Menu
Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | Voor het eerst naar Zuid-Afrika?

Ben je van plan om voor het eerst naar Zuid-Afrika te gaan of heb je zelfs je tickets al geboekt? Hoewel Zuid-Afrika in principe best wel ontwikkeld is, zijn er ook dingen om rekening mee te houden. Wij vertellen je wat je kan verwachten en waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat.

Tickets, paspoort en visum

Je kan vanuit Nederland alleen een directe vlucht naar Johannesburg nemen. Vanaf hier vertrekken regelmatig binnenlandse vluchten naar bijvoorbeeld Kaapstad. Het kan goedkoper zijn om bijvoorbeeld via Dubai te vliegen, hoewel je dan wel langer onderweg bent. Je hebt een geldig paspoort nodig dat nog minimaal een maand geldig is als je het land verlaat.

Je hebt geen visum  nodig voor Zuid-Afrika, tenzij je van plan bent om langer dan drie maanden te gaan reizen in Zuid-Afrika. Bij de douane in Zuid-Afrika krijg je wel een visum on arrival, maar hier hoef je verder niets voor te betalen.

Aankomst in het land

Ben je eenmaal geland in Zuid-Afrika en ben je door de douane heen? Dan begint jouw reis in Zuid-Afrika! De veiligheid op en rondom de luchthaven is op zich prima, omdat hier continu politie aanwezig is om de veiligheid van toeristen te waarborgen. Er vindt hooguit kleine criminaliteit plaats. Let bijvoorbeeld op dat je niet zomaar met iemand meeloopt die jou de weg wil wijzen, omdat er daarna om geld gevraagd wordt als tegenprestatie.

Het is aan te raden om een hotel te boeken met een luchthavenshuttle. Bij aankomst in Johannesburg bevindt de terminal voor de luchthavenshuttles voor hotels net iets buiten de luchthaven. Je gaat dus bij de aankomsthal naar buiten en steekt dan de straat over. Je loopt vervolgens door een ietwat donker, maar veilig steegje en daar word je opgevangen door guards die je vertellen welke shuttle je nodig hebt. Zorg dat je alvast wat geld (ZAR) tot je beschikking hebt om te geven als fooi.

Pinnen in Zuid-Afrika

Het pinnen in Zuid-Afrika kan soms ook een uitdaging zijn. Hoewel het land in principe redelijk ontwikkeld is, merk je toch aan dit soort dingen dat het wat minder goed geregeld is dan in Nederland. Zo gebeurt het regelmatig dat pinautomaten dagenlang leeg zijn en niet bijgevuld worden. Onze eerste ervaring met lege pinautomaten vond al plaats op het vliegveld. Daar sta je dan… 0,0 aan contact geld op zak en lege pinautomaten… Zorg dus dat je altijd iets van geld bij je hebt, zelfs met euro’s kom je een heel eind als het nodig is.

Rondreizen in Zuid-Afrika

Er zijn verschillende manieren om rond te reizen in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld met een eigen huurauto, taxi’s, trein, langeafstandsbussen of met binnenlandse vluchten. De afstanden in Zuid-Afrika zijn groot, dus je moet behoorlijk lang in de auto of de bus zitten als je daarvoor kiest. In Zuid-Afrika kan je met de Intercape Mainliner of de Greyhound bussen reizen. Indien je kiest voor een huurauto moet je er rekening mee houden dat men links rijdt in Zuid-Afrika. Je mag met je huurauto overigens niet naar Zimbabwe en Mozambique! Ben je van plan om naar Namibië, Botswana, Lesotho of Swaziland te reizen? Dan heb je een schriftelijke verklaring van het autoverhuurbedrijf nodig, dus geef dit aan als je de auto gaat huren.

Indien je een taxi neemt in Zuid-Afrika, zorg dan dat altijd de meter wordt aangezet, anders betaal je veel te veel geld voor een taxirit. Indien de taxi geen meter heeft, spreek dan altijd van tevoren een prijs af. Een taxi kost ongeveer 10 rand per kilometer. In Kaapstad kan je het beste kiezen Intercab of Rikki’s, in Durban voor U-Cabs en in Johannesburg voor Rose Taxis.

Overnachten in Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika zijn er volop hotels beschikbaar om te overnachten, variërend in prijsklassen. Het kan aan te raden zijn om in een hotel van een hotelketen te slapen, omdat je daar op den duur behoorlijk wat geld mee kan besparen als je lid wordt van hun programma. Aanraders zijn Tsogo Sun en Protea Hotels.

