Menu
Nederland

Nederland | Do’s & don’ts in de Keukenhof

Neem jij het je ook ieder jaar weer voor: dit jaar gaan we naar de Keukenhof. En kom je er ieder jaar – meestal rond juni – weer achter dat de Keukenhof alweer dicht is? Dan is het nu tijd om er eens echt werk van te maken. Stap in de auto, rijd naar de Keukenhof en bezoek de attractie die ieder jaar weer miljoenen buitenlanders trekt.

De vooroordelen: waar of niet waar?

Jep. Alle vooroordelen zijn waar. Er worden bussen vol toeristen gedropt die uren later ergens weer een keer opgehaald worden. En ja, ook is er een molen waar iedere toerist graag een plekje op wil bemachtigen voor die geweldige foto, lappen mensen de bordjes ‘verboden op het gras te lopen’ aan hun laars, springen ze zonder waarschuwing in de focus van jouw camera en zou het zomaar kunnen dat jij als Hollander vindt dat je teveel betaalt voor de entree en een drankje.

De entree is namelijk vrij prijzig, voor een luttele €16,- per persoon en €6,- parkeerkosten ben je dan eindelijk binnen. Hiermee helpen we meteen een groot misverstand uit de weg: de Keukenhof is geen gebied, het is een park. Een park waar je dus entree voor moet betalen. Het gebied waar je altijd de foto’s van ziet (lange gekleurde bollenvelden) heet de Bollenstreek en bevindt zich wel in hetzelfde gebied, maar dat is dus niet de Keukenhof. Toch is de Keukenhof zelf absoluut de moeite waard om te bezoeken, want nergens vind je zoveel goed onderhouden perkjes als in de Keukenhof!

Don’ts in de Keukenhof

Er zijn een aantal dingen die je beter kunt vermijden als je naar de Keukenhof gaat. Of in ieder geval zoveel mogelijk probeert te voorkomen.

 • Ga niet pas in de middag naar de Keukenhof. Het is vaak erg druk (file!) en de kans dat je niet meer kunt parkeren is dan vrij groot;
 • Probeer het weekend te vermijden, dan is het topdrukte qua dagjesmensen en de kans dat je veel ziet is nihil;
 • Kijk uit waar je loopt en spring niet zomaar in beeld van iemand die aan het fotograferen is, heel irritant;
 • Loop niet over het gras en door de perkjes, de volgende bezoeker wil er ook vast van genieten. Daarnaast sta je continu in de weg als je door het gras loopt en iemand wil een foto maken. Echt, er zijn genoeg paadjes!

Do’s in de Keukenhof

Natuurlijk is het fijner om te weten wat je wél moet doen in plaats van wat je niet moet doen.

 • Bezoek de Keukenhof op een zonnige dag, de kans op mooie foto’s is dan groter. Let wel op dat je niet tegen het zonlicht in fotografeert (alhoewel dat ook een heel mooi effect kan hebben als je dat op de juiste manier doet);
 • Ga zo vroeg mogelijk. De meeste mensen komen pas tegen de middag aan, maar rond 08.00 uur heb je het rijk bijna voor jezelf alleen;
 • Zoek van tevoren op waar je met korting kaartjes kunt kopen voor de Keukenhof. Zo heeft de NS vaak leuke acties!
 • Kijk van tevoren op de website van de Keukenhof om te zien welke activiteiten er zijn en probeer deze dagen zoveel mogelijk te vermijden vanwege de drukte, tenzij je de activiteit zelf graag mee zou willen doen;
 • Neem je eigen eten en drinken mee om de kosten een beetje te drukken. Er zijn kluisjes beschikbaar voor als je niet de hele dag wil slepen met je spullen;
 • Moet je naar de wc vlak voordat je naar huis gaat? Vermijd dan de lange wachtrijen op drukke dagen door net buiten de uitgang te gaan (van Entrance Extra), daar zijn ook toiletten.

De Bollenstreek bezoeken

De Bollenstreek is het gebied met de eindeloze gekleurde bollenvelden tussen Leiden en Amsterdam. Een goed toegankelijk gebied om de bollenvelden te bezoeken is rondom Lisse en Noordwijkerhout. Het leukste is om vooral van de N-wegen af te gaan en de kleine tuinderswegen te bezoeken. Je rijdt tussen de vele gekleurde bollenvelden en er zijn regelmatig mogelijkheden om te stoppen. Probeer de navigatie zoveel mogelijk te negeren en vooral op gevoel en op zicht te gaan rijden. De bollenvelden vallen ontzettend op en wie weet wat je dan weer tegenkomt… Vergeet ook vooral geen bos tulpen te kopen langs de weg, daar steun je de lokale ondernemer mee!

Je kunt er ook voor kiezen om niet moeilijk te doen en de tulpen velden te ontdekken met een stoere Renault Twizy. Dit is een kleine elektrische auto waarmee je middels een guided GPS tour de bollenstreekt door kunt rijden. Je boekt deze tour gemakkelijk online bij Renzy, in de periode 28 maart t/m 12 mei.

Fotograferen in de Keukenhof

Eerlijk… Zelfs de meest slechte fotograaf schiet hier mooie plaatjes! De kleuren zijn zo overweldigend en het biedt mogelijkheden om dingen uit te proberen. Let er wel op dat je niet zomaar voor iemands beeld springt omdat je zelf per se een foto wil maken. Er zijn genoeg bloemen, er is genoeg ruimte en neem de tijd om een mooie foto te maken.

De Keukenhof bezoeken

Je kunt de Keukenhof bezoeken t/m 21 mei 2017. Het park is dagelijks geopend van 08.00 tot 19.30 uur. Je vindt de Keukenhof op Stationsweg 166A in Lisse of je kunt de bordjes Lisse en / of Keukenhof volgen vanaf de snelweg.

Wij waren aangenaam verrast door de Keukenhof en de omgeving van de Keukenhof. Als Nederlander moet je hier eigenlijk echt een keer geweest zijn. Chinezen en Japanners reizen de halve wereld over om onze tulpen te komen bewonderen terwijl de meeste Nederlanders zelf geen idee hebben wat de Keukenhof eigenlijk is. Gek eigenlijk hè?

Wat vind jij de leukste Nederlandse toeristische attractie?

1 Comment

 • sweettflower@hotmail.com'
  Lekker Logeren
  maart 23, 2019 at 8:10 am

  Keukenhof is zeker de moeite! Ben er al een paar keer geweest. Ben dol op tulpen, dus the place to be! Het Zuiderzeemuseum en het Nederlands Openluchtmuseum staan ook bijna jaarlijks op het programma.

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.