Menu
België

België | Fietsen in Antwerpen met Antwerp by Bike

De zomer loopt op zijn einde. Zwarte zaterdagen kleuren weer wit, de autosnelwegen worden weer wat overzichtelijker én jouw agenda loopt wellicht alweer wat voller. Toch is er geen nood aan de man. Eerder schreven we al hoe je het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast kan houden, maar de beste tip is natuurlijk: ga eropuit en bezoek Antwerpen! Deze bruisende en veelzijdige stad biedt veel cultuur en geschiedenis en biedt daarnaast ook nog eens een prima winkelaanbod. Ik ging fietsen in Antwerpen en deel de leukste must sees met jullie!

Met de trein naar Antwerpen

Het fijne en handige aan deze stad is dat je er niet ‘ver weg’ voor hoeft. Met de trein ben je er namelijk al binnen een paar uur. Het is prettig dat je gewoon met de NS kan reizen, waardoor je niet zowel op de Nederlandse als op de Belgische routeplanner hoeft te kijken. Daarnaast hoef je maar één ticket aan te schaffen en kun je vanuit Nederland gewoon blijven zitten tot in Antwerpen!

Antwerpen by Bike

Begin juli mocht ik deelnemen aan een fietstocht georganiseerd door Antwerp by Bike  en Cyclant. Deze organisaties verhuren fietsen aan toeristen die Antwerpen op de fiets willen verkennen. Afhankelijk van jouw plannen en interesses, zijn er verschillende routes met een persoonlijke gids beschikbaar.

De fietsverhuur Antwerpen by Bike vindt je op het Steenplein, een kwartier met de bus vanaf centraal station en slechts een half uurtje lopen door het centrum via de Sint-Jacobs Markt. Voor de mensen die van wandelen en fietsen houden, een handige combi.

De fietsverhuur Cyclant zit naast Antwerpen Centraal en is zeer betaalbaar. Binnen een paar minuten fiets je de binnenstad van Antwerpen al binnen!

Fietsen in Antwerpen 

Door heel Antwerpen heen liggen er goede paden om te fietsen. Door het brede aanbod aan routes door het centrum, parken, (historische) woonwijken en de buitenkringen maakt dat je met een veilig en zeker gevoel door Antwerpen fietst. Daarnaast is het in België niet verplicht om een helm te dragen. Het dragen van een helm zie je in landen als Duitsland en Amerika steeds meer en in sommige delen is het zelfs verplicht. Toch vinden wij (ervaren) Nederlands het fietsen zonder helm meer dan prima!

Antwerpen

Must sees in Antwerpen

Er zijn een aantal plek in Antwerpen die we je graag willen aanraden om te bezoeken. Deze plekken zijn allemaal te bereiken met de fiets en dus ideaal voor een dagje in Antwerpen.

De Diamantenwijk

Vanaf het Centraal Station is de Diamantenwijk makkelijk aan te fietsen. Deze wijk wordt gekenmerkt door het grootste aantal orthodoxe Joodse inwoners in het westen van Europa. En daarnaast is deze wijk het centrum van de Antwerpse diamantindustrie. Het is misschien wel de bekendste industrie van Antwerpen. Per jaar worden er miljarden verdiend aan de omzet van diamanten.

De Groenplaats

De Groenplaats is een plein dat omcirkeld wordt door oude gebouwen, kerkjes en stukken historie vanuit het bruisende Antwerpen. Dit plein ligt centraal in het centrum van de stad en biedt vanuit hier een geruime keuze aan winkels en terrasjes voor een nodige culturele onderbreking.

De Grote Markt

Dit plein is misschien wel hét centrum voor de oude stad. Hier vind je onder andere het ‘nieuwe’ gemeentehuis. Dit gemeentehuis is gebouwd op de plek waar het oude gemeentehuis helaas ooit afbrandde. Om de saamhorigheid vanuit Antwerpen met de rest van de wereld uit te beelden, steken er tientallen vlaggen van handelspartners, zusterstaten en landen waarmee een vriendschappelijke band wordt onderhouden, uit de ramen van het Antwerpse gemeentehuis. Dit biedt een indrukwekkend eerbetoon aan de vrede, eenheid en veiligheid die een land als België waarborgt. Dit heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met Brussel, het hart van de EU. Natuurlijk hangt de Nederlandse vlag er ook bij!

Overige must sees in Antwerpen

De haven van Antwerpen is misschien nog wel indrukwekkender dan de haven van Rotterdam. De haven behoort tot een van de grootste binnen de wereldhandel en is daarom niet alleen voor Antwerpen en België onmisbaar. Naast alle must sees zijn ook zeker de buitenwijken de moeite waard om een blokje om te rijden. Hier spot je vaak geweldige street art, die je zelfs op een viaduct naast de snelweg nog nooit gespot hebt. Groot, klein, breed en alle kleuren van de regenboog. Neem zeker een extra geheugenkaart mee voor je camera!

Ga nog een rondje in Antwerpse eigen London Eye: The View On The Zoo. Dit reuzenrad staat er helaas maar een klein gedeelte per jaar (in het zomerseizoen), maar biedt wel een te gek uitzicht over het nabij gelegen dierenpark: Antwerpen Zoo. Heb je hier geen tijd voor of staat het reuzenrad er niet? Dat is meteen een goede reden om ooit nog eens terug te komen naar Antwerpen! Vergeet ook geen bezoek te brengen aan het stadspark, hier kun je heerlijk tot rust komen. Het park is goed onderhouden en je onttrekt je even van de drukte van de stad.

Fietsen in Antwerpen

Een stedentrip naar Antwerpen

Ik was erg onder de indruk van Antwerpen, de historie, en de glorie zo dicht over de grens. Je komt er makkelijk met de trein, je kan er dus in één dag naartoe. Het leukste is natuurlijk om te fietsen in Antwerpen, zo zie en ontdek je de stad het beste. Een leven niet gefietst in Antwerpen is een leven niet geleefd, dus op naar Antwerpen! Voor meer informatie over fietsen in Antwerpen: https://www.visitantwerpen.be. Je vindt hier verschillende fietsroutes met en zonder gids, fietsverhuur, deelfietsen en fietstaxi’s.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.