Menu
Nederland

Wil jij er even tussenuit? Kom opladen in Friesland!

Op uitnodiging van Visit Friesland mocht Travelgirl Lara een weekend opladen in Friesland. En wel op een hele bijzondere manier namelijk; #opladenFryslandstyle! Wat dat is en hoe je dit zelf kunt ervaren lees je in deze blog.

Opladen in Friesland

#opladenFryslandstyle, wat dat is heeft Travelgirl Lara mogen ervaren. Vrijdag t/m zondag verbleef ze in Friesland en ondernam verschillende activiteiten die kenmerkend zijn voor deze provincie. Friezen blijken (na onderzoek) de gelukkigste mensen van Nederland te zijn.

Volgens Travelgirl Lara zijn Friezen nuchtere mensen. Ze staan met twee benen op de grond, of in dit geval, in de klei. Friezen zijn een tikkeltje eigenwijs maar goedlachs waardoor dit mooi in evenwicht is. Friezen zijn trots op hun provincie, ze zijn gastvrij, zolang je de natuur, waar zij allemaal veel van houden respecteert. Een échte Fries is in eerste plaats een Fries en in de tweede en derde plaats ook. Ter illustratie: Lara voelt zichzelf eerst een Nederlander dan een Noord-Brabander en dan een Helmonder.

“Tijdens deze korte trip ben ik helemaal opgeladen. De buitenlucht heeft mij goed gedaan! Het nuchtere en open karakter van de Friezen spreekt mij aan. Ik moet bekennen dat ik een beetje verliefd geworden ben op deze provincie. Ik kom zeker nog een keer terug om meer van Friesland te ontdekken.” Aldus Lara.

De Tocht – spektakelmusical

Wanneer je Friesland zegt, zeg je Elfstedentocht. Althans vroeger; de laatste Elfstedentocht werd gereden op 4 januari 1997. De Elfstedentocht behoort tot het cultureel erfgoed van Friesland en krijgt dit jaar een prominente plek tijdens de spektakelmusical ‘De Tocht’. De eerste Elfstedentocht is gereden in 1909 en sindsdien is het 15 keer gelukt om de tocht te rijden.

Opladen in Friesland is… Wegdromen tijdens de musical ‘De Tocht’ en je hart sneller voelen kloppen bij de gedachten hoe tof het zou zijn om hem zelf te rijden.

“Travelgirl Lara over de musical ‘De Tocht’: “Voordat ik deze musical gezien had, begreep ik de spanning rondom de Elfstedentocht nooit zo goed. De nieuwsberichten over of er voldoende vorst zou zijn, scrolde ik achteloos voorbij. Maar nu ik een weekend heb mogen opladen in Friesland, denk ik hier anders over! Tijdens het bekijken van de musical voelde ik alle emoties van de spelers; de spanning, het enthousiasme, maar ook het verdriet en de angst die tot uiting komen. ‘De Tocht’ heb ik gezien op mijn eerste avond in Friesland, daarna ben ik pas de regio gaan verkennen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik met een andere blik, en vooral een ander gevoel, naar Friesland keek. Deze musical moet gezien worden door iedereen die van musicals, cultuur of Friesland houdt!”

Belangrijke informatie over de Tocht
 • De voorstelling van de Tocht duurt ongeveer 2 uur, zonder pauze.
 • Ondanks dat er een heuse ijsbaan in het theater ligt waar ze echt op schaatsen is het niet koud. Echt niet, we beloven het je!
 • Kom op tijd want de sfeer voor- en achteraf van de voorstelling is erg gezellig!

Boek via deze link je musical tickets!

