Menu
Europa / Polen

Polen | De legendes van Krakau

Houd jij van de middeleeuwen, knusse gezelligheid en mooie gebouwen? Dan ben je in Krakau aan het juiste adres! Deze stad is een absolute aanrader voor een citytrip en verovert dagelijks weer vele harten van reizigers over de hele wereld. Het centrum van Krakau staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En zoals elke oude stad heeft ook Krakau zijn legendes, so be prepared en lees hier de legendes van Krakau!

De legendes van Krakau

De legende van Krakau zijn wereldberoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. Legendes maken een stad mysterieus en de vraag is natuurlijk altijd: kloppen de legendes? Je leest hier over de beroemdste legendes van Krakau en natuurlijk of ze waar zijn of niet…

St. Mary’s Church

Deze kerk valt je meteen op wanneer je het middeleeuwse marktplein op loopt. Dit is trouwens het grootste marktplein van Europa. Wat je waarschijnlijk ook al snel opvalt, is dat de twee torens van St. Mary’s Church verschillen in lengte. De legende gaat dat de twee torens zo verschillend zijn, omdat ze door twee broers zijn gemaakt. De oudste broer werkte aan zijn toren en vond hem op een dag hoog genoeg. Hij besloot de bouw af te ronden en op vakantie te gaan. De jongste maakte van dit moment gebruik door, hoe kan het ook anders, zijn toren langer te maken. Hij wilde van zijn ondergewaardeerde positie als jongste af. Zijn broer kwam terug van vakantie en zag dat zijn toren kleiner was dan die van zijn broertje. Hij besloot zijn eer te redden door zijn broertje te vermoorden, maar had daar zoveel verdriet van dat hij zelfmoord pleegde.

Het mes in de markthal

Je staat voor St. Mary’s Church, draait je om en loopt richting de markthal te midden van het marktplein. Je kijkt eens goed en ziet onder de overkapping een vreemd voorwerp hangen, namelijk: een mes. Dit is het mes waarmee de oudere broer zijn jongere broertje vermoord zou hebben en waarmee hij vervolgens zelfmoord heeft gepleegd. Het is natuurlijk gek dat dit mes daar zo in het openbaar kan blijven hangen zonder gestolen te worden. Vandaar dat er een replica hangt. Het echte mes is inderdaad al eens gestolen.

Koning Zygmunt

Deze koning is berucht in Krakau en beroemd in Warschau. Hij heeft namelijk de hoofdstad van Polen verplaatst van Krakau naar Warschau. Naar legende is dit gebeurd na een ongeluk met proeven die hij deed. Koning Zygmunt wilde iets ontwikkelen wat steen in goud verandert. Tja, geef hem eens ongelijk, want wie wil dat nou niet? Tijdens het doen van deze proeven ging er echter iets mis en ontplofte de helft van het kasteel (Wawel). Vandaar dat het kasteel zoveel verschillende bouwstijlen zou hebben.

Wawel kasteel en kathedraal

Onder het prachtige kasteel bovenop de heuvels in Krakau leefde lang geleden een draak. Deze draak at alleen maagden. De dochter van de koning liep daardoor groot gevaar. De koning besloot een bericht uit te sturen. De persoon die de draak kon verslaan, mocht trouwen met zijn dochter. Eén ridder was dapper genoeg. Hij maakte een aas met spicy kruiden en gooide dit onder het kasteel. De draak beet in het aas en stond in brand. Hij sprong de rivier in en dronk al het water tot hij explodeerde. De ridder trouwde met de prinses en ze leefden nog lang en gelukkig. Best jammer als je hierna concludeert dat de ridder ook gewoon had kunnen trouwen met de prinses, zodat ze geen maagd meer was.

De legendes van Krakau, ga jij ze ontdekken?

We hoeven je niet te vertellen dat deze legendes natuurlijk maar verhalen zijn. Zo is één toren van St. Mary’s Church langer omdat het een wachttoren is, werd het mes op het marktplein gebruikt voor executies in de middeleeuwen (maar hij is wel écht gestolen) en zijn de gebouwen bij het kasteel zo verschillend vanwege geldgebrek. Iedere koning bouwde weer een eigen stukje aan, in eigen stijl en met eigen geld. En is het verhaal van de draak natuurlijk gewoon erg cool om te vertellen. Maar feit is dat je bij een bezoek aan Krakau voelt dat je door het verleden loopt. De legendes komen tot leven. Krakau heeft nog veel meer van deze mooie oude verhalen. Ben jij klaar om ze te ontdekken?

Praktische informatie

Je boekt je tickets al vanaf €71 naar Krakau. De goedkoopste vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Om de stad te ontdekken heb je geen auto nodig, maar kun je alles lopend of met het openbaar vervoer doen.

Je overnachtingen boek je gewoon ter plekke of van tevoren al via booking.com.  Goed nieuws: je krijgt ook nog eens eenmalig €25 terug als je een boeking doet van meer dan €50 bij booking.com! Je krijgt het bedrag retour als je weer terug bent van je reis.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.