Menu
Nederland

Wadlopen voor beginners in Friesland!

De trap op… Nog drie treden… Langzaam wordt er steeds meer zichtbaar. De groene weiden, de smalle slootjes en niets meer dan de enorme zee die zich voor mij uitstrekt. Licht paniekerig kijk ik naar achteren: ‘gaan we dit echt doen?’. Er wordt twijfelend geknikt. Ja. Dit gaan we echt doen. Er klinken bemoedigende woorden. Ik kijk nog één keer naar mijn schone schoenen en bekijk mijn witte melkflesbenen.

Ik weet dat er geen weg meer terug is. Ik ga dit doen. Bij het hek vertelt de gids dat we vooral moeten blijven wandelen, de gids moeten volgen en oh ja… Gewoon blijven wandelen en niet stoppen! Een verontrustend verhaal volgt over vastzitten en touwen en ik slik een keer… Of drie. De gids knikt bemoedigend, draait zich om en met ferme stappen loopt hij richting het water. Het enige dat er dan nog door mijn hoofd schiet is dat ik het ga doen. Ik ga het gewoon doen. Ik ga voor het eerst wadlopen en ik vind het onwijs spannend!

Slik tijdens het wadlopen

Een kort knikje met het hoofd. Een stem die klinkt. ‘Nou, waar wachten jullie op?’ En met een big smile staat daar onze gids. Wachtend op de eerste stoere persoon die durft. Aarzelend, maar niet als eerste, stap ik naar voren. Het koude water in. Al gauw voel ik het koude water mijn schoenen binnenstromen.

Ik ril even en nog voordat mijn voeten echt drijfnat zijn voel ik dat ze opgeslokt worden door de bodem. Slik. Dat was waar de gids voor waarschuwde. Slik. Letterlijk. Bewegen! Ik moet bewegen! Wandelen, niet stoppen. Wandelen, niet stoppen. Dit mantra speel ik af door mijn hoofd en als een halve zool probeer ik grote stappen te zetten en te bewegen.

De woorden van het wad

Mijn hersenen zijn een stuk sneller dan mijn lichaam, want mijn voeten zitten vast. In lichte paniek span ik mijn beenspieren aan en kom ik los. Ik hoor nog net geen slurpgeluid, maar ik weet zeker dat het slik zich onder mijn voeten weer sluit alsof ik daar nooit geweest ben. Stap… Zuig… Trek… Oké. Het klinkt als een slechte pornofilm, maar dit zijn echt woorden van het wad. Oh my. En we moeten nog zo ver!

Een aantal diepe en zwarte slootjes verder komen we pas écht bij het wad. De moed zakt mij een beetje in de schoenen, want ik ben inmiddels al zwart van het slik, er zitten schelpjes in mijn schoenen en ik durf eigenlijk niet zo goed… Welkom bij wadlopen voor beginners!

Genieten op het wad

Bij de eerste stappen die ik zet zak ik diep weg, maar ik zie dat het verderop beter wordt. Zo snel als ik kan loop ik naar het ‘veilige’ gedeelte. Het water komt niet hoger dan mijn knieën, het slik is niet meer zo extreem zacht en ik durf zowaar om mij heen te kijken. En dan… WAUW! Wat is het hier eigenlijk mooi! Zee zo ver je kijken kan, modder zo diep je zinken kan en het ultieme gevoel van vrijheid overvalt me.

Stiekem durf ik zelfs te genieten en langzaam verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ik geniet van de zee, van de vergezichten en ik voel dat het kind in mij loskomt. Vieze schoenen, zwarte benen en vast een schram hier of daar, maar man… Wat kan ik daar van genieten!

Zeekraal, krabben en kwallen

Rustig waad ik verder door het water en onderweg zie ik krabben, kwallen en zeewier. Ik eet wat zeekraal en kom tot de conclusie dat dit een uniek stukje Nederland is… Dit is zowaar leuk! Ik luister naar de gids en ondertussen schiet ik een paar mooie plaatjes. Maar dan wordt het fris op het wad. Het gaat regenen en we moeten terug.

Soepeler dan op de heenweg keren we terug naar de Noordzijlpolder en ergens ben ik opgelucht als ik droog het geasfalteerde pad bereik. Opgelucht omdat ik niet drijfnat ben geworden, maar dit smaakt naar meer! Ik weet zeker dat ik ooit nog eens terugkeer om op een zonnige dag in een shirt en een korte broek met laag water te gaan wadlopen… Nederland heeft sowieso veel meer te bieden dan we soms denken!

Wadlopen voor beginners

Wadlopen. Je vindt het waarschijnlijk vreselijk óf fantastisch. Wadlopen is leuker als het zonnig en warm is, dat zal niemand ontkennen. Maar ook tijdens regen kun je de grootste lol hebben. De gouden tip? Ga nooit in je eentje het wad op, zeker niet als beginner. Zorg dat je een goede gids hebt die jou kan vertellen wat je wel en niet moet doen en wat de veilige plekken zijn om te lopen.

De Noordzijlpolder is een goede start om te wadlopen voor beginners.  Je kunt hier kennismaken met wadlopen en wellicht loop je later wel naar Schiermonnikoog! Kijk eens op de website van Stichting Wadloopcentrum Pieterburen voor meer informatie en stap uit je comfortzone! Wadlopen is echt zo erg niet, als het weer maar een beetje meewerkt… Neem in ieder geval schoenen mee die je dicht kunt veteren (het liefst hoge schoenen), een korte broek en een handdoek.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.