Ga wadlopen in Friesland

Wadlopen of een kweldertocht is de ultieme Friesland ervaring. Wij zijn meegenomen op een kweldertocht door Gjalt, Wietske en Adriaan (Bassie was helaas ziek die dag). Dit enthousiaste drietal is lid van een van de grotere wadlooporganisaties van Friesland; Wadloopcentrum Fryslân. “Ga nooit alleen het wad op”, waarschuwen zij, dit is namelijk levensgevaarlijk. De gediplomeerde gidsen hebben een 2 jarige opleiding afgerond en meerdere jaren ervaring met wadlopen. Beleef het wad op een veilige manier en sluit jezelf aan bij een van de verschillende georganiseerde tochten. Op de website van het wadloopcentrum vind je alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid te gaan wandelen.

Opladen in Friesland is… Het soppende geluid van je laarzen in de slik, de ganzen die roepen en zichzelf klaarmaken voor hun tocht naar het Zuiden en de wind die suist in je oren.

Een kweldertocht kun je wel op eigen gelegenheid maken. Wij liepen in de omgeving van de ‘Terp fan de Takomst’ (even op Google maps invoeren), hier mag je gewoon zelfstandig wandelen. Vanuit hier kun je ver kijken en zelfs Ameland zien liggen! Tip: neem rubber laarzen mee en trek kleding aan die vies mag worden, want het is erg modderig. Oh ja, en vergeet je wind en waterdichte jas niet.

Opladen in Friesland

Sup-away

Sup-away in Grou is een veelzijdige supschool. Eigenaresse Aukje en haar team nemen je graag mee het water op. Ons namen ze mee op een Supclean-up. Suppen vanuit de warme gedachten; dat wij in dit weekend zo veel van Friesland mochten ontvangen, dat we op deze manier iets aan Friesland terug konden geven.

Opladen in Friesland is… actief zijn op het water!

Tijdens onze SUP-tocht hoorden wij voor het eerst over de stichting SUPclean-up. Zij hebben als missie de plastic soep in de wereld te verkleinen. Begin met het schoonmaken van de waterwegen in jouw directe omgeving. Dus heb je een SUP? begin met een clean-up! We zijn behoorlijk geschrokken van wat wij in 1,5 uur aan afval verzameld hebben. Het plastic wordt aan de gemeente aangeboden om zo op een geweldloze manier bewustwording te creëren voor ons afval probleem.

Wil jij suppen in Friesland neem dan vooral een kijkje op de website van Sup-away. Hier vind je verschillende activiteiten die ze aanbieden en je leest er over de mogelijkheden om een sup voor een uur, dag of zelfs hele vakantie te huren! Sup-away is een eerlijk, groen en sympathiek bedrijf waar we je graag naartoe doorverwijzen voor een toffe wateractiviteit op een sup in Friesland.

Bezoek het Planetarium

Volgens Travelgirl Lara is dit het meest interessante museum van Nederland. Met een spanningsboog van een goudvis wist ze toch aardig haar rondjes te zwemmen in dit museum. Het is het eerste museum ooit waar ze alle bordjes gelezen en bekeken heeft en dat wil dat zeggen!

Opladen in Friesland is… jezelf verliezen in de mooie verhalen van een museum.

Het Planetarium van Eisen Eisinga in Franeker. Het oudste werkende Planetarium ter wereld. In 1774 begon Eisinga met de bouw van zijn Planetarium. Zijn doel was om mensen gerust te stellen dat de wereld niet zou vergaan. Op 8 mei 1774 stonden de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan namelijk dicht bij elkaar bij aan de hemel. Men geloofde in deze tijd dat de hemellichamen ervoor zouden zorgen dat de aarde uit haar baan geslingerd zou worden, om vervolgens in de zon te verbranden.

Fotograaf: Jonathan Ramael | Trot op!

