Menu
België / Europa

België | Off the beaten path in Vlaanderen

Wil je een weekendje weg, maar niet te ver? Dan kom je al gauw uit bij onze zuiderburen. België is erg in trek met z’n prachtige steden zoals Brugge, Antwerpen, Gent en Brussel. Deze steden zijn uiteraard een bezoek waard, maar je kan ook eens buiten de gebaande paden kijken. Wanneer je deze toeristische steden verlaat, wacht je een prachtige streek met heel wat onbetreden paden. Vlaanderen heeft ontzettend veel pittoreske dorpjes, verscholen tussen het groen. Daarbij heeft elk dorp door de jaren heen zijn eigen stijl ontwikkeld, een evolutie die voor een grote diversiteit heeft gezorgd. Natuurlijk zijn er dorpen bij die absoluut niet knap genoemd kunnen worden, maar er zijn minstens evenveel pareltjes te ontdekken.

Dit zijn de 8 mooiste dorpen in Vlaanderen.

#1 Lissewege

Lissewege is een West-Vlaams dorp dat ook bekend staat als ‘het witte dorp’. Een naam die deze schilderachtige plek niet gestolen heeft. Een gevoel van eenheid en authenticiteit overvalt je hier en wordt nog sterker gemaakt door de gigantische kerk van het dorp. Bezoek zeker ook de legendarische en historische schuur ‘Ter Doest’ als je in Lissewege bent.

#2 St-Amands

In Antwerpen vind je aan de Schelde het mooie St-Amands. Het dorp zelf komt vrij authentiek over, maar alles staat of valt natuurlijk met de nabijheid van het water. De natuurlijke omgeving is om vingers en duimen bij af te likken en leent zich bij uitstek tot een wandeling of fietstocht. Een oase van rust waar je je camera meer dan eens boven zult halen.

#3 De Haan

De West-Vlaamse kustplaats De Haan schittert door de ruime aanwezigheid van Belle Epoque. Het lokale bestuur heeft er in het verleden altijd op toegezien dat hoogbouw geen kans kreeg en het resultaat is prachtig. Talloze authentieke huisjes met schitterende geveldetails. Een wandeling langs de dijk is hier een must!

#4 Kasterlee

Het Kempische Kasterlee heeft zijn plaats op deze lijst vooral te danken aan natuurschoon. De dorpskern zelf is weinig bijzonder, maar de natuur maakt veel goed. Zo domineert de rivier ‘Kleine Nete’ het landschap volledig en zijn er tal van bossen om in te verdwalen. Bezoek zeker eens het kabouterbos, waar de mulle zandgrond voor knappe taferelen heeft gezorgd.

#5Oud-Rekem

Het Limburgse dorp Oud-Rekem ligt tegen de Nederlandse grens geplakt en biedt misschien wel de mooiste dorpskern van Vlaanderen. Het is een dorp dat je per fiets moet verkennen en dat een overdaad aan statige gebouwen telt. Bezoek zeker ook even het lokale restaurant ‘In de oude God’.

#6 Bazel

Het Oost-Vlaamse Bazel heeft misschien een gekke naam, maar is de moeite waard. De dorpskern is vrij rustiek en straalt een bepaalde werkmanslust uit, maar de echte topper is het natuurgebied tussen het dorp en de Schelde. Bezoek zeker ook even het lokale kasteel als je dan toch in Bazel bent.

#7 Hakendover

Het Vlaams-Brabantse Hakendover staat bekend om de jaarlijkse paardenprocessie en dat zie je ook terug in de streek. De vele herenboerderijen die je hier tegenkomt zijn dan ook de belangrijkste reden waarom Hakendover een vermelding krijgt bij de mooiste dorpen van Vlaanderen.

#8 Baarle-Hertog

Baarle-Hertog is an sich niet het mooiste dorp van Vlaanderen. De unieke situatie van het dorp maakt het echter wel het bezoeken waard. Het is namelijk een enclave, die volledig omgeven ligt door Nederlands grondgebied. Een grens die soms recht door huizen loopt, en dat is vrij uniek!

Dus, als je eens iets nieuws wil ontdekken dichtbij huis, denk dan eens aan deze dorpjes en geniet van het Vlaamse platteland.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.