Menu
Tips

Tips | Zeilen, wat moet je verwachten?

In Nederland, waterland kennen we water van alle kanten: boven, beneden, links en ook als we het niet willen. Onze travelgirl Simone ging, ook al wordt ze vaak zeeziek, de uitdaging aan een week op een boot te varen. Wat is er nu meer bevrijdend dan met de wind in je haar, water om je heen en de horizon voor je rond te varen? Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten als je gaat zeilen en wat je moet voorbereiden?

#1 Weet waar je gaat zeilen

Leer het gebied kennen, er zijn kaarten en apps te verkrijgen die je de diepte van het water vertellen en ook de windrichting welke je nodig hebt.

#2 Welke boot ga je charteren

Als firsttimer moet je weten dat er drie mogelijkheden zijn:

  • Bareboat: de naam zegt het al, je krijgt alleen de boot
  • Skipper charter: de boot en de kapitein krijg je erbij maar je zult toch werk moeten doen
  • Crewed charter: het enige waarover je je druk moet maken, is dat je plezier hebt

#3 Welke schoenen?

Boten in combinatie met water kan ervoor zorgen dat het erg glad is. Goed schoeisel is zeer aan te raden, zodat je geen pijntjes oploopt als je zou uitglijden of je zou stoten. Rubberzolen voor je schoenen en sandalen (het beste geen donkere zolen) zijn een goed idee. Straatschoenen en flipflops worden niet aangeraden!

#4 Plan het eetmenu

Of je nu op zee bent voor een dag of een week: eten hoort erbij. Als je het menu plant, denk dan aan de volgende dingen:

  • Hoeveel mensen zullen aan boord zijn?
  • Zijn mensen met een voedselallergie?
  • Welke producten zijn goed houdbaar?

Het is natuurlijk tof om sushi of erg veel fruit in te slaan, maar de koelkast kan niet altijd aanstaan doordat de batterij leeg kan raken. Denk dus praktisch!

5# EHBO kit

Eigenlijk heb je de basics nodig die je altijd mee zou moeten nemen op reis zoals pleisters, pijnstillers. Onze travelgirl Madelon heeft een lijst gemaakt wat er niet mag ontbreken. Het belangrijkste onderdeel van deze lijst is toch wel de medicatie tegen reis-/zeeziekte. Zo kom jij of je medereizigers niet voor verrassingen te staan!

6# Zonnebrand en co.

Een dag op het water betekent ook dat je bescherming niet mag vergeten, denk aan zonnebrand en een zonnebril. Fijn is ook een petje zodat de zon niet zo op je hoofd brandt. Vergeet je bikini of badpak niet, als je het water in kan wil je het niet missen!

7# Zeil ABC

Is zeilen geheel nieuw voor je? Praat even met de kapitein om de basic woorden van het zeilen onder de knie te krijgen. Iets met: bakboord, stuurboord…

8# Wind

De zon kan schijnen maar we hebben wind nodig! Het kan een beetje fris zijn, dus neem een jasje mee die ook waterdicht is.

9# Ken je rol op de boot

Weet welke rol je op de boot hebt. Ben jij degene die zorgt dat het dek schoon is? of degene die kookt? Werk je met de zeilen? Alleen als iedereen zijn rol weet, loop de vaart soepel. Een kleine tip, oefen een paar maneuvres voordat ze nodig zijn.

10# Plaats

Je slaapplek is erg klein, de badkamer ook en veel spullen zul je niet kunnen meenemen! Gelukkig heb je ook niet veel extra’s nodig. Je kunt spullen delen (wie heeft er nu 9 zonnebrand nodig?) en je bikini zal niet veel plek in beslag nemen.

Heb jij weleens een aantal dagen op het water doorgebracht? We horen het natuurlijk graag als er een tip ontbreekt aan deze lijst. Enjoy the water! 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.