Wanneer je rondloopt in het museum en je in de woonkamer annex keuken annex slaapkamer staat, waar het Planetarium gebouwd is, kun je jezelf bijna niet voorstellen dat Eisinga dit in 1774 gebouwd heeft! De reden dat dit museum zo aanspreekt is de diversiteit van informatie die gegeven wordt. Je krijgt bijvoorbeeld kennis over de planeten en het heelal, maar zo leer je bijvoorbeeld ook hoe je oude navigatiesystemen gebruikt zoals een sextant. Daarnaast krijg je door korte informatie filmpjes in een kamer met een passend decor een goed beeld over hoe Eisinga in deze tijd leefde. En als klap op de vuurpijl kun je op zolder kijken naar het systeem van het Planetarium. Een Planetarium klinkt misschien een beetje suf, maar wanneer je bedenkt dat de tot op heden accurate kennis en het indrukwekkende bouwwerk gemaakt en bedacht is in 1774, is het ineens onwijs gaaf en indrukwekkend!

Restaurant tip in Franeker: Grand Cafe de Doelen hier is het gezellig druk en hebben ze een menukaart met voldoende keuze voor iedereen.

Overnachten in Friesland

In heel Friesland kun je fijne plekken vinden om te overnachten. Neem vooral een kijkje op deze link van Visit Friesland voor een compleet overzicht aan accomodaties. Wij verbleven in Hotel Via Via in Leeuwarden. Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland maar ondanks dat het de hoofdstad is blijft deze stad overzichtelijk. Hotel Via Via ligt in het centrum van de stad, op loopafstand van het station en alle bezienswaardigheden en fijne plekken van de stad.

Echt even opladen in Friesland

Wakker worden in dit hotel; Na een verfrissende douche onder de regendouche loop je jouw hotelkamer uit richting het ontbijt. Halve wegen de gang komt de geur van versgebakken broodjes je al tegemoet. Je kunt kiezen uit verschillende soorten yoghurt met diverse toppings. Verschillende soorten croissants pronken op het buffet en lonken naar je om opgegeten te worden. Je mag zelf kiezen uit verschillende soorten sapjes en smoothies die je er bij wil drinken en natuurlijk staat er een luxe koffie machine. Het ontbijt is niet veel (lees: geen buffel buffet) maar het is wel luxe en van hoge kwaliteit!

Met je ontbijtje loop je terug naar je hotelkamer of je kunt er voor kiezen om hem in de woonkamer van het hotel (zoals ze het zelf noemen) te nuttigen. De woonkamer van het hotel is super gezellig, vol planten en knusse plekjes om te zitten. Alle schilderijen in het hotel, ook die op je kamer, zijn te koop.

Ontdek Leeuwarden met een gids

Henk, de trotse oprichter van A guide to Leeuwarden nam ons een paar uur mee door zijn geliefde stad. Hij vond het leuk als het concept van de Free Tour ook in zijn stad aangeboden zou worden. Henk heeft deze en alle andere tours zelf opgezet.

Het leuke is dat iedere tocht van Henk en zijn collega`s nét een beetje anders is. Daarom kan ik hier onder gerust wat feiten en bijzonderheden delen over Leeuwarden die je niet wil missen tijdens je bezoek.

Alle onderstaande informatie komt van Henk af. Dus als je deze alinea je aanspreekt dan raden wij aan om met hem op tour te gaan. Lachen is gegarandeerd!

Ontdek Leeuwarden met een gids op di, woe, do, vrij om 13.30 op zaterdag om 12.00 & 14.00 en zondag om 12.00. Betaal wat jij het waard vindt. Let wel op dat dit voor de gidsen écht hun baan is, dus het betalen van een eerlijke prijs is wel gepast.

Opladen in Friesland is… Lachen om de droge grapjes van de gids!

Bezienswaardigheden van Leeuwarden
“De stompe toren”

Scheef, krom, nooit afgebouwd en ook nog gedeeltelijk ingestort. Maar toch pronkt de stompe toren trots op een van de bruisende pleinen van Leeuwarden. Hij luistert eigenlijk naar de naam De Oldehove. Tussen april en oktober kun je de toren beklimmen. De reden dat hij scheef is komt door de kleigrond die aan het inklinken was. De reden dat hij scheef is komt omdat men na een aantal meters bouwen achter kwam dat het mis ging. Ze hebben dit geprobeerd te corrigeren door op de verzakte delen opnieuw recht te gaan bouwen. Uiteindelijk werd het hele gevaarte zo instabiel dat ze hem nooit af hebben gebouwd in verband met veiligheidsoverweging.

