Menu
Gezondheid / Interview

Interview | Vliegen in Corona tijd, gewoon doen!

Vol spanning was iedereen aan het wachten op het verlossende woord. We mogen weer op vakantie en gaan vliegen! Miljoenen vakanties waren gecanceld, voor de reisbranche is de klap ongelofelijk groot geweest. Travelgirl Lara zat op de eerste vlucht met Airmalta richting Malta en beantwoord een aantal vragen over hoe zij dit ervaren heeft. Deze blog is bedoeld om jullie een beetje gerust te stellen, zodat jullie allemaal weer lekker zorgeloos kunnen reizen. Vliegen in Corona tijd, wij zeggen doen!

Hoe was het om te vliegen in Corona tijd?

Uhm, een beetje vreemd. Tot nu toe had ik het openbaar vervoer gemeden. Voor het eerst met een mondkapje op zitten voelde een beetje claustrofobisch. Ik had het gevoel dat ik weinig zuurstof kreeg. Het vliegen zelf was gewoon zoals anders … een beetje saai maar wel alle tijd om tot rust te komen.

Voelde je jezelf veilig?

Ja, op het moment dat je op Schiphol bent staat er op verschillende punten aangegeven dat je een mondkapje moet dragen. Op andere punten hoef je geen mondkapje te dragen. Daarnaast waren er in de wachtrijen gele tegels gemaakt die 1,5 meter afstand aangaven. Hier hielden alle passagiers zich goed aan. Het was veel rustiger dan normaal op Schiphol dus dit was ook wel lekker relaxed. Normaal vind ik Schiphol een beetje overweldigend.

Code groen, geel, oranje, rood hoe zit het nou?

Nou code groen en rood spreken denk ik voor zich. Groen is een dikke vette GO! En rood is een dikke vette NO! Hier houd ik mijzelf eigenlijk altijd aan. Bij oranje heb je wel een keuze te maken, je reisverzekering is namelijk niet geldig. Dit houd in dat wanneer je medische kosten maakt, omdat je bijvoorbeeld je been breekt en deze kosten zijn hoger dan in Nederland, je dit zelf moet betalen. Bij geel is er niet zo veel aan de hand, je moet waakzaam zijn. Natuurlijk is er wel een risico dat bij een nieuwe uitbraak de kleur weer veranderd, terwijl je daar bent.  

Jouw vlucht naar Malta was groen?

Nee, hij was de dag dat we vlogen geel geworden, eerst oranje! Wij hadden contact met het toerisme bureau van Malta en dit was de verwachting eigenlijk. Toch was het een beetje spannend want ik ben nogal een kluns dus voor mij zou het ongunstig uit kunnen pakken als mijn reisverzekering niet zou gelden en medische kosten hoger zouden zijn.

“Eigenlijk altijd houd ik mijzelf hier aan…” dat suggereert dat je ooit gevlogen hebt toen het code rood was?

Ja dat klopt. Dit was een aantal jaar gelden toen er net een aanslag geweest was in Marrakesh, Marokko. Er gold toen een negatief reisadvies. Wij gingen er heen met een groep studenten van de docenten opleiding aardrijkskunde en zijn gewoon gegaan. Hier was ik achteraf erg blij om, want ik heb mijzelf niet onveilig gevoeld.

Heb je misschien nog voordelen ervaren aan het vliegen in de corona tijd?

Ja zeker, haha. Zelf val ik altijd in slaap voordat het vliegtuig opgestegen is. Het monotone geluid van de motor wiegt mij naar dromenland. Normaal ben ik dat type dat met open mond en bungelend hoofd in haar vliegtuig stoel zit. Nu bedekte het mondkapje mijn kwijlende bakkus (mag ik dat zeggen in een interview). Ik voelde minder gene nadat ik uit mijn powernapje ontwaakte dan dat ik normaal voel. Daarnaast vond ik het ook wel lekker dat ik 3 stoelen voor mijzelf had waardoor ik lekker kon slapen tijdens de vlucht.

Mag ik concluderen dat jij vind dat mensen weer met een gerust hart kunnen gaan vliegen in de corona tijd?

Persoonlijk vind ik van wel. Ik zou altijd kijken naar de duur van je verblijf. Stel je gaat een maand reizen dan is er natuurlijk meer risico op een lockdown dan dat je een weekendje lekker naar Malta vliegt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de algemene hygiëne in een land goed is. Juist in deze tijd zou ik kiezen voor een Europees land. Je zorgt dan voor een goede cashflow binnen Europa. Daarnaast denk ik dat als ere en twee de golf komt de overheid gemakkelijker iets voor je binnen Europa kan regelen dan wanneer je in Panama zit bijvoorbeeld. Maak ook op je vakantiebestemming verstandige keuzes. Vermijd te drukke plekken en zorg voor voldoende mondkapjes en desinfectie middel.

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Hopelijk stelt het interview met Lara je een beetje gerust voor je volgende reis. Vanaf Schiphol kun je dus veilig vliegen in corona tijd. Wij wensen jou een veilige en gezonde vlucht! Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust onder aan deze blog.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.