Menu
Food / Gezondheid

Food | Zes tips voor gezond eten op vakantie

Ga jij deze zomer op vakantie, en wil je dit keer niet met een schuldgevoel thuiskomen omdat je zo ongezond geleefd hebt? Of te wel: wil jij gezond eten op vakantie? Dat kan! En het is echt niet moeilijk of duur. Sterker nog: het is vooral simpel en goedkoop. Je bespaart op dure (ongezonde) snacks tijdens je geslenter over de Rambla’s, en je eet gezond zonder te koken. Hoe dan? Je leest de tips van voedingsadviseur en -coach Nicke Smeets in deze gastblog.

1. Hou het simpel: keukenbasics

Of je nu op een tweepits-gastel bij de tent staat te kokkerellen, of een airbnb hebt met een beperkte keukenuitrusting: gezond eten op vakantie kan altijd. Het devies is vooral ‘simpel’. Dat wil zeggen, ga voor maaltijdsalades (wat snijwerk, maar weinig kookwerk), eenpansgerechten (pastasalade, aardappelsalade, wok), vlees/vis/vleesvervanger met salade, soep met brood. Hou het klein. En dat betekent ook dat je vooral niet te veel mee hoeft te nemen. Dus kies voor ingrediënten die veelzijdig, goed houdbaar, en makkelijk zijn. Laat die ongemalen komijnzaadjes thuis. De keukenprinses uithangen doe je maar als je terug bent.

2. Eet je groenten tussendoor

Zorg voor hapklare groenten en fruit binnen handbereik (in de voortent, het zijvak van je backpack, in je handbagage). Denk aan druiven, appels, (geen sinaasappels, die pak je toch niet omdat je handen vies worden en je met de schil achterblijft), komkommer, kerstomaatjes, wortels…zulks. Dan ‘snoep’ je ongemerkt al aardig wat van je dagelijkse behoefte aan groenten en fruit op, en hoef je je ook niet schuldig te voelen als er ’s avonds naast je steak haché frites alleen een droog plakje komkommer ligt.

En gezond eten op vakantie gaat allemaal op balans. Je vervangt in ieder geval een aantal van je ongezondere snacks. Maar hey, dat je die eclair bij de koffie toch neemt, begrijpen we allemaal 😉 Je bent op vakantie, toch!?

3. Gezond eten op vakantie: blikvoer!

Hoewel ‘vers’ altijd beter is, is het gemak van een salade met als basis bonen uit pot of blik ideaal op vakantie. Blikken bonen (kidneybonen, kikkererwten, linzen, witte bonen, noem maar op) blijven lang goed, je kan ze makkelijk stapelen en inpakken, en ze hoeven niet koel te blijven. En ook handig: je kan ze overal krijgen.

Open een blik (willekeurige) peulvruchten, meng met vers gesneden ui, komkommer en tomaten, geraspte kaas (of makkelijk: blokjes feta) of een gekookt eitje, en wat olijfolie, citroensap peper en zout…en je kan aan tafel. Een volwaardige, snelle (frisse) gezonde maaltijd – waarmee je eindeloos kunt variëren – die zowel als lunch en als diner kan. Je hoeft er niet eens iets voor te koken, en het laat zich ook makkelijk inpakken voor onderweg!

4. Altijd een fles water bij de hand

Honger wordt makkelijk verward met ‘trek’ of ‘dorst’, maar dat is natuurlijk wat anders. Als je honger hebt, dan heb je voedingsstoffen nodig. Maar vaak eten we genoeg. Als je trek hebt, dan is er een andere behoefte waarin voorzien moet worden. Vaak is deze helemaal niet lichamelijk van aard, maar emotioneel. Je verveelt je, je bent boos of verdrietig, of er mag juist iets gevierd worden. Eten is dan niet de oplossing.