Aan het plein van de Oldehove (laten we het beestje gewoon bij zijn naam noemen) ligt de Afûk Fryske boek- en kadowinkel. In deze Friese winkel praten de medewerkers altijd in het Fries tegen je ook al praat jij Nederlands tegen hun. Dus wil je jezelf een keer als een buitenlander in je eigen land voelen loop dan hier een keer naar binnen!

Blokhuispoort

Dit was vroeger een van de grootste en strengste gevangenissen van Nederland. Tegenwoordig is het een bruisende plek voor ondernemers in een prachtig historisch pand.

Achteraan op de benedenverdieping vind je in een oud cel blok kleine ateliers en winkeltjes. Lara raakte aan de praat met Wèta, een van de ondernemers. Deze spontane vrouw maakt en verkoopt crimineel leuke producten. Eigenlijk alles in haar winkel heeft ze zelf gemaakt. Ze verkoopt ook een aantal producten uit Griekenland zoals speciale zeep. Wèta is half Grieks en half Fries dit vormt haar identiteit en hier is ze (met recht) trots op. Wèta maakt veel zelfgemaakte macramé hangers en leuke “hebbe dingen” van hout met mooie vormen en figuren er op. Zij is een van de vele ondernemers die in Blokhuispoort gevestigd is. Ga vooral zelf struinen en ervaren!

Multifunctioneel is dit pand. Je kunt zelfs slapen in deze oude gevangenis check Alibi Hostel Leeuwarden. Je slaapt hier in een oude cel. Tevens is dit het enige hostel in Leeuwarden.

Het Keramiekmuseum

We hebben geen idee of het van binnen ook leuk is maar de buitenkant van het Keramiekmuseum ziet er erg mooi uit. Dit is het geboortehuis van M.C Escher. Hij hield hier ooit zijn eerste tentoonstelling waar maar liefst 12 bezoekers waren. Samen met het Fries Museum zijn dit de populairste musea van Leeuwarden.

Leeuwardens verborgen parel om op te laden

Aan de rand van Leeuwarden vind je Park Vijversburg. Hier kun je jezelf helemaal opladen. Vanaf het centrum is het 30 minuten fietsen. Je kunt hier heerlijk wandelen, spelen (geschikt voor groot en klein!) of picknicken.

Restaurant tip in Leeuwarden: Sophias, hier kun je terecht voor lunch, diner of een borrel. Het restaurant heeft een hippe uitstraling een gezellige sfeer en lekker eten. Gelegen op loopafstand van het station, dus perfect ook als je van buiten de stad moet komen.

Dwalen door de Alde Feanen

“Alde Feanen” het is heerlijk om te horen hoe de Friezen dit uitspreken. Je kunt dit nationale park op verschillende manieren ontdekken. Wij reden er doorheen met een e-chopper, dit is een ontspannende manier om met niet te veel inspanning veel van de omgeving te zien.

Het is ook erg gaaf om de Alde Feanen vanaf het water te ontdekken bijvoorbeeld via een twee uur durende boottocht door de nacht! Het bezoekerscentrum is een goede basis om jouw ontdekkingstocht in dit veelzijdige park te beginnen.

Opladen in Friesland is… een zijn met de natuur.

Zo is de Alde Feanen ontstaan

Nationaal Park De Alde Feanen is een van de grootste moerasgebieden ter wereld. Door de twee ijstijden die ons land heeft meegemaakt, is in dit gebied veen ontstaan. Toen in de 17e en 18e eeuw de veengebieden werden gebruikt om turf te steken (een goede brandstof), ontstonden de grote plassen. Een gedetailleerde beschrijving van de geschiedenis van De Alde Feanen kun je hier vinden.

