Menu
Europa / Polen

Polen | What to do in Krakau?

Een reis naar Polen… Misschien niet je eerste keuze wanneer je denkt aan een vakantie-locatie. Toch is het een echte aanrader en de prachtige stad Krakau mag dan absoluut niet aan je reisplan ontbreken. Benieuwd wat je daar allemaal kunt doen? Let’s find out what to do in Krakau!

What to do in Krakau?

Krakau is een echte studentenstad. Dit merk je meteen aan de fijne sfeer die er hangt en de vele bars. Juist hierdoor bruist de stad van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Wij zouden maar al te graag studeren in deze romantische en veel te mooie stad. Zit een (nieuwe) studie er voor jou niet meer in? Dan kun je ook heerlijk een paar dagen weg naar Krakau! Houd rekening met een volle planning, want er is genoeg te zien en te doen. Wil je weten wat? Lees dan snel verder.

#1 Verdwalen door het middeleeuwse centrum

Het historische centrum van Krakau staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is zeker te begrijpen. Het centrum is omringd door stadspark, waar je heerlijk kunt wandelen. Op de plek van dit stadspark stonden ooit de verdedigingsmuren van Krakau. Via de 13e eeuwse St. Florian’s gate kom je het centrum binnen. Vervolgens zie je het ene mooie oude gebouw na het andere. Overal is wat te zien en de legendes vliegen je om de oren. Een aanrader is ook zeker om met een free walking tour mee te gaan! Deze (vaak jonge) gidsen geven de leukste tours met een hoop humor en geheel vrijblijvend. Zo zie je het middeleeuwse Krakau door de ogen van een local en krijg je de mooiste legendes te horen. Ben je nu al benieuwd naar een aantal van deze legendes? Lees dan deze blog van travelgirl Mirthe.

#2 Wawel

Bovenop de heuvel de ‘Wawel’ liggen de gelijknamige kasteel en kathedraal. Het is een interessant bouwwerk, want alles heeft een totaal andere bouwstijl. Dit maakt het geheel uniek en in onze ogen erg mooi. Hier is het prachtige Krakau begonnen, dus een bezoek aan Wawel mag echt niet ontbreken.

#3 De Wieliczka zoutmijnen

Bij aankomst bij de Wieliczka zoutmijnen waan je je direct in de Efteling. Het ziet er namelijk precies zo uit als de Baron 1898, maar dan zonder achtbaan waarbij je in de diepte stort. Je krijgt met een groep van ongeveer vijftien personen een eigen gids en die zijn erg goed opgeleid! Geen standaard praatje en saaie verhalen, maar een grote dosis humor en je wordt geboeid van begin tot eind. Je start met een afdaling van 390 treden naar beneden en in totaal leg je twee kilometer af tijdens de tour, wat pas 1% is van het gehele mijnstelsel.

Polen zou Polen niet zijn als ook rondom deze mijn een mooie legende hangt. Zo zou de dochter van de Hongaarse koning getrouwd zijn met de koning van Polen. Voordat ze vertrok gooide ze haar ring in de mijnen van haar vader en ze voorspelde dat de ring teruggevonden zou worden in Wieliczka, in een bedding van zout. Daar werd hij inderdaad teruggevonden door mijnwerkers, die daarmee ook op deze nieuwe zoutmijn stuitte. In de zoutmijnen is een immens grote kapel gebouwd, die gewijd is aan deze prinses. Alles in deze kapel is gemaakt van zout! Er is nog veel meer moois te zien in de Wieliczka zoutmijnen, maar het ontdekken hiervan laten we aan jouw over. Dat het een aanrader is, mag duidelijk zijn. Oh en die 390 treden hoef je niet meer omhoog hoor! Dat doe je gewoon met een ouderwetse mijn-lift.

#4 Auschwitz

Wie aan Krakau denkt, denkt daarbij helaas ook aan het dichtbijgelegen concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Wil je meer weten over hoe een bezoek aan deze indrukwekkende plek eruit ziet? Lees dan deze blog van travelgirl Sylvana. Zij neemt je mee in haar beleving rondom haar bezoek aan Auschwitz, zodat je goed voorbereid bent in wat je te zien gaat krijgen. Een tip: boek vooraf je tickets voor Auschwitz. Het is er elke dag erg druk en het kan zomaar zijn dat de groepen vol zitten.

#5 De pubcrawl van Krakow Crawl

Om deze blog en jouw dag in Krakau af te sluiten met iets feestelijks gaan we door met de pubcrawl! Krakau is zoals eerder al aangegeven is, een echte studentenstad met zijn 24 universiteiten en meer dan 200.000 studenten. Tel daar de lage prijzen voor drank bij op en je hebt een mooi feestje te pakken. De pubcrawl vertrekt dagelijks om 21:45 vanaf het marktplein voor St. Mary’s Church en je leert gegarandeerd gezellige medereizigers kennen. Of je hier de volgende dag nog wat vanaf weet is een andere vraag…

Kortom: What to do in Krakau?

Aan één dag in Krakau heb je beslist niet genoeg. Voor het bezoek aan de Wieliczka zoutmijnen en Auschwitz moet je ieder al een dag rekenen. Verdwaal vervolgens door de middeleeuwse straten, eet een ijsje bij Wawel en sluit de dag af tijdens een geweldige pubcrawl. Één ding is zeker, deze stad zal je betoveren met zijn schoonheid, maar ook met zijn legendes. Benieuwd naar deze oude verhalen? Lees dan onze eerdere blog over de legendes van Krakau!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.