Als je voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat moet je natuurlijk ook echte Afrikaanse gerechten geproefd hebben. De meeste restaurants bieden gewone westerse maaltijden, maar er staat ook altijd wel iets Afrikaans op het menu. Kies voor een echte zoetpittige bobotie of de klassieke pap, sheba en droëwors. En natuurlijk mag een braai ook niet overgeslagen worden in Zuid-Afrika!

Elektriciteit in Zuid-Afrika

In principe is de netspanning in heel Zuid-Afrika 220/230 volt. Je hoeft dus geen aparte stroomadapters mee te nemen, maar wél een aparte adapter voor het stopcontact. Steeds meer hotels hebben ook gewoon normale Europese stopcontacten, echter vind je in oudere hotels nog de Afrikaanse stopcontacten en deze kan je alleen gebruiken met een adapter. Koop de adapter alvast in Nederland of op het vliegveld, zonder adapter heb je geen stroom. Overigens heeft het land nogal te kampen met stroompieken, waardoor de stroom regelmatig (korte periodes) uitvalt.

Gezond reizen in Zuid-Afrika

Het water wordt goed gezuiverd in Zuid-Afrika en kun je dus gewoon uit de kraan drinken, behalve in zeer afgelegen gebieden. De gezondheidszorg is in Zuid-Afrika zeer goed te noemen, maar probeer te voorkomen dat je naar het ziekenhuis moet. Dat zou zonde zijn van je reisdagen! Een inenting DTP wordt aangeraden, maar is niet verplicht. In het Krugerpark wordt het slikken van malariatabletten aangeraden, maar vooral in de afgelegen gebieden.

Veiligheid in Zuid-Afrika

Als je voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat kunnen wij ons voorstellen dat je je zorgen maakt over de veiligheid in het land. Er komt relatief veel criminaliteit voor in Zuid-Afrika en dan met name in de grote steden. Johannesburg is jarenlang de gevaarlijkste stad ter wereld geweest en staat nog steeds in de top 3. Overdag kun je overigens prima door Johannesburg reizen, maar zodra het donker wordt kun je het beste een taxi pakken. De meeste criminaliteit vindt plaats in de town ships.

Zorg dat je altijd je ramen en deuren op slot hebt als je in de stad rijdt, overvallen op auto’s komen soms voor. Let ook op dat er geen mensen om je heen staat als je gaat pinnen, ze zijn vaak op je geld uit. Het land kent veel corruptie en ook wij hebben hiermee te maken gehad. We werden aangehouden omdat we te hard gereden zouden hebben en kregen hier een boete voor, omgerekend zo’n €65 (achteraf veel te hoog, maar daar leren we weer van). De agent was alleen en had geen bewijs, maar er zal niets anders op dan te betalen, al was het maar om er vanaf te zijn. Achteraf hadden we dit niet moeten doen, maar hé, wij waren ook voor het eerst naar Zuid-Afrika!

Voor het eerst naar Zuid-Afrika?

Wij vonden Zuid-Afrika echt een fantastisch land! Wij hebben vooral veel gezien van Johannesburg en omgeving, maar ook het beklimmen van de Tafelberg is echt een unieke ervaring. Het land is redelijk ontwikkeld, zo zijn de wegen de laatste jaren enorm verbeterd en is er vrijwel overal telefoonbereik. Echter merk je – met name buiten de grote steden – dat er nog veel te verbeteren valt. Er is veel armoede, maar mensen lijken hier gelukkiger dan wij in onze westerse wereld.

Praktische informatie

Je boekt je tickets al vanaf €700 naar Johannesburg. De goedkoopste vliegtickets boek je op cheaptickets.nl! Een auto huur je het beste bij bekende huurmaatschappijen als Sunnycars en Sixt. Je kan natuurlijk ook de huurprijzen van de auto’s vergelijken op rentalcars.com, happycar.nl of momondo.nl! Zo weet je zeker dat je de goedkoopste huurauto boekt!

Je overnachtingen boek je gewoon ter plekke via booking.com. Zo heb je de vrijheid om je route aan te passen waar nodig én kun je de goedkoopste prijzen van tevoren checken! Goed nieuws: je krijgt ook nog eens eenmalig €25 terug als je een boeking doet van meer dan €50 bij booking.com! Je krijgt het bedrag retour als je weer terug bent van je reis.

1 Comment

  • narellemolema@live.nl'
    Narelle | wegvanhetnoorden.nl
    februari 12, 2018 at 10:09 am

    Handig artikel! Wij zijn deze zomer voor het eerst naar Zuid-Afrika geweest. We waren van tevoren wel een beetje huiverig, maar het is ons alles meegevallen!

    Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.