Menu
Avontuur / Europa / Kamperen / Luxemburg

Wandelen rond de Mullerthal trail met kinderen

Als je jezelf gaat verdiepen in de mooiste wandelingen in Luxemburg dan kom je al snel bij de Mullerthal trail uit. Toen wij hier over gingen lezen schrokken we van de lengte, afstand en intensiteit van de routes. Het is niet mogelijk om de Mullerthal trail met (kleine) kinderen (in een draagzak) te lopen tenzij je een pro bent… Teleurgesteld maar vastberaden gingen we op zoek naar een loophole om toch de Mullerthal trail met kinderen te kunnen lopen. In deze blog delen we de mooiste stukken van de route en de omgeving zodat jullie óók kunnen genieten van de prachtige natuur in Luxemburg.

B2 wandelroute rondom Berdorf

Berdorf wordt ook wel het hart van de Mullerthal trail genoemd en is een walhalla voor klim- en boulder fanaten. Op deze route vind je het onder klimmers bekende gebied; Wanterbaach. Klimmen is hier alleen toegestaan voor leden van erkende klim- en bergverenigingen. Vanaf 10 jaar kun je in Berdorf een klimcursus volgen. Volgens ons is de B2 wandelroute rondom Berdorf een kleine samenvatting van de Mullerthal trail en kun je deze beter lopen dan de hele Mullerthal trail met kinderen.

De gehele route staat omschreven als een gemiddeld zware route van 4 kilometer en zou in twee uur te lopen zijn. Echter kun je op een aantal punten een extra stuk toevoegen waardoor de gehele route op zo`n 8 kilometer uitkomt en wij er ook vier uur over gedaan hebben. Wij hebben alle extra punten bezocht en zouden dit ook aanraden om te doen.

B2 route rondom Berdorf start bij Camping Martbusch Berdorf. Verblijf je ergens anders dan kun je tegenover de camping gratis parkeren.

Op deze route vind je karakteristieke zandsteen rotsen en diepe kloven die ontstaan zijn door erosie. Voor de avonturiers is er de Raiberhiel. Via een smalle ingang ga je een grot in en via een ijzeren ladder omhoog en naar buiten. Je komt dan uit op het Adlerhorst. Voor deze d-tour heb je een zaklamp nodig en flink wat lef! Een ander hoogtepunt op deze route is de Siweschlëff. Dit zijn zeven spleten in een gigantische rots. Volg de nummertjes en wandel door dit doolhof van spleten. De laatste spleet is maar 30 centimeter breed! Eventueel kun je de laatste overslaan.

Tips:

Wist je dat het openbaarvervoer in Luxemburg gratis is?

Wandelen vanaf Camping Auf Kengert naar Larochette

Tijdens onze kampeervakantie verbleven wij op Camping Auf Kengert. Deze kindvriendelijke camping met zwembad, meerdere speeltuinen, binnenspeeltuin en heerlijk vers brood in de ochtend voldeed aan al onze wensen. Vind jouw perfecte camping eenvoudig via de website van de ANWB.

Vanaf de camping loop je in een klein uur grotendeels bergafwaarts naar Larochette. Onderweg geniet je van de prachtige rotspartijen die karakteristiek zijn voor deze regio. Je passeert kleine beekjes die uit de bergwand sijpelen en kunt gluren in de spleten van de rotsen. Tijdens de wandeling hoor en ruik je de natuur en in de verte zie je de rivier stromen. Wij waren erg onder de indruk na deze wandeling en tevens onze eerste kennismaking met de natuur in Luxemburg.

Je moet terug lopen (of iemand je op laten halen in het dorp met de auto), al vonden wij dit redelijk zwaar. Op de terugweg kun je er ook voor kiezen om de W5 terug te nemen. Dit is een redelijk vlakke en makkelijke route. Wij vonden deze erg saai en daardoor pittig omdat je toch blijft stijgen. Je loopt dan een stukje terug richting het kasteel van Larochette, gaat daar ook met de trap naar boven en volgt de weg en de bordjes W5.

Kallektuffquelle

Vanaf de parkeerplaats Schiessentümpel is het 1,4 kilometer wandelen. Dit is de korte route. Je kunt wanneer je in het bos bent aangekomen de keuze maken om een langere route te nemen. Met kinderen raden wij dit niet aan in verband met de afstand en zwaarte. De route loopt via een vlak pad en op het eind is er een trap naar beneden die je naar de Kallektuffquelle leidt.

Hier aangekomen zie je kristalhelder water over de rots de poel in sijpelen. Wij vonden het een indrukwekkend natuurfenomeen. De Kallektuffquelle is onderdeel van route 3 van de Mullerthal Trail.

Bezoek de Kallektuffquelle en de Schiesentümpel bij voorkeur voor de middag om drukte te omzeilen. Wij hebben beide wandelingen in een paar uur gedaan omdat de totale afstand voor ons goed te doen was. Je parkeert de auto op de (kleine en drukke!) parkeerplaats “Parking Schiessentümpel” langs de weg. Vanaf de parkeerplaats is de Kallektuffquelle de ene kant op en de Schiessentümpel de andere kant op. Wij vonden dit fijn omdat we dan een keer geen geplette banaan hadden tijdens de wandeling maar een banaan die heel op ons lag te wachten in de auto na de eerst wandeling.

Schiessentümpel waterval

In het Luxemburgs Schéissendëmpel genoemd. Deze bijzondere waterval gelegen aan de Zwarte Ernz is vanaf de parkeerplaats eenvoudig te bezoeken. De brug boven de waterval is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Steek vanaf de parkeerplaats de weg over en loop naar de bergwand. Hier start de wandeling. Op de terugweg loop je via de stoep aan de kant van de weg terug. Heen en terug is de route 1 kilometer.

Dit waren de vier routes die wij rond de Mullerthaltrail met kinderen hebben gelopen. We gaan zeker nog een keer op vakantie in dit groene land om nog meer te ontdekken. Veel wandelplezier en vergeet niet om goede wandelschoenen te kopen voor jou en de kinderen!

Het kan zijn dat er in dit artikel affiliate links staan. Als je via deze links boekt dan ontvangen wij hier een kleine commissie voor. Dit kost jou niets extra en hierdoor kunnen wij mooie reistips voor jou blijven verzamelen. Dus mocht je na het lezen van dit artikel een reis boeken dan is het super als je dit via onze links kunt doen.

XOXO de Travelgirls

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.