Menu
Algemeen / Gezondheid

Gezondheid | Hoe blijf je gezond op reis?

hoe-blijf-je-gezond-op-reis

Reizen en gezond leven blijft toch altijd een lastig punt. Een weekje zondigen is niet zo erg, maar als je een half jaar, een jaar of misschien zelfs langer wegblijft wil je wel graag gezond blijven. Stel jij jezelf dus ook vaak de vraag: ‘Hoe blijf je gezond op reis?’ Dan geeft dit artikel daar antwoord op!

Vraag de sportschool om advies

Een van de belangrijkste dingen om gezond te blijven is door te blijven sporten. Ben je fanatiek wielrenster is het handig om naar alternatieve sporten te kijken. Je fiets meesjouwen is immers niet echt een optie. Wil je graag in conditie blijven? Ga dan voor je reis langs bij een sportschool en vraag om advies voor jouw specifieke situatie. Een wielrenster doet weer andere oefeningen dan een volleybalster om in shape te blijven. Sommige sporthorloges hebben ook de mogelijkheid om via een app trainingen te doen. Een andere optie is veel wandelen op reis. Het voordeel? Je ziet veel meer én je raakt betrokken bij de lokale bevolking!

Probeer te voorkomen dat je ziek wordt

Natuurlijk wil niemand ziek worden, ook niet in Nederland. Maar ziek worden op reis is helemaal rot. Je bent niet thuis en je voelt je rot. Die combinatie is funest voor je reisplezier. Probeer te voorkomen dat je ziek wordt door goed te letten op je hygiëne. Neem desinfecterende gel mee, want je kan niet overal je handen gewoon onder de kraan wassen. Zorg niet alleen voor schone handen voordat je gaat eten, maar bedenk je ook hoeveel bacteriën er in het openbaar vervoer ronddwalen. Moest je je vasthouden aan een paal in de bus? Was eerst je handen voordat je je broodje eet. En echt, doen hoor!

Neem dagelijks vitaminepillen

Vitaminepillen zijn geen vervanger voor gezond eten. Toch kunnen ze op een reis een goede aanvulling zijn om je gezondheid wat op te krikken. Je eet in het buitenland vaak anders en je weet meestal niet hoeveel je precies binnenkrijgt van wat. Aanvullende multivitamine en vitamine C kunnen geen kwaad om in te nemen. Je kan vitaminepillen meenemen uit Nederland, maar ook ter plekke kopen. Het is dan wel handig dat je de lijst met ingrediënten kan lezen, zodat je geen vreemde dingen inneemt.

hoe-blijf-je-gezond-op-reis

Sla groente en fruit in voor onderweg

Het is soms zo verleidelijk… Dat ene zakje chips bij het busstation… Zonder dat je het doorhebt stouw je kilo’s aan chips en snoep weg om je honger maar te stillen. Naast het feit dat dit geen goede voedingsmiddelen voor je lichaam zijn, is het ook nog eens zo dat je daardoor te weinig groente en fruit eet. Je hebt immers geen honger meer… Probeer dus ook regelmatig groente en fruit te kopen bij de supermarkt (en spoel het met bronwater af!) in plaats van al die vette troep. En ja, we weten het: chips is minder zwaar dan een appel. Maar zorgt dat er niet alleen maar voor dat je die appel dus zo snel mogelijk wil opeten?

Drink met mate(n)…

Tja… We gaan je niet vertellen dat je geen alcohol meer moet drinken. We gaan je wel vertellen dat elke dag alcohol drinken funest is voor je gezondheid. Er zitten enorm veel calorieën in alcohol (met name bier) en de dag erna voel je je meestal ook niet top. Je gaat dan dus maar niet sporten, waardoor je eigenlijk steeds weer in dezelfde vicieuze cirkel terechtkomt. Ons advies is dan ook om niet iedere dag alcohol te drinken, maar bijvoorbeeld om de dag. Zo heb je in ieder geval regelmatig alcoholvrije dagen waar je je kan richten op bewegen bijvoorbeeld.

Hoe blijf je gezond op reis?

Hopelijk hebben we een antwoord kunnen geven op de vraag: ‘Hoe blijf je gezond op reis?’. Ga er vooral lekker op uit, vang die zonnestralen en ga vooral op zoek naar beweging buitenshuis. Hiken, hardlopen, zwemmen, fietsen… Er zijn zoveel mogelijkheden om lekker fit te blijven. Houd daarbij rekening met de hygiëne en je blijft vast helemaal gezond!

About Author

Heeft een voorliefde voor Amerika en Zuid-Amerika. Gaat graag buiten de gebaande paden en kan niet stil zitten. Is ontzettend bang voor beren.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.