar het huren van een auto is ook echt te gek om te doen. Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.com, happycar.nl of momondo.nl! Zo weet je zeker dat je de goedkoopste huurauto boekt! Je overnachtingen boek je gewoon ter plekke via booking.com. Zo heb je de vrijheid om je route aan te passen waar nodig én kun je de goedkoopste prijzen van tevoren checken! En goed nieuws: je krijgt ook nog eens eenmalig €25 terug als je een overnachting boekt van meer dan €50 bij booking.com!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.