Nationaal Park De Alde Feanen herbergt niet alleen een rijke geschiedenis gevormd door veenvorming en turfwinning, maar biedt ook een kijkje in de eeuwenoude praktijk van rietsnijden. Tegenwoordig kun je hier nog steeds rietsnijders aantreffen die dit ambacht beoefenen. Vooral gedurende de wintermaanden gaan deze vakmensen aan de slag in dit prachtige moerasgebied. Het ritme van het snijden van het riet, een arbeidsintensief proces, vormt een essentieel onderdeel van het behoud van de natuurlijke balans en het landschap in De Alde Feanen.

Kunstproject Leeuwarden-Fryslân

In 2018 was Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa om dit te vieren is het 11fountains internationale kunstproject vormgegeven. Fryslân heeft 11 steden die wereldberoemd zijn geworden door de Elfstedentocht. De steden zijn verbonden door water. Tegenwoordig wordt de ruim 200km lange tocht ook per fiets, boot, sup, step of te voet afgelegd. Door dit project heeft elk van deze 11 steden een eigen fontein gekregen. Ontworpen door een internationale kunstenaar en met een eigen verhaal, passend bij de stad. Of bij het stadje, moeten we in sommige gevallen zeggen, want een aantal steden zijn kleiner dan de omliggende dorpen.

Ga op pad met het (gratis) 11fountains magazine of luister naar de podcast via Spotify of via deze link. Naast informatie over de fontein, biedt het ook informatie over de stad waar de fontein staat. Rondom de fontein zijn er korte wandelroutes uitgezet.

Dokkum een stad die je moet bezoeken

Wij waren in Dokkum voor een snelle lunch bij Grand Café de Waegh. We waren erg vroeg in ons programma, hierdoor hadden we tijd om door Dokkum te dwalen. Op zondag is er in dit gelovige stadje, buiten een kerkbezoek, niet heel erg veel te doen. Dus wij raden aan om hier op een andere dag naartoe te gaan. Wil je echter de mooiste foto’s maken van deze historische stad zonder mensen erop, dan is zondag wel het beste moment! Bij Dokkum is het keerpunt van de Elfstedentocht. Dit betekent dat je bij de brug in het centrum van Dokkum om moet draaien en weer een stuk dubbel moet doen om zo richting Leeuwarden te gaan voor de finish.

Leuke tip die we spontaan van een local kregen; 1keer in de twee jaar worden de Admiraliteitsdagen georganiseerd in Dokkum. De volgende grote viering zal weer in 2025 plaatsvinden.

Restaurant tip in Dokkum: Grand Café de Waegh. Een open keuken is altijd een goed teken over de kwaliteit van het eten. En dat hebben ze hier! Het personeel was erg flexibel met alle gekke verzoeken die we op dat moment hadden. Hierdoor voelden we ons helemaal welkom in Grand Café de Waegh. We hebben genoten van diverse broodjes en heerlijke soepen. Als je hier naartoe wil moet je wel even reserveren want in dit populaire restaurant kant het erg druk zijn.

De leukste Friese producten om mee naar huis te nemen:
 • Wilhelmina pepermunt: Deze kenmerkende pepermuntjes zijn ontwikkeld en worden nog steeds geproduceerd in Friesland.
 • Friese droge worst: Een echte op turf gerookte worst!
 • Beerenburger kruidenbitter: Een oud Fries kruidendrankje.
 • Klepper&Klepper: Een lekker zakje dropjes uit de regio.
 • Friese biertjes: Kald Kletske, Grutsk, Wad Weizen, Sneker Pypke, Opfrieser en nog veel meer!

Opladen in Friesland is… Genieten!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Visit Friesland. Dit betekent dat wij een weekend uitgenodigd waren om Friesland te ervaren. De meiden van Travelgirls.nl schrijven altijd vanuit hun eigen ervaring en enthousiasme. Daarnaast kiezen wij onze partners waarmee wij willen samenwerken zorgvuldig uit. Op deze manier zullen we voor jou altijd een eerlijke en transparante blog neerzetten!

XOXO De meiden van Travelgirls.nl

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.