Meestal heb je gewoon dorst als je trek hebt. We drinken over het algemeen allemaal te weinig (zeker als het dertig graden is en je toevlucht zoekt op het terras voor een verfrissend wit wijntje.) Drink jij weinig water, maar heb je ook zelden dorst? Neem dan standaard bij ‘trek-signalen’ eerst een groot glas (of half flesje) water en wacht tien minuten. Vraag jezelf af of je zin hebt in eten omdat je echt honger hebt, of omdat er iets ‘speelt’. Als je bijvoorbeeld vooral zin hebt in zoutjes of zoetigheid, dan is dat vaak een signaal dat je behoeftes emotioneel van aard zijn.

Heb je water gedronken, zijn er geen zorgen en heb je na tien minuten nog steeds honger (of sta je te trillen op je benen), dan is het tijd om naar de tussendoortjes of maaltijden te grijpen. Tot die tijd, zorg er gewoon voor dat je altijd een fles water bij je hebt. Je bent dus ook al goed bezig als je gezond drinkt op vakantie!

5. Bestel altijd een ‘gemengde salade’

Zeker in Zuid-Europa hoef je niet op veel groenten bij je maaltijd te rekenen. Vaak is het hoofdbestanddeel een flink (heerlijk) stuk vlees of vis, aangevuld met verse frietjes, en een ‘kopslaatje’. Twee blaadjes groene sla, een tomaatje en als je geluk hebt wat verse uienringen. Niet bepaald in balans, zo’n maaltijd.

Ga je uiteten en wil je niet ingewikkeld hoeven doen, en toch gezond eten? Bestel gewoon lekker die vette vis, hamburger of calamares, en deel bijvoorbeeld met je partner een verse salade. Want die staan altijd op de kaart, en het is in die landen ook heel normaal om een salade met tafelgenoten te delen. Zo krijg je toch je verse groentes en olijven/olijfolie (dus goeie vetten) binnen, en hoef je die guilty pleasure niet te missen.

6. Gezonde tussendoortjes in je tas

Op reis (of dat nu naar Deventer, Dublin of Jakarta is) word je om de haverklap verleid tot lekkere, lokale snacks. Soms is dat verse watermeloen, maar vaker zijn dat taartjes, cakejes, of gefrituurde lekkernijen. Heb je – zoals de meeste mensen met ogen en een neus – moeite met het weerstaan van deze verleidingen? Zorg ervoor dat je altijd zelf al lekkere gezondere tussendoortjes bij je hebt. Dus ga niet super verantwoord lopen doen met een zakje walnoten, want die verliezen het gegarandeerd van een Berliner bol.

Kies snacks waarvan jij sowieso geniet, maar die wel enigszins gezond zijn (en in ieder geval gezonder dan een puntzak churros). Denk aan: (biologische) mueslirepen gezoet met ahornsiroop of honing, zelf gesmeerde broodjes met humus of pesto en komkommer, vers fruit, volkoren koekjes of (in de koelere streken) een reep pure (rauwe) chocolade.

gezond eten op vakantie

Over onze gastblogger

Deze gastblog over ‘gezond eten op vakantie’ is geschreven door Nicke Smeets, voedingsadviseur en -coach bij GroenGezond. Nicke helpt mensen met de overstap naar een blijvend gezonde eet- en leefstijl, met haar persoonlijke, unieke aanpak. Heb je gezondheidsklachten, of ben je gewoon nieuwsgierig naar gezonder eten? Lees haar blog, of neem direct contact met haar op voor een afspraak.

Zoals je leest zijn deze gezonde vakantie-aanpassingen echt niet extreem. De tussendoortjes zijn vooral goedkoper en in vele opzichten in ieder geval wát gezonder dan de meeste ‘streetfood’- snacks. En wees niet betreurd…het gaat om balans. Dus als je de hele dag al aan de wandel bent, en je twee snackmomenten met je eigen proviand hebt gevoed, dan mag je écht wel voor die pizzapunt gaan. Vakantie doe je voor je plezier, voor de ervaring! Gezond eten op vakantie moet wel leuk blijven. Voor meer tips om gezond te blijven op vakantie lees je hier.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.